Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin ekonomisi deflasyon baskısı altında: Enflasyonda son 14 yılın en sert düşüşü

Çin Halk Bankası deflasyonla mücadelenin öncelikli olduğunun sinyalini verdi ve daha fazla teşvik vermeye hazır görünüyor. Asıl soru, bunun ne kadar güçlü olacağı ve bankaların gevşemeyi daha fazla ve daha ucuz kredi şeklinde yansıtıp yansıtmayacağı.

Çin ekonomisi deflasyon baskısı altında: Enflasyonda son 14 yılın en sert düşüşü

Çin’de tüketici fiyatları geçen ay küresel mali krizden bu yana en hızlı düşüşünü kaydederek, ekonomik toparlanmaya yönelik desteğini arttırması için hükümet üzerindeki baskıyı arttırdı.

Ulusal İstatistik Bürosu Perşembe günü yaptığı açıklamada, tüketici fiyat endeksinin Ocak ayında bir yıl öncesine göre %0,8 düştüğünü ve bu düşüşün Eylül 2009’dan bu yana en sert düşüş olduğunu belirtti. Düşüş, ekonomistlerin %0,5’lik düşüş beklentilerinden daha kötü gerçekleşti.

Pinpoint Asset Management Ltd. başkanı ve baş ekonomisti Zhiwei Zhang, “Bugün açıklanan TÜFE verileri Çin’in kalıcı deflasyonist baskı ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor,” dedi. “Çin’in deflasyonist beklentinin tüketiciler arasında yerleşik hale gelmesi riskini önlemek için hızlı ve agresif adımlar atması gerekiyor.”

Üretici fiyat endeksi %2,5 düşerek fabrika çıkışlı maliyetlerde 16 ay üst üste deflasyona işaret etti.

Son veriler, Çin’in ekonomiyi canlandırmak ve borsadaki düşüşü tersine çevirmek için daha fazlasını yapması yönündeki çağrıların arttığı bir dönemde geldi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisine duyulan güven, hükümetin bankalar için uzun vadeli nakit serbest bırakma ve inşaat projelerini finanse etmek için daha fazla devlet tahvili çıkarma gibi önlemleri içeren teşvik çabalarına rağmen azaldı.

Çin ayrıca 5 trilyon dolarlık hisse senedi satışını durdurmak için bir dizi adım attı. Bloomberg News’in bu hafta başında bildirdiğine göre, Başkan Xi Jinping, düzenleyicilerden çöküşle ilgili bir brifing almaya hazırlanıyordu. Aciliyetin altını çizen Pekin, ülkenin ana menkul kıymetler düzenleyicisinin başkanını görevden alarak sektör genelinde şok dalgaları yarattı.

Gösterge CSI 300 Endeksi Perşembe günü %0,4 artarak dördüncü gününü de kazançla tamamladı. Yuan, dolar başına 7,1945 seviyesinde çok az değişiklik gösterdi.

Çin, iç talebi ve tüketici güvenini canlandırmak için mücadele ederken geçtiğimiz yılın büyük bir bölümünde düşen fiyatlarla boğuştu. Ekonomi genelindeki fiyat ölçümleri dördüncü çeyrekte 1999’dan bu yana en uzun düşüşünü kaydederek, politika yapıcılar bu yıl büyümeyi artırmaya çalışırken karşılaşılan zorluğun büyüklüğünün altını çizdi.

Bloomberg Economics’e göre Çin ekonomisinin talebi artırmak ve güveni güçlendirmek için agresif politika adımlarına ihtiyacı var. Çin Halk Bankası deflasyonla mücadelenin öncelikli olduğunun sinyalini verdi ve daha fazla teşvik vermeye hazır görünüyor. Asıl soru, bunun ne kadar güçlü olacağı ve bankaların gevşemeyi daha fazla ve daha ucuz kredi şeklinde yansıtıp yansıtmayacağı.

Volatil gıda ve enerji maliyetlerini dışarıda bırakan çekirdek TÜFE %0,4 artarak Aralık ayına göre daha yavaş ve geçen yılın Haziran ayından bu yana en zayıf artışı kaydetti. Domuz eti fiyatları %17 oranında düşerek gıda fiyatlarının %5,9 oranında gerilemesine yardımcı oldu ve bu da 1994 yılına kadar olan verilerde kaydedilen en büyük düşüş oldu.

Deflasyondan kaynaklanan riskler ciddi. Çin trendi anlamlı bir şekilde tersine çeviremezse, fiyatların düşmeye devam edeceği beklentisiyle insanların alımlarını ertelemesiyle aşağı yönlü bir spirale yol açma riski var. Bu da genel tüketimi azaltacak ve işletmelere yansıyacak.

Ekonomistler Çin’deki deflasyon baskısının, büyük ölçüde emlak kargaşası nedeniyle, en az altı ay daha devam edeceğini düşünüyor. Çin 2023 yılında resmi büyüme hedefi olan “%5 civarına” ulaşmayı başarmış olsa da, politika yapıcıların daha büyük çabaları olmadan bu yıl benzer bir performansı tekrarlamak zor olabilir.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd’nin Büyük Çin Baş Ekonomisti Raymond Yeung, “Uzun süren emlak sorunları ve borsadaki dalgalanma hane halkı hissiyatına zarar verdi,” dedi.

Yeung, aşırı kapasiteye yol açan talep eksikliğinden kaynaklanan “deflasyonist baskı güçlü kalmaya devam ediyor” dedi. Yeung, faiz oranlarını düşürmenin “bir ihtiyaç” olduğunu ve zayıf enflasyon verilerinin bunu yapmak için iyi bir bahane sunabileceğini sözlerine ekledi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

  • TCMB’den Ekim’de Faiz İndirimi Sinyali: Piyasa Beklentisi Yüzde Kaç?

    Bloomberg HT’nin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Ekim ayı faiz kararına ilişkin düzenlediği ankete göre, piyasalar TCMB’nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 150 baz puan indirerek yüzde 39’a çekmesini bekliyor.

  • Konut Satışlarında ‘İş Yatırım’ dan Dikkat Çeken Analiz

    İş Yatırım’ın hazırladığı konut sektörü verilerine göre, Türkiye’de konut satışları Eylül 2025’te güçlü bir ivme yakalayarak 150.657 adede ulaştı. Yıllık bazda %6,9’luk artış kaydeden satışlar, özellikle ipotekli işlemlerdeki %34,4’lük sıçramayla dikkat çekti.

  • ING Yatırım’dan Yıl Sonu Enflasyon ve Faiz Tahmini

    Eylül ayına ilişkin enflasyon verisinin beklenenden yüksek gelmesi, tüm ekonomik hesaplamaları yeniden şekillendirdi. Yıl sonuna yönelik tahminler güncellenirken, ING Yatırım Genel Müdürü Murat Yılmaz, yıl sonuna kadar yapılacak iki Para Politikası Kurulu toplantısında Merkez Bankası’nın toplam politika faizi indirimlerinin 300 baz puanı aşmayacağını öngördüklerini ifade etti.

  • Memurların Fazla Mesai ve Gündelik Ücretlerine Zam: 2026 Ücretleri Belli Oldu

    2026 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’ne göre, devlet memurlarının saatlik fazla mesai ücretinde önemli bir artış yapılacak. 2025 yılında 12,80 TL olan saatlik fazla mesai ücreti, 1 Ocak 2026 itibarıyla %29,3 artışla 16,55 TL’ye yükselecek.

  • Trump ve Putin Görüşme Kararı Aldı, Piyasalarda Hareket Başladı

    Dün ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir teleton görüşmesi yaptışar. O görüşmede bir başka ve bu kez yüz yüze görüşmenin kararı çıktı. Trump ve Putin muhtemelen 2 hafta içinde Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de görüşecek. Görüşmenin konusu doğrudan doğruya Ukrayna savaşını bitirmek olacak.

  • Dikkatlerden Kaçan Bomba Operasyon: Eski TCMB Başkan Yardımcısı ve Eski BKM Genel Müdürü Tutuklandı

    Sabah saatlerinde herkes Can Holding'e yönelik 2. Dalga operasyon haberine dikkatlerini vermişken, en az onun kadar önemli bir operasyonun haberi gözlerden kaçtı.

  • SASA’ya Dev Yatırım Adımı:Yumurtalık’taki O Alan ‘Özel Endüstri Bölgesi’ İlan Edildi

    Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, geçen Cuma gününü Cumartesi'ye bağlayan gece saat 00.18’de Resmî Gazete’de yayımlanan “Cumhurbaşkanlığı Kararı”nı paylaştı. Kararda, Adana ili Yumurtalık ilçesinde yer alan ve ekli haritada sınırları gösterilen alanın, 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu’nun 4/Ç maddesi uyarınca “SASA Polyester Sanayi Anonim Şirketi Yumurtalık Özel Endüstri Bölgesi” olarak ilan edilmesine karar verildiği belirtildi.

  • Reuters: Kredi Riski Balonla Buluştu — Piyasalar “Güvenli Liman”a Kaçıyor

    ABD borsalarında yüksek değerlemeler, yapay zekâ (AI) balonu endişeleri, hükümetin kapanması ve Washington–Pekin hattındaki gerilim derken, şimdi de bölgesel bankalar kaynaklı kredi riski gündemde. Zions ve Western Alliance’ın açıkladığı zararlardan sonra banka hisseleri sert düştü. Piyasalar panik moduna geçerken, altın fiyatı 4.378 dolar ile rekor kırdı ve yatırımcılar Fed’in faiz indirimine gideceği beklentisini güçlendirdi.

  • Bloomberg: Türk Lirası Yeni Rekor Düşüşte — Kademeli Değer Kaybı Devam Ediyor

    Türk lirası haftayı 41,95 seviyesinden kapatarak tarihî dip seviyesini yeniledi. Bloomberg’e göre, piyasa beklentileri TCMB’nin kontrollü bir değer kaybına izin verdiği yönünde. Liranın zayıflama hızı, enflasyon oranının altında kaldığı sürece politika çerçevesine uygun görülüyor. Uzmanlar, bu stratejinin “öngörülebilir ama kalıcı bir değer kaybı” anlamına geldiğini belirtiyor.

  • Trump–Putin Zirvesi Yeniden Gündemde: “Barış Planı mı, Zaman Kazanma Hamlesi mi?”

    ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ikinci kez yüz yüze görüşmeye hazırlanıyor. Alaska’da yapılan ilk zirveden sonuç alınamamasına rağmen Trump, “Ukrayna savaşını bitirme” hedefiyle yeni bir buluşma planladığını açıkladı. Ancak uzmanlar, bu adımın Putin üzerindeki diplomatik baskıyı azaltabileceği ve Ukrayna’ya yönelik desteği zayıflatabileceği uyarısında bulunuyor. Görüşmenin planlanan adresi Budapeşte, Avrupa başkentlerinde kuşkuyla karşılandı.

  • İş Yatırım Doğuş Otomotiv (DOGAS) Analizi: 3Ç25 Kar Tahmini

    Borsada bilanço zamanı başladı. Pek çok yatırım kuruluşu da bilançolardaki 3.çeyrek kar tahminlerini analizlerini ele almaya başladı. Aşağıda İş Yatırım'ın Doğuş Otomotiv için yaptığı kar tahminini bulacaksınız.

  • Akbank’tan Ekim Enflasyon Tahmini: “Yıllık Enflasyon %33,2 ile Yatay, Politika Duruşu Kritik Eşik Öncesinde”

    Akbank Ekonomik Araştırmalar birimi, ekim ayı için enflasyon tahminini %2,8 olarak açıkladı. Buna göre yıllık enflasyonun %33,2 seviyesinde yatay kalması bekleniyor. Banka, yıl sonu için tahminini %32,0 düzeyinde korurken, TCMB’nin Kasım Enflasyon Raporu’nda tahmin bandını yukarı yönlü güncellemesinin muhtemel olduğunu belirtiyor. Raporda ayrıca döviz kurundaki ılımlı seyir ve enflasyon katılığına dikkat çekilerek, para politikasının önümüzdeki dönemde kararlılıkla sınanacağı vurgulandı.

  • IMF Uyardı: Sakin Görünen Küresel Finansal Zeminin Altında Riskler Büyüyor

    IMF’nin son Küresel Finansal İstikrar Raporu, finansal sistemde “görünürdeki sükûnetin” altında giderek artan risklere dikkat çekiyor. Aşırı değerlenmiş varlık fiyatları, tahvil piyasalarındaki baskılar, yükselen kamu borcu ve banka dışı finansal kurumların (NBFI) artan etkisi, küresel istikrarı tehdit ediyor. Fonların zorunlu satışları, doların değer kaybı ve gelişen ülke tahvillerine yoğun sermaye girişi gibi gelişmelerin, yeni kırılganlıklar yaratabileceği vurgulanıyor.

Benzer Haberler