Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin ekonomisi deflasyon baskısı altında: Enflasyonda son 14 yılın en sert düşüşü

Çin Halk Bankası deflasyonla mücadelenin öncelikli olduğunun sinyalini verdi ve daha fazla teşvik vermeye hazır görünüyor. Asıl soru, bunun ne kadar güçlü olacağı ve bankaların gevşemeyi daha fazla ve daha ucuz kredi şeklinde yansıtıp yansıtmayacağı.

Çin ekonomisi deflasyon baskısı altında: Enflasyonda son 14 yılın en sert düşüşü

Çin’de tüketici fiyatları geçen ay küresel mali krizden bu yana en hızlı düşüşünü kaydederek, ekonomik toparlanmaya yönelik desteğini arttırması için hükümet üzerindeki baskıyı arttırdı.

Ulusal İstatistik Bürosu Perşembe günü yaptığı açıklamada, tüketici fiyat endeksinin Ocak ayında bir yıl öncesine göre %0,8 düştüğünü ve bu düşüşün Eylül 2009’dan bu yana en sert düşüş olduğunu belirtti. Düşüş, ekonomistlerin %0,5’lik düşüş beklentilerinden daha kötü gerçekleşti.

Pinpoint Asset Management Ltd. başkanı ve baş ekonomisti Zhiwei Zhang, “Bugün açıklanan TÜFE verileri Çin’in kalıcı deflasyonist baskı ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor,” dedi. “Çin’in deflasyonist beklentinin tüketiciler arasında yerleşik hale gelmesi riskini önlemek için hızlı ve agresif adımlar atması gerekiyor.”

Üretici fiyat endeksi %2,5 düşerek fabrika çıkışlı maliyetlerde 16 ay üst üste deflasyona işaret etti.

Son veriler, Çin’in ekonomiyi canlandırmak ve borsadaki düşüşü tersine çevirmek için daha fazlasını yapması yönündeki çağrıların arttığı bir dönemde geldi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisine duyulan güven, hükümetin bankalar için uzun vadeli nakit serbest bırakma ve inşaat projelerini finanse etmek için daha fazla devlet tahvili çıkarma gibi önlemleri içeren teşvik çabalarına rağmen azaldı.

Çin ayrıca 5 trilyon dolarlık hisse senedi satışını durdurmak için bir dizi adım attı. Bloomberg News’in bu hafta başında bildirdiğine göre, Başkan Xi Jinping, düzenleyicilerden çöküşle ilgili bir brifing almaya hazırlanıyordu. Aciliyetin altını çizen Pekin, ülkenin ana menkul kıymetler düzenleyicisinin başkanını görevden alarak sektör genelinde şok dalgaları yarattı.

Gösterge CSI 300 Endeksi Perşembe günü %0,4 artarak dördüncü gününü de kazançla tamamladı. Yuan, dolar başına 7,1945 seviyesinde çok az değişiklik gösterdi.

Çin, iç talebi ve tüketici güvenini canlandırmak için mücadele ederken geçtiğimiz yılın büyük bir bölümünde düşen fiyatlarla boğuştu. Ekonomi genelindeki fiyat ölçümleri dördüncü çeyrekte 1999’dan bu yana en uzun düşüşünü kaydederek, politika yapıcılar bu yıl büyümeyi artırmaya çalışırken karşılaşılan zorluğun büyüklüğünün altını çizdi.

Bloomberg Economics’e göre Çin ekonomisinin talebi artırmak ve güveni güçlendirmek için agresif politika adımlarına ihtiyacı var. Çin Halk Bankası deflasyonla mücadelenin öncelikli olduğunun sinyalini verdi ve daha fazla teşvik vermeye hazır görünüyor. Asıl soru, bunun ne kadar güçlü olacağı ve bankaların gevşemeyi daha fazla ve daha ucuz kredi şeklinde yansıtıp yansıtmayacağı.

Volatil gıda ve enerji maliyetlerini dışarıda bırakan çekirdek TÜFE %0,4 artarak Aralık ayına göre daha yavaş ve geçen yılın Haziran ayından bu yana en zayıf artışı kaydetti. Domuz eti fiyatları %17 oranında düşerek gıda fiyatlarının %5,9 oranında gerilemesine yardımcı oldu ve bu da 1994 yılına kadar olan verilerde kaydedilen en büyük düşüş oldu.

Deflasyondan kaynaklanan riskler ciddi. Çin trendi anlamlı bir şekilde tersine çeviremezse, fiyatların düşmeye devam edeceği beklentisiyle insanların alımlarını ertelemesiyle aşağı yönlü bir spirale yol açma riski var. Bu da genel tüketimi azaltacak ve işletmelere yansıyacak.

Ekonomistler Çin’deki deflasyon baskısının, büyük ölçüde emlak kargaşası nedeniyle, en az altı ay daha devam edeceğini düşünüyor. Çin 2023 yılında resmi büyüme hedefi olan “%5 civarına” ulaşmayı başarmış olsa da, politika yapıcıların daha büyük çabaları olmadan bu yıl benzer bir performansı tekrarlamak zor olabilir.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd’nin Büyük Çin Baş Ekonomisti Raymond Yeung, “Uzun süren emlak sorunları ve borsadaki dalgalanma hane halkı hissiyatına zarar verdi,” dedi.

Yeung, aşırı kapasiteye yol açan talep eksikliğinden kaynaklanan “deflasyonist baskı güçlü kalmaya devam ediyor” dedi. Yeung, faiz oranlarını düşürmenin “bir ihtiyaç” olduğunu ve zayıf enflasyon verilerinin bunu yapmak için iyi bir bahane sunabileceğini sözlerine ekledi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler