Ekonomi
Mahfi Eğilmez yazdı: KKM’de ne oldu?
İktisatçı Mahfi Eğilmez, KKM’ye yönelik atılan son adımlar ile birlikte dolar kurundaki yükselişin sebeplerini yorumladı.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, KKM’ye yönelik atılan son adımlar ile birlikte dolar kurundaki yükselişin sebeplerini yorumladı.
“Merkez Bankası (TCMB) kur korumalı mevduat hesaplarında (KKM) uygulanan asgari faiz düzenlemesini kaldırdı. TCMB, Türk lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı.
Bu düzenleme varken bankalar döviz tevdiattan gelerek açılan KKM hesaplarına, TCMB’nin bankalara haftalık kredi verirken uyguladığı politika faizini (an itibarıyla yıllık yüzde 30) uyguluyorlardı.
Eski uygulamada bankalar KKM hesaplarına yüzde 30 faiz veriyor, TCMB de vade başıyla sonu arasındaki kur farkını hesaplıyordu.
Kur farkının, politika faizi ile hesaplanan tutardan yüksek olması durumunda söz konusu destek tutarının, politika faizi ile hesaplanan tutara kadar olan kısmı banka tarafından ödenirken, üzerindeki kısmı Merkez Bankası tarafından ödeniyordu.
Sayısal bir örnek vereyim; 100 bin dolarlık KKM hesabının açıldığı tarihte banka KKM hesabı sahibine 3 ay için (yıllık yüzde 30 olduğuna göre) yüzde 7,5 faiz veriyor ve kur 1 USD = 23 TL düzeyinde bulunuyor olsun.
Buna göre hesabın açıldığı tarihteki TL karşılığı 2.300.000 TL eder. Hesabın kapandığı tarihte 1 USD = 27 TL olmuşsa, hesabın anapara TL karşılığı 2.700.000 TL olur.
Buna göre dönemin kur farkı (2.700.000 – 2.300.000 =) 400.000 TL eder. Bu durumda bu KKM hesabının sahibi bankadan (2.300.000 x %7,5 =) 172.500 TL faiz ve TCMB’den (400.000 – 172.500 =) 227.500 TL kur farkı alacak demektir.
TCMB bu sistemde değişiklik yaptı ve bankaları faiz oranında serbest bıraktı. Böylece bankalar artık politika faizinin altında faiz verebiliyor.
Buna karşılık bankalardan döviz tevdiattan gelen KKM hesaplarının en az yüzde 10’unu (TL’den gelen KKM Hesaplarında yüzde ellisini) TL mevduat hesabına dönüştürmeleri isteniyor. Bunu gerçekleştiremeyen bankalara Devlet Tahvili alma zorunluluğu uygulanıyor.
Bu yeni durumu yukarıdaki sayısal örneği kullanarak açıklayalım. Diyelim ki banka bu düzenleme sonrası faizi yüzde 20 (3 aylık dönem fazi yüzde 5) olarak belirlemiş ve diğer bütün göstergeler yukarıdaki örnekteki gibi gelişmiş olsun.
Bu durumda banka KKM hesabı sahibine önce yüzde 5 faiz (115.000 TL) sonra da verdiği faizle politika faizi (dönem için %7,5) arasındaki farkı (yüzde 2,5 yani 57.500 TL) kur farkı olmak üzere toplam 172.500 TL’yi mevduat sahibine ödeyecektir. TCMB de kur farkı olarak yine yukarıdaki gibi 227.500 TL ödeyecektir.
İlk bakışta değişen bir şey yok gibi görünse de bu değişikliğin bankalar açısından yararı, TL mevduat faizlerini yükseltmek suretiyle KKM’den dönen döviz hesaplarını TL mevduat hesaplarına kaydırmak oldu.
Buna karşılık bankaları dönüştüremeyecekleri döviz KKM hesapları zorlayabilir.
Diyelim ki banka bu şekilde 5 milyar TL’lik döviz karşılığı KKM hesabının en az yüzde 10’unu (500.000 TL’lik kısmını) TL mevduat hesaba dönüştürememişse, o zaman bu 500.000 TL için o kadar Devlet Tahvili almak zorunda kalıyor. Gösterge faizin yüzde 24 olduğunu dikkate alırsak alınan bu tahvillerin banka açısından negatif getirili bir varlık olduğu açıktır.
Bankalardan gelen ilk bilgiler KKM’den yavaş yavaş çözülmeler olduğu ve yüzde 50 – 55’lere yükselen TL mevduat faizlerinin KKM müşterileri için çekici geldiği yönünde. Buna karşılık dolar/TL yükselme eğiliminde.
Bunun nedenini hemen KKM hesaplarındaki değişiklikte aramak doğru olmaz, çünkü dolar bütün paralara karşı değer kazanıyor. Kur yükselişinde onun da önemli etkisi var. Bunu dolar endeksinden de dolar/euro paritesinden de izleyebiliyoruz.
2021 Eylül’ünde faizi indirerek başladığımız yanlışlar dizisini düzeltebilmek için bu atılan kaçıncı adım oldu sayısını unuttum, işin maliyet yönü ayrı bir facia ve üstelik hala o ilk yanlış adımı düzeltemedik.
Çinli bilgelerin dediği gibi “bin doğru adım bir yanlış adımı düzeltemez.” Adım atmadan, hele böyle koskoca bir toplumun geleceğini ilgilendirecek bir adım atmadan, önce üç kere düşünmek ve geçmiş deneyimlere bakmak gerek.”
BAKMADAN GEÇME
-
Ekonomi
/ 10 Mayıs 2025ForInvest Haber cari işlemler anketi sonuçlandı
ForInvest Haber'in 12 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, Mart ayı cari işlemler tahmininde en yüksek beklenti 2 milyar 720 milyon dolar açık oldu...
Borsa
/ 10 Mayıs 2025Halk Yatırım’dan Çimsa için ilk çeyrek bilanço değerlendirmesi
Çimsa, 1Ç25’te beklentimiz olan 786 mn TL ve piyasa ortalama beklentisi olan 634 mn TL’nin altında 271 mn TL net kar açıkladı...
Borsa
/ 10 Mayıs 2025Cenevre Ticaret Zirvesi: Küresel Hisseler Yeniden Yükselişe Geçebilir
ABD ile Birleşik Krallık arasında imzalanan tarihi ticaret anlaşmasının ardından, küresel piyasalar bu hafta sonu Cenevre’de düzenlenecek yüksek profilli ticaret zirvesine kilitlenmiş durumda. Eğer zirvede daha geniş kapsamlı işbirliği yönünde somut adımlar atılırsa, hisse senedi piyasaları yeni bir ralliye hazırlanabilir.
Döviz
/ 10 Mayıs 2025Dünya, Gümrük Vergisi Krizinden Borçla Çıkmaya Çalışacak
ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergileriyle küresel ticareti dengeleme çabaları ne kadar basit ve yüzeysel görünse de, bu politikaların küresel ekonomi üzerindeki etkileri son derece ciddi olabilir. Şu ana kadar piyasalar bu tehdidi tam anlamıyla ciddiye almış değil; özellikle de ABD gibi dış sermayeye bağımlı ülkelerde büyüyen borç riskinin sistemik bir mali krize dönüşme ihtimali göz ardı ediliyor.
Genel
/ 10 Mayıs 2025Üç Yeni Anket: Lider her ankette değişiyor
Lider parti ankette ankete değişiyor
Reel Sektör
/ 10 Mayıs 2025ONUR Çelik: UMUDUMUZ YİNE İNŞAATTA..
Onur Çelik kentsel dönüşümün yeni bir inşaat furyasına dönüşeceğinden kaygılış
Gündem
/ 10 Mayıs 2025Middle East Institute/ Samer al-Ahmed’den Analiz: Şam-SDG Anlaşması: PKK’dan sonra Suriye Kürtleri ne yapacak?
PKK çok yüksek olasılıkla yakında silah bıraktığını açıklayacak. Ama bu anlaşma Suriye Kürt yapılanması askeri güçlerini Suriye Milli Ordusuna entegre etmezse "boşta kalır." Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şaraa ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin imzaladığı tarihi anlaşmadan sonra kadar mesafe kaydedildi? Suriye Kürtlerinin Şam'a mesafeli yaklaşımı değişecek mi?
Barış Soydan
/ 10 Mayıs 2025Ekonomi yönetimi nerede hata yaptı; bundan sonrası için 3 senaryo
Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimi kapsamlı bir programa dayanmadan ilerledi, sonuç vermedi; şimdi üç farklı senaryo tartışılıyor.
Borsa
/ 10 Mayıs 2025Vakıfbank için NÖTR (TUT) önerisi
Ak Yatırım araştırma Vakıfbank finansallarını değerlendirdi
Gündem
/ 10 Mayıs 2025Hilal Köylü video: Silahlara veda, kayyuma son. İBB’ye terör soruşturması düşecek. İnfaz’da son durum
Örgüt kendini feshetti. Öcalan, fesih kongresine video ve tele konferansla katıldı. Silahlar nasıl bırakılacak? Halkı #terörsüztürkiye ye ikna sürecinde #Erdoğan ve #Bahçeli de devreye girecek. #Kayyum rejimine son verilirken, #Şişli ve #Esenyurt #CHP ye iade edilecek. #DEM li belediyelerin kayyumları da iade edilecek. #Demirtaş serbest. Öcalan dahil başka kimler serbest?
Ekonomi
/ 10 Mayıs 2025ANALİZ: Sanayi üretiminde toparlanma kalıcı olmaz
Mart'ta güçlü büyüme kaydeden sanayi üretiminde Nisan itibarıyla yeniden duraklama beklentisi öne çıkıyor
Genel
/ 10 Mayıs 2025Meksika, “Meksika Körfezi”nin adının “Amerika Körfezi” olarak değiştirdiği gerekçesiyle Google’a dava açtı
Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, ABD kullanıcılar için harita uygulamasında Meksika Körfezi’nin adının "Amerika Körfezi" olarak değiştirdiği gerekçesiyle Google’a dava açtıklarını duyurdu.
Dünya Ekonomisi
/ 10 Mayıs 2025Trump’tan Yeni Girişim: Gönüllü Geri Dönüş İçin “Project Homecoming” Başlatılıyor
ABD Başkanı Donald Trump, ülkede yasadışı olarak bulunan göçmenlerin gönüllü olarak ülkelerine dönmesini teşvik etmeyi amaçlayan “Project Homecoming” adlı yeni…
Benzer Haberler