Gündem
Milyarder Ray Dalio uyardı: ABD’de iç savaş olasılığı yükseliyor
ABD’li milyarder yatırımcı Ray Dalio, ABD ekonomisine ilişkin endişelerini sıraladı. Dalio’ya göre, artan mali yük ve küresel çatışmalar ciddi bir…

ABD’li milyarder yatırımcı Ray Dalio, ABD ekonomisine ilişkin endişelerini sıraladı. Dalio’ya göre, artan mali yük ve küresel çatışmalar ciddi bir endişe kaynağı. Dalio’ya göre, ülkede ‘iç savaş’ olasılığı da yükseliyor.
Risk fonu (hedge fon) devi Bridgewater Associates’in milyarder kurucusu Ray Dalio, ABD ekonomisinin içerisinde bulunduğu riskleri anlattı.
Dalio, ABD hükümetinin artan borç seviyelerinin Hazine tahvillerini vurabileceği uyarısında bulundu. Ünlü milyarder, yatırımcıların paralarının bir kısmını yabancı piyasalara taşımaları gerektiğini savundu.
Financial Times’a konuşan Ray Dalio endişelerini sıraladı. Dalio’ya göre bu endişeler ABD’nin borç yükü, “iç savaş” riski ve ülkenin başka bir uluslararası çatışmaya dahil olma potansiyeli olduğunu söyledi.
Dalio’nun araştırmalarında tespit ettiği riskler arasında, ABD’de bir “iç savaş” olasılığının giderek artması da yer alıyor. Dalio bu olasılığı yüzde 35-40 arasında bir yerde görüyor.
“Şu anda uçurumun kenarındayız” diyen Dalio söyleşinde, “çok daha çalkantılı zamanlara geçip geçmeyeceğimizi henüz bilmiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Ancak Dalio’nun hayal ettiği iç savaş, insanların “silahları kapıp ateş etmeye başladığı” bir iç savaş değil. Bunun yerine Dalio, iç savaşı Amerikan siyasetinde son yıllarda yaşanan siyasi kutuplaşmanın hızlanması olarak görüyor.
Dalio’ya göre bu iç savaş, “insanların istedikleri şeylerle daha uyumlu olan farklı eyaletlere taşındıkları ve karşıt siyasi görüşteki federal yetkililerin kararlarına uymadıkları” bir iç savaş olacak.
Ayrıca bu yılki ABD başkanlık seçimlerinin hayatında gördüğü en önemli seçim olduğunu belirten Dalio, seçimlerin iklim değişikliği ve yapay zekanın daha yaygın kullanımının etkisini belirleyeceğine de inanıyor.
74 yaşındaki Dalio, dünyanın en büyük risk fonu olan ve 112,5 milyar dolarlık varlığı yöneten Connecticut merkezli Bridgewater’ın başkanlığından 2021 yılında ayrıldı.
Dalio zaman zaman Bridgewater’daki bir ekip tarafından desteklenen araştırmaları yatırımcılarla paylaşmaya devam ediyor.
sozcu.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Ekonomi
/ 2 Mayıs 2025Çiğ süt üretimi: İnek Sütü yükseldi, keçi ve koyun sütü geriledi
2024 yılında çiğ süt üretimi %4,7 artarak 22,5 milyon tona ulaştı. Üretimin büyük kısmını inek sütü oluştururken, keçi ve koyun sütü üretiminde düşüş yaşandı. Manda sütü üretimi ise dikkat çekici bir artış gösterdi.
Borsa
/ 2 Mayıs 2025Euro Bölgesi’nde enflasyon sabit kaldı, işsizlik sinyal veriyor
Nisan ayında Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon piyasa beklentisinin üzerinde kalırken, Mart ayı işsizlik oranı artış gösterdi. Uzmanlar, ECB'nin para politikasında gevşemeye daha yakın olabileceğini belirtiyor.
Piyasa
/ 2 Mayıs 2025Ette üretim düştü, fiyat baskısı artıyor!
Türkiye’nin kırmızı et üretiminde 2024 yılında ciddi bir düşüş yaşandı. Sığır, koyun, keçi ve manda eti üretiminin tamamında gerileme görülürken, keçi eti üretimi en fazla azalan ürün oldu.
Ekonomi
/ 2 Mayıs 2025İSO: İmalat sanayinde 13 aylık daralma devam ediyor
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Nisan 2025 PMI verilerine göre üretim, yeni siparişler ve istihdamda zayıflama sürüyor. Enflasyonist baskılar güçlenirken sadece gıda sektörü büyüme bölgesinde kaldı.
Gündem
/ 2 Mayıs 2025Türkiye’nin “Kara Kutusu” Hollanda’da öldürüldü!
Halil Falyalı’nın muhasebecisi olduğu öne sürülen Cemil Önal’ın, Hollanda’daki bir otelde hayatını kaybetti. Olay, istihbarat koruması altındayken gerçekleştiği öne sürülen Önal hakkında birçok soru işaretine yol açtı.
Barış Soydan
/ 2 Mayıs 2025“Piyasanın sopası”na ve “Tahvil bekçileri”ne ne oldu?
Tahvil piyasasında yaşanan sert satışlar, yalnızca ekonomiye değil, siyasete de yön veriyor. Faizlerdeki yükseliş, hükümetleri piyasayı tedirgin eden politikalardan geri adım atmaya zorluyor. "Tahvil bekçileri" olarak anılan yatırımcılar, Türkiye’de de politikaların seyrini sessizce belirliyor olabilir.
Dünya Ekonomisi
/ 2 Mayıs 2025Bakır fiyatları ABD-Çin yakınlaşmasıyla yönünü yukarı çevirdi
ABD ve Çin arasında ticaret görüşmeleriyle ilgili olumlu mesajlar, bakır fiyatlarını yeniden yükseliş eğilimine soktu. Ancak küresel büyüme endişeleri fiyatlar üzerindeki baskıyı sürdürüyor.
Dünya Ekonomisi
/ 2 Mayıs 2025Trump’tan sert uyarı: İran’dan petrol alana ticaret yasağı!
ABD Başkanı Donald Trump, İran’dan petrol veya petrokimya ürünü alan tüm ülke ve kişi ya da kurumlara "ikincil yaptırımlar" uygulanacağını belirterek, bu aktörlerin ABD ile hiçbir şekilde iş yapamayacağını duyurdu.
Genel
/ 2 Mayıs 2025FÖŞ-ANALİZ: Suriye-İsrail savaşı ve Çözüm Süreci
Suriye-İsrail savaşı tehlikesi başgösterdi. Türkiye açısından Çözüm Süreci tıkanabilir
Çetin ünsalan
/ 2 Mayıs 2025Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Karahan verilerin gerçeğini anlatsın’
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 6 Mayıs 2025 tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşacak...
Borsa
/ 2 Mayıs 2025ebebek’in 2025 ilk çeyrek FAVÖK tutarı yüzde 33 artışla 234 milyon TL oldu
Türkiye anne bebek ürünleri sektörünün öncü markası ebebek, 2025 yılı 1. çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı...
Borsa
/ 1 Mayıs 2025Brisa’dan ilk çeyrekte yüksek karlılık! Temettü dağıtımıyla dikkat çekti
Lastik sektörünün öncü şirketlerinden Brisa, 2025 yılının ilk çeyreğinde yüksek kârlılık ve temettü dağıtımıyla dikkat çekti. Operasyonel verimlilik, premium ürünlere odaklanma ve mobilite yatırımları sayesinde şirket, güçlü bir finansal performans sergiledi.
Gündem
/ 1 Mayıs 2025Güneşi karartarak dünyayı soğutacaklar! Bilim insanları bir haftaya başlayacak
İngiliz bilim insanlarından tartışmalı projenin ayrıntıları belli oldu. İngiltere’de hükümet destekli bir grup bilim insanı, küresel ısınmayı yavaşlatmak için alışılmışın dışında bir çözüm üzerinde çalışıyor. Güneş ışığını azaltmak. Projeye 50 milyon sterlin (yaklaşık 2.5 milyar TL) bütçe ayrıldı ve deneylerin birkaç hafta içinde başlaması bekleniyor.
Benzer Haberler