Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Donald Trump’ın Aklında Elektrikli ve İthal Otomobiller Var

Eski Başkan Elektrikli Araçlar ve Otomotiv Ticareti Hakkında Bloomberg muhabirleri ve editörlerinin Donald Trump’a iki soru yöneltmesi, eski ABD başkanının…

Donald Trump’ın Aklında Elektrikli ve İthal Otomobiller Var

Eski Başkan Elektrikli Araçlar ve Otomotiv Ticareti Hakkında Bloomberg muhabirleri ve editörlerinin Donald Trump’a iki soru yöneltmesi, eski ABD başkanının otomobil konusunu açması için yeterli oldu. “Elektrikli araçlara – elektrikli araçlara – hiçbir itirazım yok. Bence harika bir şey,” diyen Trump geçen ayın sonlarında Başkan Joe Biden’ın ekonomiyle ilgili doğru bir şey yapıp yapmadığı sorusuna verdiği yanıtın birkaç cümlesini söyledi. Ardından,  hızlı bir şekilde itirazlar geldi.

“Arabalar yeterince ileri gitmiyor. Çok ama çok pahalılar. Ayrıca ağırlar.”

Trump’ın cevabının bu yönde olması manidar. Elektrikli araçlar artık dünya otomobil satış listelerinin çoğunda önemli yer almıyor ancak ABD ekonomisinin yaklaşık %4,8’ini oluşturan bir sektörün geleceği hakkındaki tartışmalara hakim olmaya devam ediyorlar.

Çevre grupları, Biden’ın Ağustos 2022’de imzaladığı Enflasyon Azaltma Yasası’nı sanayi politikasının parlak bir parçası olarak övdü. Yasa, General Motors, Ford ve Tesla gibi ABD şirketlerini batarya üretimini sübvanse edecek ve elektrikli araç satın alımlarını teşvik edecek vergi kredileri için uygun hale getirdi. Kuzey Amerika’da mağaza açmaları koşuluyla uluslararası otomobil üreticileri de uygun. Alman Volkswagen, Mercedes-Benz ve BMW ile Japon Toyota ve Honda, Biden’ın imzasını takip eden birkaç ay içinde Kuzey Amerika’da elektrikli araç ve batarya üretimine yatırım yapmayı planladıklarını açıklayan şirketler arasında yer aldı.

Yasa elektrikli araç ve batarya üretimini hızlandırmayı başarmış olsa da, elektrikli araç talebindeki büyüme buna ayak uyduramadı. Trump, Biden’ın bir dönüm noktası olan iklim mevzuatından elde edebileceği herhangi bir siyasi getiriyi etkisiz hale getirmek isteğinde.

Trump bu saldırıyı gerçekleştirirken birkaç gaftan daha fazlasını yaptı. “Arabalarınızın %100’ünü elektrikli yapamazsınız” diyerek Biden yönetiminin içten yanmalı motorlu arabaları aşamalı olarak ortadan kaldırma hedefi koyduğunu ima etti (koymadı). Yeterli sayıda elektrikli araç şarj cihazı inşa etmenin ABD’ye ne kadara mal olacağını ve Çevre Koruma Ajansı’nın Biden döneminde sertleştirdiği emisyon standartlarını karşılamak için 2032 yılına kadar elektrikli olması gereken araç satışlarının payını abarttı. Trump geçen ay Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerine Biden’ın elektrikli araç politikalarını tamamen tersine çevireceğini söyledi.

Bloomberg’e verdiği röportajda “Şu anda satılmayan yüz binlerce elektrikli otomobilimiz var ve buna rağmen otomobil şirketlerinden herhangi bir şikayet duymuyorsunuz” dedi. “Normalde, eğer bir araba satılmazsa, Businessweek’te baş sayfa haberi olur. Değil mi? Ama satmıyorlar ve otomobil şirketleri mutlu.”

Trump’ın sözlerinin aksine, pek çok otomobil üreticisi elektrikli otomobillerinin satışlarından hayal kırıklığına uğradı ve bunu dile getirdi.

Ford Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford geçen yılın Ekim ayında New York Times’a verdiği demeçte “Bazı kırmızı eyaletler bunun tıpkı aşı gibi olduğunu ve hükümet tarafından boğazımızdan aşağı itildiğini söylüyor ve biz bunu istemiyoruz” dedi. “Ürünlerimizin bu kadar politize edildiği bir gün göreceğimi hiç düşünmezdim ama öyle.”

Trump Businessweek röportajı sırasında birkaç kez daha otomobil konusuna girdi ve Meksika’da fabrika kurmak isteyen Çinli otomobil üreticilerinin tehdidini gündeme getirdi.

Bu konu Trump ve Biden’ın uyum sağladığı bir konu. BYD gibi şirketler Meksika’da üretim yatırımları yapmayı düşünse de Hazine Bakanı Janet Yellen Aralık ayında yaptığı açıklamada ABD’nin, Çin de dahil olmak üzere yabancı yatırımların denetlenmesinde komşusuna yardımcı olmayı amaçladığını söyledi.

Bloomberg’in Şubat ayında bildirdiğine göre Biden yönetimi ayrıca Çinli üreticilerin Meksika da dahil olmak üzere üçüncü ülkeler üzerinden ABD pazarına girmesini önlemek için nihai montajın nerede yapıldığına bakılmaksızın uygulanacak Çin otomobillerinin ithalatına kısıtlamalar getirmeyi düşünüyor.

Ticaret Bakanı Gina Raimondo Mart ayında potansiyel kısıtlamaları doğruladı. Ne yazık ki Alman ve Japon otomobil üreticileri için, ikinci bir Trump başkanlığının elektrikli araç ve batarya üretim yatırımlarına getirdiği risklerden daha fazla endişelenmeleri gereken riskler var.

Trump röportaja elektrikli araçlarla ilgili bir sorunu olmadığını söyleyerek başlayıp daha sonra endişelerini sıraladığı gibi, otomotiv ticaretindeki dengesizlikler nedeniyle Avrupa ve Japonya’ya yönelik saldırılarını yineledi: “Bize şiddetle davranıyorlar. Arabalarımızı almıyorlar. Biz onların arabalarını milyonlarca alıyoruz” dedi.

Japonya’nın 2022 yılında bir suikast sonucu öldürülen eski Başbakanı Shinzo Abe’yi “çok iyi bir dost” olarak nitelendiren Trump, Japonya’nın ABD’ye “sert davrandığını” ve “hala da öyle davrandığını” söyledi.

Trump, Abe ve eski Almanya Başbakanı Angela Merkel’e, ABD’deki Toyota, Mercedes-Benz, BMW ve Volkswagen sayısına kıyasla Japonya ve Almanya’da ne kadar az Chevrolet ve Ford olduğu konusunda meydan okuduğunu söyledi.

BAKMADAN GEÇME

  • Moody’s’in Not İndirimi Piyasaları Sarstı: Wall Street Stratejistlerinden İlk Tepkiler

    Bloomberg: ABD’nin kredi notunun Moody’s tarafından düşürülmesi sonrası Wall Street’te hisse senetleri gerilerken, tahvil getirileri yükseldi. Moody’s, artan borç yükü ve faiz maliyetlerini gerekçe göstererek ABD’nin notunu “Aaa”dan “Aa1”e düşürdü.

  • CHP/Karatepe: Düşen İşsizlik Değil, Umut!

    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hazine ve Maliye Politikalarından Sorumlu Yalçın Karatepe, TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerini ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamalarını sert bir dille eleştirdi. Karatepe, geniş tanımlı işsizliğin yüzde 28,5 seviyesinde olduğuna dikkat çekerek, “Sessizliğe başarı süsü vermek, yoksulluğa istihdam demek, halkla alay etmektir” dedi.

  • İŞ YATIRIM: Para Nereye Gidiyor?

    Yabancı Sermaye Girişi Artarken Yerli Yatırımcı Dövizden Uzaklaşıyor 9 Mayıs haftası itibarıyla finansal piyasalarda sermaye akımlarına ilişkin olumlu işaretler değerlendirilmektedir.…

  • Yabancı alacaklılara  yapılan ödemeler rekor kırıyor

    Yeterli döviz girişi sağlanamadığında ya da herhangi bir nedenden ötürü dış sermaye ülkeden çıkmaya başladığında TL değer kaybeder, çıkışın boyutuna göre ekonomi krize sürüklenebilir.

  • ANALİZ: Borsa İstanbul Görünümü – Satışlar Devam Edebilir mi?

    Piyasalarda Belirsizlik ve Sert Satışlar Borsa İstanbul’da 16 Mayıs 2025 tarihinde yaşanan sert satış dalgası, özellikle kritik 9.500 puan seviyesinin…

  • İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Kapanış Raporu

    İş Yatırım global hisse senetleri, emtia ve tahvil pazarında haftayı değerlendirdii

  • CDS piyasası İmamoğlu’nu unuttu

    Merkez Bankası’nın rezerv birikimine yeniden başlaması ve PKK’nın kendini feshetmesi gibi gelişmelerin ardından Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), yaklaşık iki ay sonra ilk kez 300 baz puanın altına geriledi.

  • İmamoğlu’ndan AKP’ye korkunç suçlama: İstanbul’da 15 yılda 85 milyar dolar rant sağladınız

    Tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Yeşil alanları, deprem toplanma alanlarını, askeri alanları imara açtınız, birilerine özel imar verdiniz, şehri katlettiniz, trafiği mahvettiniz. Sadece 15 yılda 130 projede kamu alanlarından ve imar hareketliliğinden birilerine sağladığınız rant tam 85 milyar dolar." dedi.

  • ŞOK: Moody’s ABD’nin Kredi Notunu Düşürdü

    ABD’nin 36 trilyon dolara ulaşan kamu borcu, Moody’s tarafından verilen en yüksek kredi notuna mal oldu. Moody’s, 1919’dan bu yana korunan “Aaa” notunu bir kademe indirerek “Aa1” seviyesine çekti ve ülkenin görünümünü “negatif”ten “durağan”a revize etti.

  • Gönül Tol’dan ABD’ye Uyarı: Trump, Erdoğan’ın Dopingli Benzeri

    Middle East Institute Türkiye Programı Direktörü Gonul Tol, Amerikan demokrasisinin tehdit altında olduğuna dair uyarısını açıkça dile getiriyor: Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de 20 yılda inşa ettiği otoriter rejimi, Donald Trump birkaç yıl içinde kurabilir—belki de sürece çoktan başladı.

  • BBVA: Türkiye Sert Bir Duruş mu Yaşayacak?

    BBVA'nın güncel analizine göre, 2025 yılının ilk çeyreği, özellikle iç talebin etkisiyle güçlü bir büyümeye sahne oldu. Ancak Mart ayına ait üretim verileri, tüm temel sektörlerde zayıflama işaretleri gösteriyor. Nisan ayında ise güven endekslerinde hızlı bir bozulma gözlendi. Bu durum, Mart ortasında yaşanan iç siyasi belirsizliklerin ve Nisan ayında başlayan tarife krizinin, ekonomik faaliyetlerde sert bir ayarlamayı tetikleyeceği sinyalini veriyor.

  • SGK bildirdi! Yemek kartları marketlerde geçecek mi?

    Danıştay, milyonlarca çalışanı ilgilendiren önemli bir karara imza attı. İşverenlerin çalışanlara sunduğu yemek kartlarının SGK primi dışında tutulmaya devam edileceği açıklandı. Bu karar, iş dünyasında uzun süredir uygulanan yemek yardımı sistemine yasal güvence kazandırdı.

  • Atilla Yeşilada video: BofA borsaya operasyon mu yaptı? & Ekonomik krizi Erdoğan’ın ahtapotu getirir mi?

    Semih Sakallı'yla söyleşimde BofA'nın hisse satışı ana gündem maddesi oldu.  CHP'ye operasyonların genişlemesinin  önce siyasi, sonra da döviz krizine neden olabileceği anlattım.  Türkiye yol ayrımında, ya tüm derdi olanlara çare bir anayasa yazılacak, ya da Erdoğan Bahçeli ikilisi iyice sertleşip ana muhalefeti tümden  devreden çıkartma yoluna sapacak. Ekonomi ve piyasalar hakkında  bu yol ayrımı aşılmadan gerçekçi tahminler yapılamaz.

Benzer Haberler