Sosyal Medya

Döviz

SABAH Raporu: Yabancının TL âşkı alevlendi: Hisse ve tahvil portföyleri 4 yılın zirvesinde

Yerel seçimler öncesi TCMB'nin son hamleleri ile perçinlenen iyimser havanın bundan sonra ralli havasına dönüşmesi için yabancının TL'ye ulaşımının önünü açacak swap sınırlamalarının da gevşetilmesi bekleniyor.

SABAH Raporu: Yabancının TL âşkı alevlendi: Hisse ve tahvil portföyleri 4 yılın zirvesinde

Küresel mali piyasalardaki ılımlı havanın korunduğunu, içeride ise dizginleri iyice eline alan TCMB’nin sergilediği istikrarlı duruş ile adeta bahar havasının egemen olduğunun altını çizmek gerekiyor. Yerel seçimler öncesi TCMB’nin son hamleleri ile perçinlenen iyimser havanın bundan sonra ralli havasına dönüşmesi için yabancının TL’ye ulaşımının önünü açacak swap sınırlamalarının da gevşetilmesi bekleniyor.

Bunun da ötesinde, Haziran sonu FATF’ın Türkiye’yi gri listeden çıkarması da yabancının bakış açısı ile oyun değiştirici bir gelişme olacaktır. Hülâsa, dün esen ılımlı rüzgârların ve yakın döneme ilişkin beklentilerin de yardımı ile BİST100 endeksi birkaç günlük bocalama ardından günü %1,6 oranında yükselişle tamamladı. USDTRY kuru TCMB’nin defans hattını bir nebze de olsun gevşetmesi işe 32,1’li seviyelerine gerilerken, CDS risk primi son dört yılın ya da pandemi sonrası dönemin en düşük seviyesi olan 265 baz puanı test etti. İki yıl vadeli gösterge tahvil bileşik faizi ise %42,53 seviyesine gerileyerek 2024 yılının en düşük seviyesine ulaşarak olumlu havayı teyit etti.

Her hafta Perşembe günü olduğu üzere, TCMB’nin ve BDDK’nın haftalık raporlarını büyük bir dikkatle irdeliyoruz. Bu bağlamda, 10 Mayıs ile biten haftada yabancı yatırımcı 85 milyon dolar hisse senedi, 2,8 milyar dolar ile rekor seviyede devlet tahvili (DİBS) satın aldığını gördüm. Yabancının hisse senedi ve tahvil portföyü artan ilginin ışığında son 4 yılın zirvesine yükseldiğini büyük bir mutluluk ile kaleme alıyorum! Öte yandan, TCMB’nin swap ve kamu dövizleri hâriç net yabancı para pozisyonu eksi 27,2 milyar dolar seviyesine kadar iyileşti. Bu da seçim sonrası dönemde TCMB’nin yaklaşık 47 milyar dolar rezerv biriktirdiğine işaret ediyor. Yaz aylarının getireceği turizm gelirleri ile birlikte konu ele alınırsa, manşet rakamın pozitife geçeceğine neredeyse kesin gözüyle bakıyoruz.

 

Net rezervler iyileşirken, TCMB’nin brüt rezervlerinin de söz konusu haftada 7,5 milyar dolar artış kaydederek 134,4 milyar dolar seviyesine iyileştiği not edelim. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları ise (DTH) yine 10 Mayıs ile biten haftada 3,1 milyar dolar daha azalarak 172,6 milyar dolar seviyesine geriledi. Böylelikle son 6 haftada DTH hacmi 13,2 milyar dolar azalırken (TL’ye geçiş hızlandı), BDDK verilerine göre, KKM hacminde de haftalık 36,4 milyar TL düşüş yaşanmış. Böylelikle, KKM yatırımcılarının da TL âşkı, kurun gerilemesi veya TL’nin reel anlamda değerleneceği beklentisi ile artarken, uzun bir süredir bebek adımları ile gerileyen KKM’den çıkışın da ivme kazandığını görüyoruz. KKM’de yaşanan son 3 ayın en hızlı düşüşü ile stok bakiyesi de 2,2 trilyon TL’nin altına indiğini (dolar karşılığı 68,3 milyar dolar) not edelim.

Dışarıda ise, ABD’de hafta ortası açıklanan perakende satışlar verisinin beklentiyi karşılayamaması veya ABD enflasyonunda üç aylık artış ardından yaşanan ilk gerileme sonrası FED’den bu yıl beklenen 3 adet indiriminin yarattığı iyimser havanın genel hatları ile piyasalarda alımları desteklemesi ardından dün piyasalar günü soluklanarak geçirdi. Altının ons fiyatı 2,400 doların kıyısında işlem görmeye devam ederken, asıl patlayıcı hareketi yapmasını beklediğimiz gümüş ise haftayı Çin Seddi olarak gördüğümüz 30 doların hemen altında tamamlamaya aday görünüyor. 30 doların üzerinde haftalık bir kapanış gümüşü başka bir dünyaya taşıyacağını düşünüyoruz. Altın gümüş rasyosunun da üç yıl ardından teknik bir kırılım gerçekleştirerek (bugün haftalık kapanış ile teyit almayı ümit ediyoruz) gümüşe büyük bir destek verme noktasında olduğunu not edelim.

 

ABD borsalarının geceyi hafif de olsa kayıplar ile tamamlaması sonrasında bu sabah Asya’da da gösterge endekslerde hafif de olsa düşüş eğilimli bir seyir görüyoruz. Çin’de açıklanan fabrika üretimi dış talepteki iyileşmenin de etkisiyle Nisan ayında tahminlerin üzerine artış kaydederken, perakende satışların ise beklenmedik bir şekilde yavaşladı. Bu tabloyu da Çin’in çok üretip tıpkı Japonya’da olduğu üzere az tüketmesi yani üretim fazlası yaratıp ihracat kanalı üzerinden dünyanın geriye kalan kısmında ise yerli üretimi baskılamaya neden olduğu şeklinde okuyoruz. Bunun da pek çok ülkede üretmek yerine ithal etmeyi teşvik ettiğinin altını çizmek gerekiyor.

 

 

Kıbrıs İktisat Bankası Günlük Bülteni’nden alıntıdır

BAKMADAN GEÇME

  • Yabancıya tek tuşla Türkiye’de hesap dönemi!

    Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), yurt dışında yerleşik yatırımcıların Türkiye'de yatırım hesabı açma süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla Doküman Yönetim Sistemi geliştiriyor. Bu sistem sayesinde, artık fiziksel belge gönderimine gerek kalmadan tüm işlemler elektronik ortamda yapılabilecek.

  • Konut fiyatlarında enflasyonu sollayan 5 il belli oldu! Bazı şehirler duraksadı

    Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki yıllık değişimler açıklandı. Kimi büyükşehirlerde fiyat artışları yavaşlarken, bazı şehirler enflasyonu geride bırakarak öne çıktı. Nisan ayında açıklanan yıllık enflasyon oranı %37,86 olurken, bazı illerdeki konut fiyat artışları bu oranı aştı.

  • Deprem bölgesine nefes aldıran karar! Vergi kolaylığı 30 Kasım’a kadar uzatıldı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep’in bazı ilçeleri için uygulanan mücbir sebep halinin, 30 Kasım 2025’e kadar uzatıldığını açıkladı. Bu karar, cirosu 2,5 milyon TL’nin altında olan küçük ve orta ölçekli işletmeleri kapsıyor.

  • Faiz sürprizi! 1 milyon TL kredinin geri ödemesi düştü

    Konut kredisi faizlerinde sınırlı indirim ev hayali kuranlar için umut yarattı.  Geçtiğimiz hafta en düşük konut kredisi faizi yüzde 3,09 iken bu hafta oran yüzde 2,95’e geriledi. Bu düşüş, özellikle ilk kez ev alacaklar için fırsat olarak değerlendirildi.

  • Doğal gazda sert yükseliş! Tüketim de ithalat da zirvede

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, Türkiye’nin doğal gaz ithalatı Mart 2024’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35,9 artarak 5,99 milyar metreküpe ulaştı. İthalatın 3,39 milyar metreküpü boru hattı, 2,6 milyar metreküpü LNG yoluyla gerçekleşti.

  • Paralar mevduata ve krediye kaydı

    BDDK verilerine göre, 23 Mayıs haftasında Kur Korumalı Mevduat (KKM) bakiyesi 11,4 milyar TL azalarak 584,7 milyar TL’ye geriledi. KKM’deki düşüş eğilimi hız kesmeden devam ediyor.

  • Ruble rüzgarı! Dolar 2 yılın dibine çakıldı

    Dolar/ruble kuru, 31 Mayıs 2023’ten bu yana ilk kez 78 seviyesinin altına inerek 77,82’ye kadar geriledi. Ruble, dolara karşı yüzde 1,7’nin üzerinde değer kazandı.

  • 2 Haziran’da pompa başına akaryakıtta yeni zorunluluk başlıyor

    PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt istasyonlarında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) üzerinden fiili satışların 2 Haziran 2025 itibarıyla başlayacağını açıkladı. Bu tarihe kadar tüm istasyonların TTO ve TİM donanımlarını kurup sistemle uyumlu hale getirmesi gerekiyor.

  • Vatandaş dövize döndü mü? 1 ay sonra ilk artış

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı, 23 Mayıs haftasında 1,48 milyar dolar artarak 193 milyar doları aştı. Bu, yaklaşık 1 aylık düşüş trendinin ardından gelen ilk artış oldu.

  • Hisse ve tahvilde alımlar sürüyor: Piyasalarda yabancı iyimserliği

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, yurt dışında yerleşik yatırımcılar 23 Mayıs haftasında net 13,2 milyon dolarlık hisse senedi ve 148,4 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) alımı yaptı. Ayrıca, 191,6 milyon dolarlık özel sektör tahvili (ÖST) alımı da gerçekleşti.

  • Elektrik krizi kriptoyu vurdu! Yeni yasaklar geliyor

    Rusya Enerji Bakanı Sergey Tsivilev, yüksek elektrik tüketimi nedeniyle ülkenin bazı bölgelerinde kripto para madenciliğinin yasaklanacağını açıkladı. Halihazırda yasak olan Irkutsk bölgesinde alınan sonuçların ardından, bu kısıtlamalar 2031'e kadar uzatıldı.

  • Adım adım infaz düzenlemesine! 30 maddelik teklif Meclis’e sunuldu

    AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, ceza infaz kanununa ilişkin 30 maddeden oluşan yeni kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduklarını duyurdu. Teklif, Adalet Komisyonu’na havale edilerek önümüzdeki günlerde görüşülmeye başlanacak.

  • ABD ekonomisinde fren! Büyüme durdu, işsizlik arttı

    ABD ekonomisi, 2025’in ilk çeyreğinde beklentilerin biraz altında kalarak yüzde 0,2 oranında daraldı. Bu, 2024’ün son çeyreğinde kaydedilen yüzde 2,4’lük büyümenin ardından dikkat çeken bir yavaşlama oldu. Aynı dönemde iş gücü piyasasında da zayıflama sinyalleri görüldü. 24 Mayıs haftasında ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 240 bine yükselerek beklentilerin üzerine çıktı ve devam eden başvurular 1 milyon 919 bin ile Kasım 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Benzer Haberler