Dünya Ekonomisi
Fransa’da enflasyon son iki yılın en düşük seviyesinde
Fransa’da enflasyon, 2023 yılının başında fiyat artışlarını yavaşlatmaya yönelik Avrupa çapındaki çabaların etkisiyle 2024 yılının Ocak ayında iki yılın en…
Fransa’da enflasyon, 2023 yılının başında fiyat artışlarını yavaşlatmaya yönelik Avrupa çapındaki çabaların etkisiyle 2024 yılının Ocak ayında iki yılın en düşük seviyesine geriledi.
Fransa Ulusal İstatistik Kurumu (Insee) tarafından açıklanan öncü rakamlara göre, tüketici fiyat endeksi, Aralık ayındaki yüzde 3,7’lik artıştan Ocak ayında yıllık bazda 3,1 artışa geriledi. Piyasalarda beklenti artış hızının yüzde 3,4’e ineceği yönündeydi.
Böylece enflasyon 2022 yılı Ocak ayında görülen yüzde 2,9 seviyesinin ardından en düşük noktaya geldi.
Enflasyondaki düşüş, Aralık ayında genel fiyatlarda artışa yol açan enerji fiyatlarında durulmanın yanı sıra, gıda ve imalat malları fiyatlarından da kaynaklandı.
Enflasyonun bir diğer önemli unsuru olan hizmet fiyatları ise bir miktar ivme kazandı. Pantheon Macro Economics’in kıdemli Avrupa ekonomisti Melanie Debono, bir notunda bunun “bu bileşende devam eden yapışkanlığa” işaret ettiğini ve ağırlığının arttığını söyledi.
Debono, Fransa ve İspanya’ya ilişkin rakamların, Euro Bölgesi enflasyonunun Ocak ayında yüzde 2,4’ye düşmesine işaret ettiğini belirtti.
Fransa’da aylık bazda tüketici fiyatlarında yüzde 0,2 düşüş görüldü. Piyasay beklentisi bir önceki ay yüzde 0,1 artan fiyatların, aynı seviyede yükseleceği yönündeydi.
foreks.com
BAKMADAN GEÇME
-
Ekonomi
/ 1 Ocak 2026Benzin, Sigara ve Alkollü İçkilerde ÖTV Sürprizi: İşte Zam Sonrası Yeni Fiyatlar
2025’in Temmuz-Aralık döneminde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) verilerine göre beklenenin altında gerçekleşti. Normalde ÖTV Kanunu gereği akaryakıt, sigara ve alkollü içeceklerde yüzde 10’un üzerinde bir artış öngörülüyordu; ancak Cumhurbaşkanı Kararı ile bu ürünlerde artış sınırlandırıldı. Buna göre, akaryakıtta yüzde 6,95, sigara ve alkollü içeceklerde ise yüzde 7,95 oranında ÖTV artırıldı.
Ekonomi
/ 1 Ocak 2026Yeni Yılla Birlikte Vergi Sistemi Baştan Aşağı Değişiyor: Kim Ne Kadar Ödeyecek?
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan çeşitli genel tebliğler, Resmi Gazete’nin 5. mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre 2026 yılında uygulanacak vergi, harç ve maktu tutarlar netleşti.
Ekonomi
/ 1 Ocak 2026İsviçre’nin Ünlü Kayak Merkezindeki Barda Patlama: Çok Sayıda Ölü ve Yaralılar Var
İsviçre’nin popüler kayak merkezlerinden Crans-Montana’da bulunan bir barda meydana gelen patlamada can kayıpları ve yaralanmalar olduğu bildirildi. Polis, Constellation Bar’da yaşanan olayın ardından ölü ve yaralıların bulunduğunu açıkladı.
Ekonomi
/ 1 Ocak 2026Altın ve Gümüşte Şok Düşüş: “Kara Pazartesi” Sonrası Yeni Rekorlar mı Geliyor?
Altın ve gümüş piyasaları haftaya güçlü satış baskısıyla girerken, kısa sürede yaşanan sert düşüşler kamuoyunda “kara pazartesi” benzetmelerine yol açtı. Uzman değerlendirmelerine göre bu geri çekilmenin ana nedeni teknik bir düzeltme süreci ve 2026’ya ilişkin hem iyimser hem de temkinli beklentiler gündemde yer alıyor.
Borsa
/ 1 Ocak 2026Veri merkezleri ve yapay zeka hisseleri ABD borsalarında öne çıktı
ABD hisse senedi piyasaları, 2025 yılında yapay zekaya yönelik artan yatırımların etkisiyle güçlü bir performans sergiledi. S&P 500 Endeksi’nin yılı yüzde 17’nin üzerinde bir artışla tamamlaması beklenirken, teknoloji hisseleri yükselişe öncülük etti.
Ekonomi
/ 31 Aralık 2025AKP Kurmayları Harekete Geçti: Yeni Yılda Emekli Maaşı Ne Kadar Zam Alacak?
AK Parti, halen 16 bin 881 lira olan en düşük emekli maaşını 5 Ocak’tan sonra ele almayı planlıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2025 yılı Aralık ayına ait Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıklamasıyla birlikte, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zam oranları da netleşecek. Emekli aylıkları, yılın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranı kadar artırılacak.
Genel
/ 31 Aralık 2025Uyuşturucu Soruşturmasında Yeni Gelişme: Mert Vidinli’nin de Aralarında Olduğu 7 Şüphelinin Malvarlıklarına El Konuldu
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yürütülen uyuşturucu soruşturması kapsamında aralarında Kasım Garipoğlu ve Mert Vidinli’nin de bulunduğu 7 şüphelinin malvarlıklarına el konulduğunu duyurdu. Kararın, “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçu kapsamında alındığı bildirildi.
Ekonomi
/ 31 Aralık 2025ABD’de Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları Beklentilerin Altında Kaldı
ABD’de işgücü piyasasının gücünü koruduğuna işaret eden haftalık işsizlik maaşı başvuruları, piyasa beklentilerinin belirgin şekilde altında kalarak yılın en düşük seviyelerine geriledi.
Ekonomi
/ 31 Aralık 2025İş Bankası’ndan Kritik Satış: Greeneco Hisselerini İş Enerji Yatırımları’na Devretti
İş Bankası, 2023 yılında hisselerinin yarısını edindiği jeotermal elektrik santrali işletmecisi Greeneco’daki paylarını, iştiraki olan İş Enerji Yatırımları’na sattı.
Ekonomi
/ 31 Aralık 2025Yeni Yılda Uygulanacak Zam Oranı Açıklandı: 2026’da Ehliyet, Harç ve Pasaport Ücretleri Ne Kadar Olacak?
2026 yılı için vergi ve harçlarda uygulanacak artışlar, Cumhurbaşkanı kararı ile Yeniden Değerleme Oranı yüzde 18,95 olarak belirlendi.
Ekonomi
/ 31 Aralık 2025Türkiye’nin Dış Borç Stoku Eylül 2025’te 564,9 Milyar Dolar Oldu
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2025 yılı üçüncü çeyrek dış borç istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye’nin brüt dış borç stoku 30 Eylül 2025 itibarıyla 564,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti ve bu rakamın milli gelire oranı yüzde 36,7 oldu.
Ekonomi
/ 31 Aralık 2025SGK’dan Muayene ve İlaç Katılım Paylarında Yeni Güncelleme
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), "Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"i Resmî Gazete’de yayımlayarak muayene ve reçeteli ilaçlar için uygulanan katılım paylarını güncelledi.
Ekonomi
/ 31 Aralık 2025Resmi Gazete’de Yayımlandı: MTV, Damga Vergisi ve Harç Tutarları Arttı
Cumhurbaşkanı Kararı ile 2026 yılında motorlu taşıtlar vergisi, damga vergisi ve harçlara uygulanacak yeniden değerleme oranı Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan karara göre, söz konusu vergiler ve harçlar için yeniden değerleme oranı yüzde 18,95 olarak belirlendi.
Benzer Haberler
