Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Rusya ve Çin’den kaçan yatırımcıya Türkiye ev sahipliği yapabilir mi?

Çin ve Rusya'dan kaçan fon sermayelerinin Türkiye'ye yönelip yönelmeyeceği, Türkiye'nin ekonomik durumu ve yatırım ortamına bağlı olarak belirsizliğini koruyor.

Rusya ve Çin’den kaçan yatırımcıya Türkiye ev sahipliği yapabilir mi?

Türkiye, olumlu görüşlerin hakim olduğu bir dönemden geçse de, kimi analizlere göre yabancı yatırımcılar henüz hisse senedi ve tahvil yatırımlarında büyük pozisyonlar almaktan kaçınıyor.

Çin’deki ekonomik yavaşlama sinyalleri ve hükümetin teknoloji platformlarına yönelik olumsuz düzenlemeleri, Çin Borsa endekslerinde baskı yaratmaya devam etmektedir. Bu durum, bazı fonların Çin’den çıkmasına neden olmuş, ancak bu sermayenin Türkiye’ye yönlendirilip yönlendirilmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Bloomberg HT’nin haberine göre, fon yöneticisi Özgür Hatipoğlu, Çin’den kaçan sermayenin genellikle Avrupa, ABD ve Hindistan gibi ülkelerin varlıklarına yatırım yaptığını belirtiyor. Türkiye’nin önemli bir nakit akışı elde etmesi için swap hatlarının açılması gerektiğini ifade ediyor. Şu anda BIST 100 endeksinin fiyat/kazanç oranının oldukça düşük olduğunu belirten Hatipoğlu, ancak yabancı yatırımcının önemli olanın ucuzluktan ziyade, fonları rahatça alternatif kanallara yönlendirebilme serbestisi olduğunu vurguluyor.

Hatipoğlu’na göre, Türkiye’nin asıl nakit akışını görmesi için swap hatlarının açılması önemli bir adım olacak. Ancak, bu süreçte ekonomik politikaların, düzenlemelerin ve diğer faktörlerin de dikkate alınması gerekiyor.

BAKMADAN GEÇME

  • Yabancıya tek tuşla Türkiye’de hesap dönemi!

    Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), yurt dışında yerleşik yatırımcıların Türkiye'de yatırım hesabı açma süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla Doküman Yönetim Sistemi geliştiriyor. Bu sistem sayesinde, artık fiziksel belge gönderimine gerek kalmadan tüm işlemler elektronik ortamda yapılabilecek.

  • Konut fiyatlarında enflasyonu sollayan 5 il belli oldu! Bazı şehirler duraksadı

    Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki yıllık değişimler açıklandı. Kimi büyükşehirlerde fiyat artışları yavaşlarken, bazı şehirler enflasyonu geride bırakarak öne çıktı. Nisan ayında açıklanan yıllık enflasyon oranı %37,86 olurken, bazı illerdeki konut fiyat artışları bu oranı aştı.

  • Deprem bölgesine nefes aldıran karar! Vergi kolaylığı 30 Kasım’a kadar uzatıldı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep’in bazı ilçeleri için uygulanan mücbir sebep halinin, 30 Kasım 2025’e kadar uzatıldığını açıkladı. Bu karar, cirosu 2,5 milyon TL’nin altında olan küçük ve orta ölçekli işletmeleri kapsıyor.

  • Faiz sürprizi! 1 milyon TL kredinin geri ödemesi düştü

    Konut kredisi faizlerinde sınırlı indirim ev hayali kuranlar için umut yarattı.  Geçtiğimiz hafta en düşük konut kredisi faizi yüzde 3,09 iken bu hafta oran yüzde 2,95’e geriledi. Bu düşüş, özellikle ilk kez ev alacaklar için fırsat olarak değerlendirildi.

  • Doğal gazda sert yükseliş! Tüketim de ithalat da zirvede

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, Türkiye’nin doğal gaz ithalatı Mart 2024’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35,9 artarak 5,99 milyar metreküpe ulaştı. İthalatın 3,39 milyar metreküpü boru hattı, 2,6 milyar metreküpü LNG yoluyla gerçekleşti.

  • Paralar mevduata ve krediye kaydı

    BDDK verilerine göre, 23 Mayıs haftasında Kur Korumalı Mevduat (KKM) bakiyesi 11,4 milyar TL azalarak 584,7 milyar TL’ye geriledi. KKM’deki düşüş eğilimi hız kesmeden devam ediyor.

  • Ruble rüzgarı! Dolar 2 yılın dibine çakıldı

    Dolar/ruble kuru, 31 Mayıs 2023’ten bu yana ilk kez 78 seviyesinin altına inerek 77,82’ye kadar geriledi. Ruble, dolara karşı yüzde 1,7’nin üzerinde değer kazandı.

  • 2 Haziran’da pompa başına akaryakıtta yeni zorunluluk başlıyor

    PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt istasyonlarında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) üzerinden fiili satışların 2 Haziran 2025 itibarıyla başlayacağını açıkladı. Bu tarihe kadar tüm istasyonların TTO ve TİM donanımlarını kurup sistemle uyumlu hale getirmesi gerekiyor.

  • Vatandaş dövize döndü mü? 1 ay sonra ilk artış

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı, 23 Mayıs haftasında 1,48 milyar dolar artarak 193 milyar doları aştı. Bu, yaklaşık 1 aylık düşüş trendinin ardından gelen ilk artış oldu.

  • Hisse ve tahvilde alımlar sürüyor: Piyasalarda yabancı iyimserliği

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, yurt dışında yerleşik yatırımcılar 23 Mayıs haftasında net 13,2 milyon dolarlık hisse senedi ve 148,4 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) alımı yaptı. Ayrıca, 191,6 milyon dolarlık özel sektör tahvili (ÖST) alımı da gerçekleşti.

  • Elektrik krizi kriptoyu vurdu! Yeni yasaklar geliyor

    Rusya Enerji Bakanı Sergey Tsivilev, yüksek elektrik tüketimi nedeniyle ülkenin bazı bölgelerinde kripto para madenciliğinin yasaklanacağını açıkladı. Halihazırda yasak olan Irkutsk bölgesinde alınan sonuçların ardından, bu kısıtlamalar 2031'e kadar uzatıldı.

  • Adım adım infaz düzenlemesine! 30 maddelik teklif Meclis’e sunuldu

    AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, ceza infaz kanununa ilişkin 30 maddeden oluşan yeni kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduklarını duyurdu. Teklif, Adalet Komisyonu’na havale edilerek önümüzdeki günlerde görüşülmeye başlanacak.

  • ABD ekonomisinde fren! Büyüme durdu, işsizlik arttı

    ABD ekonomisi, 2025’in ilk çeyreğinde beklentilerin biraz altında kalarak yüzde 0,2 oranında daraldı. Bu, 2024’ün son çeyreğinde kaydedilen yüzde 2,4’lük büyümenin ardından dikkat çeken bir yavaşlama oldu. Aynı dönemde iş gücü piyasasında da zayıflama sinyalleri görüldü. 24 Mayıs haftasında ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 240 bine yükselerek beklentilerin üzerine çıktı ve devam eden başvurular 1 milyon 919 bin ile Kasım 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Benzer Haberler