Sosyal Medya

Ekonomi

500 bine bile araç bulamayacaksınız! Yüzde 20 zam yolda… İşte Fiyatların Artacağı Tarih

Ülkemizde hemen hemen her şeye her gün zam gelirken, bu zamlardan en çok etkilenen sektörlerin başında otomobil dünyası geliyor. Sıfır…

500 bine bile araç bulamayacaksınız! Yüzde 20 zam yolda… İşte Fiyatların Artacağı Tarih

Ülkemizde hemen hemen her şeye her gün zam gelirken, bu zamlardan en çok etkilenen sektörlerin başında otomobil dünyası geliyor. Sıfır araç almak neredeyse imkansız hale gelirken, ikinci el otomobillere de yüzde 20 zam yolda.

 

Yılın başlangıç dönemini oldukça eforlu bir şekilde geçiren ikinci el otomobil pazarında, yılın başındaki üç aylık süreçte satışlar ivme kazanırken, fiyatların da yukarı yönlü hareketi dikkat çekici hale geliyor.

 

Sektör temsilcileri, seçim sürecinin fiyatlara yansıdığını belirtirken, yaz mevsimine kadar %20 daha zamlanacağını öngörüyorlar. 300.000 ile 500.000 TL arasındaki otomobiller vatandaşın gözdesi haline gelmiş durumda. Yılın ilk iki ayında geçen seneye kıyasla ikinci el otomobil satışları ortalama %69 artış gösterirken, bayramın gelmesi ve seçim süreci piyasayı doğrudan etkiliyor. Döviz, faiz ve enflasyon üçgeninde tüketiciler yatırım aracı olarak otomobili tercih etmeye devam ederken, fiyatlar yükselişini sürdürüyor.

 

Sektör temsilcileri, bu yıl tüketicilerin en çok 300.000 ile 500.000 TL aralığındaki araçlara ilgi gösterdiğini ifade ediyorlar. İkinci el otomobil piyasasına dair görüşlerini paylaşan Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş, “Sıfır kilometreye denk, düşük kilometreli, 1-2 yaşındaki otomobiller tüketicilerin tercih sebebi oluyor. Lakin tüketicinin önünde kredi hususunda engeller mevcut, vade süreleri kısa, faizler yüksek, kasko değer listesi ile aracın piyasa değeri uyuşmayabiliyor” şeklinde konuştu.

 

 

 

VADELER DE YENİDEN BELİRLENDİ

 

Bir müddet önce Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), taşıt kredilerinde düzenlemeye giderek kredi limitlerini ve vade sayısını artırdığını ilan etmişti.

Bu bağlamda nihai fatura değeri 400.000 TL ve altında olan taşıt alımı amacıyla kullandırılan kredilerde vade süresi 48 aya çıkarıldı. Değeri 400.000 ile 800.000 TL arasındaki taşıt kredilerinde 36 ay, 800.000 ile 1.200.000 TL arasındaki taşıt kredilerinde vade süresi 24 ay oldu. Değeri 1.200.000 ile 2.000.000 TL arasındaki taşıt kredilerinde vade süresi 12 aya çıkarıldı. Taşıt kredilerinde, kredi tutarının taşıtın değerine oranları da değişti. Değeri 400.000 TL ve altında olan taşıtlar için %70’i aşmamasına, değeri 400.000 ile 800.000 arasındaki taşıtlar için %50’yi aşmamasına, değeri 800.000 ile 1.200.000 TL arasında olan taşıtlar için %30’u aşmamasına, değeri 1.200.000 ile 2.000.000 TL arasında olan taşıtlar için %20’yi aşmamasına, değeri 2.000.000 TL’nin üzerinde olan taşıtlar için ise %0 olarak belirlenmesine karar verildi.

 

İŞTE FİYATLARIN ARTACAĞI TARİH

 

“Kredi olanakları esnetilip genişletildiğinde ikinci el araç satışları bu yıl 8 milyona kadar yükselebilir. Talep mevcut ve pazar büyümeye müsait” şeklinde değerlendirmede bulunan Karakaş, “Fiyatlardaki artış seçim belirsizliği, yaz aylarının yaklaşması, bayram gibi etkenlerle devam ediyor; ilk 3 ayda artış %15 seviyesinde.

İkinci el araç satışlarında grafiklere bakıldığında 2015 yılında satılan her sıfır kilometre araç başına 5,6 araç düşerken, 2022 yılında 11’e ulaştığını görüyoruz. Bu yılın sonuna kadar 7,5 milyonluk ikinci el araç, 900.000’lik sıfır kilometre araç satışı öngörüsünü paylaşabiliriz. Seçimin ardından yaz aylarına kadar olan süreçte fiyatların %20 kadar artışıyla karşılaşabiliriz. Zira tüketici seçim sonrasında döviz kuru’nun %15 artacağını düşünüyor ve ÖTV vaatleri de etkisiz kalıyor. Enflasyon, döviz kuru ve faiz üçgeninin seyri fiyatları da etkileyecek” hatırlatmasında bulundu.

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

  • Tüketici Davranışları Değişti: Hediye Sektöründe “Premium” Kültürü

    Perakende sektörü, yılın son çeyreğine girerken odak noktasını büyük indirim dönemlerine ve yılbaşına çevirmiş durumda. Ancak bu yoğun gündemin arasında, 24 Kasım Öğretmenler Günü gibi spesifik ve yüksek potansiyelli günler, pazarın dinamiklerini test eden önemli bir barometre görevi görüyor. Sektör raporları, son birkaç yıldır hediye alışverişinde gözlemlenen temel bir değişime işaret ediyor: Tüketici, kitlesel ve "klişe" hediyelerden hızla uzaklaşarak, "premium" ve "özel tasarım" olarak adlandırılan yüksek değerli alternatiflere yöneliyor. Bu durum, özellikle hediye ve çiçekçilik pazarında ciddi bir dönüşümü tetikliyor.

  • Cumhurbaşkanı Kararıyla Küçük Esnafın Yeni Vergi Düzeni Belli Oldu

    Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile esnafın vergilendirilmesine ilişkin önemli bir düzenleme hayata geçirildi. 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek karara göre, nüfusu 2 binin altında olan bazı köy ve beldelerde faaliyet gösteren esnaflar basit usulde vergilendirilmeye devam edecek.

  • Güncel Kurlar ile Anında Hesaplama: En Pratik Döviz Çevirici Aracı

    Döviz çevirici, farklı para birimleri arasında değer dönüşümü yapmaya yarayan dijital bir araçtır. Özellikle yabancı para cinsinden işlem yapan bireyler ve kurumlar için temel ihtiyaçtır.

  • Wall Street Bankalarından Dolar Tahmini: Yeni Yılda Dolar Kuru Düşecek mi?

    Deutsche Bank AG, Goldman Sachs ve diğer büyük Wall Street bankaları, Fed’in faiz oranlarını düşürmeye devam etmesi durumunda ABD dolarının gelecek yıl değer kaybedeceğini öngörüyor. Stratejistler, ABD Merkez Bankası’nın para politikasını gevşetmeye devam edeceğini, diğer merkez bankalarının ise faizleri sabit tutacağını veya artıracağını öngördüklerinden, doların 2026 yılında tekrar zayıflayacağını tahmin ediyor.

  • Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten 2027 Ekonomi Öngörüleri: “Vatandaşlarımızın ve reel sektörün hissedeceği bir döneme giriyoruz”

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk ekonomisinin geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu. Turkuvaz Medya tarafından düzenlenen 5. Finansın Geleceği Zirvesi’nde konuşan Şimşek, ekonomi programının kritik bir döneme girdiğini ve dezenflasyon sürecinin başarıyla tamamlanacağını ifade etti.

  • 2026 Sigorta Sektörü İçin Kötü Bir Yıl Olacak: Fiyatlar Yumuşayacak, Büyüme Zorlaşacak

    Sigorta sektörü, 2026’ya fiyatların yumuşadığı ancak şirketler ve acenteler için büyümenin zorlaştığı bir ortamda giriyor. Yeni yıl, maliyet baskısının hafiflediği ama satış hızının önem kazandığı bir dönem olacak. Bu değerlendirme AXA Türkiye CEO’su Yavuz Ölken’e ait. Şirketin genel müdürlük binasında önceki gün düzenlenen basın buluşmasında 2025’i değerlendirip 2026’ya dair öngörülerini paylaşan Ölken, en kritik beklentisini şu sözlerle özetledi: “2026, büyüme açısından acenteler ve şirketler için zor; müşteri açısından ise en makul yıllardan biri olacak.”

  • Türkiye’de Finansal Piyasalarda Servet Yoğunlaşması: Milyoner Yatırımcılar Güçleniyor

    Türkiye’de finansal piyasalarda servet, giderek daha küçük bir yatırımcı grubunda yoğunlaşmaya devam ediyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, Kasım 2025 itibarıyla Borsa İstanbul’da pay senedi yatırımcısı sayısı bir yıl içinde yüzde 6,4 azalarak 6 milyon 431 bine geriledi.

  • İstanbul’da Mezarlık Yeri Ücretlerine Dev Zam: 2026’dan İtibaren Geçerli Mezarlık Fiyat Tarifesi Belli Oldu

    İstanbul’da Karacaahmet, Nakkaştepe, Zincirlikuyu ve Aşiyan gibi birinci gruptaki mezarlıklarda boş yer ücretleri yüzde 200 oranında artırıldı. En pahalı mezar yeri 334 bin 896 TL’ye yükselirken, mezar başına çeşme yaptırma bedeli de yüzde 710,90’luk artışla 61 bin 600 TL’den 500 bin TL’ye çıktı. Bu düzenleme, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi tarafından 1 Ocak 2026’dan itibaren geçerli olacak şekilde belirlendi.

  • TCMB Aralık Piyasa Katılımcıları Anketi Raporu: Enflasyon ve Faiz Beklentilerinde Gerileme Var

    TCMB’nin Aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi yüzde 23,25’e gerileyerek Kasım dönemindeki yüzde 23,49’luk tahminin altında gerçekleşti.

  • TCMB, Ekim 2025 Cari Denge Verilerini Açıkladı

    TCMB’nin yayımladığı Ödemeler Dengesi İstatistikleri’ne göre, cari işlemler hesabı 2025 yılı Ekim ayında 457 milyon dolar fazla verdi. Böylece cari denge üst üste dördüncü ayda da fazla vermiş oldu.

  • Petrol Piyasasında 2026 Beklentisi: Barclays Arz Fazlasına İşaret Etti

    Barclays, Brent petrolünün 2026’da ortalama olarak varil başına 65 dolar civarında oluşacağını öngördüğünü açıkladı. Banka, gelecek yıl için günlük 1,9 milyon varillik bir arz fazlası bekliyor.

  • Gümüş Yeni “Altın” mı? Parabolik Tırmanış Alarm Veriyor

    Gümüş fiyatları son bir yılda neredeyse ikiye katlanarak 63 doların üzerine çıkarak altının bile üzerinde bir performans sergiledi. Almanya’nın hatıra paralarını iptal etmesine yol açan bu yükseliş, hem arz-talep dengesizliği hem de yatırımcı psikolojisindeki “korku–açgözlülük” sarmalını gözler önüne seriyor.

  • Küresel Elektrikli Araç Satışlarında Yavaşlama

    Küresel elektrikli araç (EV) satışları, Kasım 2025’te Şubat 2024’ten bu yana en yavaş büyümeyi kaydetti. Çin pazarındaki durgunluk ve ABD’de vergi teşviklerinin sona ermesi, küresel tabloyu olumsuz etkilerken, Avrupa ulusal destek programları sayesinde güçlü büyümesini korudu.

Benzer Haberler