Sosyal Medya

Piyasa

Gram Altın Tarihi Rekorunu Kırdı!

Günümüzdeki altın fiyatlarının zirvesine ulaşan gram altın, tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Yatırımcılar ve ekonomi uzmanları, altın fiyatlarının bu yükselişini yakından takip ediyor. Detaylar haberimizde.

Gram Altın Tarihi Rekorunu Kırdı!

Günümüzdeki altın fiyatlarının zirvesine ulaşan gram altın, tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Yatırımcılar ve ekonomi uzmanları, altın fiyatlarının bu yükselişini yakından takip ediyor. Detaylar haberimizde.

 

 

Son aylarda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz politikasına dair beklentiler, ABD 10 yıllık tahvil faizi ve dolar endeksindeki yükselişle birlikte altın fiyatlarını aşağı yönlü baskılıyordu. Özellikle Fed’in bu yıl içerisinde faizleri artırma olasılığının fiyatlamalara etkisi, altın gibi faizsiz bir varlığın cazibesini azaltıyordu. Ancak, küresel olaylar her zaman güvenli varlıklara yönelimi artırıyor.

 

Savaşlar, pandemi, gıda krizleri ve küresel ticaretin yavaşlaması gibi olaylar, yatırımcıların altına olan talebini artırıyor. Özellikle Covid-19 pandemisi ve Rusya-Ukrayna savaşı sırasında, altına olan ilgi artmıştı. Son olarak, 7 Ekim’de Orta Doğu’da başlayan olaylar, altının tekrar sert bir yükseliş sergilemesine neden oldu.

 

Altın piyasası, hem ekonomik faktörlerin hem de jeopolitik gelişmelerin karmaşık etkileşimi altında şekillenmeye devam ediyor.

 

TANSİYON ARTTI

 

Haftanın ilk işlem gününde, İsrail ile ABD arasında olası diplomasi umutlarının piyasaları etkilediği bir dönemde, İsrail’in saldırılarını şiddetlendirmesiyle birlikte tansiyon arttı.

 

ALTIN FİYATLARI SON 1 AYIN REKORUNU KIRDI

 

Haftanın üçüncü işlem gününe 1923 dolardan başlayan ons altın 1946 dolara kadar yükselerek son 1 ayın en yüksek seviyesini test etti. Ons altında gün içerisinde en düşük 1923 dolar seviyesi görüldü. Ons altın savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana yüzde 6’ya yakın yükseliş gösterdi.

 

Öte yandan IG Stratejisti Yeap Jun Rong piyasalara ilişkin analizinde “Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimlerin ortasında güvenli liman akışları altın fiyatları için baskın katalizör olmaya devam etti. Daha fazla tırmanma riski şimdilik fiyatları destekliyor olabilir, ancak 1945 dolar seviyesi aşılması gereken önemli bir direnç olabilir” ifadelerini kullandı.

 

REKOR KIRDI

 

Geçtiğimiz gün, gram altın 1728 lira civarında istikrarlı bir seyir izliyordu. Ancak bugün, gram altın 1752 lira seviyesine ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini kaydetti. Gün içinde en düşük seviye ise 1725 lira olarak test edildi.

BAKMADAN GEÇME

  • Oto satışlarında en kötüsü geride kalmadı!

    Yine Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerinden derlenen bilgilere göre, 2024 Nisan'da ise beklenen gerileme gerçekleşti...

  • Çetin Ünsalan:  Vatandaş bitti sıra reel sektörde

    Bir ülke düşünün ki, parasal genişlemenin olduğu süreçte parayı finansman yapmak yerine, insanlarına borç olarak dağıtmış, tüketimi körüklemiş, bu sırada uyguladığı kur politikasıyla ithalatı özendirmiş, ithalattan gelen vergi ve özelleştirmeden gelen parayla kamunun borcunu azaltıp, vatandaşını ve firmalarını batırmış.

  • Pegasus için TUT önerisi

    2024 yılı için daha düşük yolcu birim gelir varsayımımıza rağmen güncellenen makro tahminlerimiz nedeniyle PGSUS için hisse başına TL1.177,65 hedef fiyatımızda değişikliğe gitmiyor, ancak getiri potansiyelinin azalması nedeniyle tavsiyemizi AL'dan TUT'a çekiyoruz.

  • Piyasaların Efendisi FÖŞ: Gökten Sıcak Para Yağıyor

    FÖŞ yazın rahatız, artık dövizden çıkın dedi

  • Vakıfbank hissesi için AL önerisi

    Vakıfbank'ın hedef hisse fiyatını, tahminlerimizde yaptığımız revizyonlar ile piyasa çarpanında yaptığımız güncellemeye bağlı olarak 22,50TL'den 30,20TL'ye çıkartıyoruz. Vakıfbank için daha önceki "AL" önerimizi de koruyoruz.

  • Uzay ekonomisi 10  yılda 1.8 trilyon  dolara çıkacak

    Uzay teknolojilerine artan erişim ve bunların benimsenmesi, uzay ekonomisinin büyüklüğüne ilişkin tahminlerin 2035 yılına kadar 2,3 trilyon dolara kadar yükselmesine yol açabilir.

  • Dr Tuğçe Erçetin:  Acı reçeteyi uygulamak için siyasette  ‘yumuşamaya’ sığınıyorlar

    Siyaset bilimciye göre, “Bu noktada ‘yumuşama’ siyasetine herkesten çok ihtiyacı var iktidarın. Başta CHP muhalefetle aranan diyalog bir şekilde ekonomik krize karşı oluşabilecek demokratik-kitlesel eylemlerin önünü kesmek için de düşünülüyor olabilir.”  Dr Erçetin acı reçetenin de süreceği yorumunu yaptı.

  • IIF:  Gelişen Ülkelerde  borç yükü saatli bomba

    IIF, "Ani bir politika değişikliği, ABD dolarında bir yükselişi tetikleyebilir, ABD varlıklarına daha fazla sermaye kaçışını tetikleyebilir ve önemli miktarda ABD doları borcu olan  borçluların bilançoları üzerinde ek baskı oluşturabilir" dedi.

  • Europap Tezol (TEZOL TI):  Son mali tablo olumsuz, ama öneri AL

    Modelimizde yaptığımız değişiklikler çerçevesinde, Europap Tezol için 12-aylık hedef fiyatımız 28,10 TL’den 31,30 TL’ye yukarı yönlü revize ediyor, önerimizi AL yönünde devam ettiriyoruz. Hisse, yıl başından itibaren BIST 100 endeksinin %4 gerisinde performans göstermiştir.

  • The Economist uyardı:  Dünya düzeni yıkılmak üzere

    Denge bir kez bozulduğunda yerini yeni kurallarla değiştirmek pek olası değil. Bunun yerine dünya işleri, eşkıyalık ve şiddeti destekleyen doğal anarşi durumuna dönecektir. Güven ve işbirliği için kurumsal bir çerçeve olmadan, ülkelerin yapay zekada silahlanma yarışını kontrol altına almaktan uzayda işbirliği yapmaya kadar 21. yüzyılın zorluklarıyla başa çıkması zorlaşacak.

  • ANALİZ:   Mart sanayi üretimi  güçlü GSYH artışı vaat ediyor

    “Sadece Sanayi Üretimi rakamlarını baz alarak yaptığımız ilk hesaplamalara göre 1Ç24 döneminde ekonomik büyümenin çeyreklik bazda +%0,5 ve yıllık bazda %5,5 civarında artış kaydetmiş olabileceğini değerlendiriyoruz”.  

  • Erdal Sağlam video: Döviz yağmuru var ama bereketi yok! & Swap kanalları açılır mı?

    Gazeteci Erdal Sağlam Ankara Sayfası’nın yeni bölümünde hızlanan döviz girişinin ekonomi açısından ne anlama geldiğini tartışıyor. Gelen sıcak paranın bir…

  • BİST-100:  Beklentiler iyileşiyor

    Zeynel Balcı: BIST100 Endeksi TL bazında primli görülse de  dolar bazında halen 5 dolar zirvesinin oldukça altında ve 3.2 dolar seviyelerinde seyrediyor. 2005-2012 döneminde BIST100 Endeksi üç defa 5 dolar seviyelerini test etmişti. Fiyat kazanç olarak gelişmiş ülke borsalarının neredeyse yarısında işlem görüyor.

Benzer Haberler