Genel
Erdoğan: İmar affı affedilemez suçlar arasına alınacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal D-CNN Türk ortak canlı yayınında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yoğun olarak eleştirilen…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal D-CNN Türk ortak canlı yayınında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yoğun olarak eleştirilen ve AK Parti tarafından 9 kez çıkarılan imar affı ile ilgili “Yeni dönemde parlamentoyla ilgili 50. maddede katalog suçlar yerini alacak. Biz daha da köşeye sıkıştıracağız. Çünkü bu işin affı maffı olmaz.” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal D-CNN Türk canlı yayınında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, AK Parti tarafından 9 kez çıkarılan imar affı ile ilgili “Yeni dönemde parlamentoyla ilgili 50. maddede katalog suçlar yerini alacak. Biz daha da köşeye sıkıştıracağız. Çünkü bu işin affı maffı olmaz.” dedi.
Deprem bölgesinde yapılacak binalarla ilgili konuşan Erdoğan, “Öncelikle deprem bölgesindeki vatandaşlarımızı sağlam konutlara yerleştirmemiz gerekiyor. Belediye başkanlığımdan bu yana hep dikey mimariye karşı çıktım. Zemin artı 3 veya 4 şeklinde ilerleyeceğiz. 1999 öncesi binaların risk analizini yapmaya başladık. Sağlıksız yapı stoku ortadan kaldırılacak. Denetimler de sıklaştırılacak.” ifadelerini kullandı.
Seçimlere sayılı günler kala Erdoğan, ilk turda bitip bitmeyeceğine yönelik ise, “Milletimizin işi zora sokmadan bitireceğini düşünüyorum. Deprem bölgesinde Bağcılar’da gördük. İnşallah milletim hiç işi zora sokmayacaktır diye inanıyorum. Bir taraftan mitingleri yapacağız, bir taraftan ben açılışları yapacağım. Süreci son ana kadar devam ettireceğiz.” ifadelerini kullandı.
Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:
Günümüzün en önemli başlığı; asrın felaketini yaşadığımız 6 Şubat afetler konusu bizim için bir milât. Bu vesile ile bir kez daha depremlerde vefat eden vatandaşlarıma Allah’tan rahmet diliyorum. Çok canımız yandı. Yaralılarımız çok çok fazla. Onlara da Allah’tan şifalar diliyorum. Çok kararlı adımlar atmamız kesinlikle şart. Biz iktidara gelmeden önce en önemli başlık olarak eğitim ve sağlığı arka arkaya koyduk. Sağlıkta dünyada herhalde en ileri ülkelerle yarışır durumdayız. Özellikle şehir hastanelerimizle örnek bir ülke hale geldik. Daha da kararlı adımlar atmamız gerekiyor. Öncelikle deprem bölgesindeki vatandaşlarımızı sağlam konutlara yerleştirmemiz gerekiyor. Belediye başkanlığımdan bu yana hep dikey mimariye karşı çıktım. Toplamda 650 bin konut ve köy evi inşa edeceğiz. 319 binini de inşallah 1 yıl içinde tamamlayıp vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Bir kısmı inşallah bayrama kadar köy evlerinden tamamlayıp teslim etme durumuna geleceğiz. Devletimiz 50-60 gün içerisinde bu konutları teslim eder noktaya gelme tezini Van, Bingöl, İzmir’de ispat etti. Kütahya, Malatya’daki afetlerde ispat etti. Antalya, Manavgat, Muğla, buralardaki afetlerde aynı şekilde Karadeniz’de ispat etti.
Deprem bölgesinde evi yıkılan vatandaşlarım bize güvensinler. Her birini en kısa zamanda sağlam, dayanıklı konutlara yerleştireceğiz. İlk toplantımızı İstanbul’da hocalarımızla 120 kişiyle yaptık. İkinci ve üçüncüyü de Çevre-Şehircilik Bakanım yaptı. Bunu devam ettireceğiz. Zemin +3, bilemedin 4. Bunlar en ideal yapı çeşitleri. Bu konutlar bizi daha güvenli hale getirecektir. Bilhassa 1999 öncesi yapılan binaların risk analizini yapmaya başladık. Bunları yoğun şekilde çalışarak bitireceğiz. Hakkaniyete dayalı dönüşümle sağlıksız yapı stoku ortadan kaldırılacak. Yeni yerleşim alanları tespit edilecek. Bütün bu konularda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İstanbul burada ayrı önem taşıyor. 39 ilçesinde tüm risk unsurlarını ele alacak şekilde harita çıkardık. 1.2 milyon bina ve 5.9 milyon konut bulunuyor. Gördük ki, toplam 220 bin bina yaklaşık 1,5 milyon bağımsız bölüm risk altında. 300 bininin acil dönüşmesi gerekiyor. Bir de bugüne kadar yaptığımız var. Hepsinden öte vatandaşımın devletine inanması lazım. Muhalefetin bu kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşüm propagandalarına kesinlikle aldanmaması lazım.
Kanal İstanbul’la birlikte oralarda rezerv şehirler ortaya çıkacak. Orada yoğun inşaatlar başlayacak. Aynı şekilde İmar affı diyorsunuz. Bu konuyla ilgili parlamentoyla ilgili, Anayasa’nın aklımda kaldığı kadarıyla 50. maddesi olsa gerek, bunların içerisinde katalog suçlar var. O da yerini alacak. Biz onunla daha da köşeye sıkıştıracağız. Bu için affı maffı olmaz. Benim belediye başkanlığımda İstanbul’a girişte vize demiştik. Dediler ki, ‘siz şehirden şehire gidişi vizeye mi bağlayacaksınız’. Bunlar dünyayı tanımıyorlar. Londra’da merkeze giremezsiniz. Belli ücrete, vizeye tabi. İstanbul o zaman benim belediye başkanlığımda 8 milyondu. Şimdi yaklaşık 16 milyon oldu. O gün bunu söyleyenler şehircilik, göç nedir haberleri yoktu. O gün bizim iddialarımız şimdi haklılığı getirdi. O zamanki dediklerimize saygı duyulmuş olsaydı, o günkü planlamalarımız çok daha güçlü olacaktı. O planlamalar neticesinde İstanbul’a gelenler önce iş buldu mu, belli imkana sahip misin, akraban vesairen var mı? Bu şekilde sorarak gelecekti. Vizeye tabi oldukları için herkes gelemeyecekti.
Rezerv şehir şudur. Mevcudu bir yerden bir yere naklederek, mevcudun da zemin tahlillerini yapıp oralara müdahale. İstanbul’u bilirsiniz. Avcılar aslında sağlam zemin değildir, tehdit eden zemindir. Beylikdüzü’ne doğru sıkıntılı yerlerdir. Denize yakın bölgeler her zaman için sıkıntılı bölgelerdir. Siz orada hakikaten bütün zemin etüdlerini yapmak suretiyle sağlam zeminde yapılanmaya gider, orada kentsel dönüşümü yaparsınız. Seyreltme şart. Onu yaparsak kendimizi sağlama alırız. AK Parti’yi kurduğumuzdan bu yana hep yenilikten ve gelişmeden yana olduk. Biz sıradan bir parti değiliz. Kongrelerimizde hep hücre yenilenmesi adı altında değişimlere gittik. Bu yenilenmeyi Meclis’e de yansıtmak istedik. En az 3 dönem görev yapmış olan arkadaşlarımızdan böyle bir dönüşüm yapalım dedik.
karar.com
BAKMADAN GEÇME
-
Ekonomi
/ 31 Temmuz 2025Turist harcaması tavan yaptı! Kişi başı ne kadar bıraktılar?
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2025 yılı 2. çeyrek turizm istatistiklerine göre, turizm geliri geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8,4 artarak 16,28 milyar dolara yükseldi. Gelirin yaklaşık 16,1 milyar doları ziyaretçilerden, 189 milyon doları ise transfer yolculardan elde edildi.
Ekonomi
/ 31 Temmuz 2025Yapay zeka bu mesleklere dokunamıyor: İş garantili liste açıklandı
Microsoft’un yayımladığı “Üretken Yapay Zekânın Mesleki Yansımaları” raporu, teknolojinin meslekler üzerindeki etkisini gözler önüne serdi.
Gündem
/ 31 Temmuz 2025Kaza sonrası ikinci tuzak: Tazminat vaadiyle ikna ediyorlar
Trafik kazası sonrası mağdurlara ulaşarak yüksek tazminat vaadiyle vekaletname alan kişi ve şirketlerin, dolandırıcılık yaptığına ilişkin şikayetler artıyor. Uzmanlar, vatandaşların kişisel bilgilerine yasa dışı yollarla ulaşılarak irtibat kurulduğuna dikkat çekti.
Dünya Ekonomisi
/ 31 Temmuz 2025Japonya’dan temkinli adım: faiz sabit, gözler enflasyonda
Japonya Merkez Bankası (BoJ), Temmuz ayı para politikası toplantısında piyasa beklentilerine paralel şekilde politika faizini yüzde 0,5 seviyesinde sabit tuttu. Kararın oy birliğiyle alındığı açıklandı.
Politika
/ 31 Temmuz 2025İmamoğlu’ndan esnafa nefes vaadi: KOBİ ajansı geliyor
Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, geniş tanımlı işsizliğin tarihi seviyelere ulaştığını belirterek, KOBİ'lere vergi ve prim teşvikleriyle destek olacaklarını açıkladı. İmamoğlu, “KOBİ Ajansı” projesiyle üretici ve esnafa yeni bir nefes alanı açacaklarını duyurdu.
Borsa
/ 31 Temmuz 2025Yabancı yatırımcıdan borsaya güven mesajı: 205 milyon dolarlık alım
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yurt dışında yerleşik yatırımcılar, 25 Temmuz haftasında net 205,2 milyon dolarlık hisse senedi alımı gerçekleştirdi. Bu sonuçla birlikte yabancı yatırımcıların üst üste alım yönlü pozisyonlarını koruduğu görüldü.
Dünya Ekonomisi
/ 31 Temmuz 2025Trump’tan FED başkanına ağır sözler: Çok aptal, çok siyasi
ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 4,25–4,50 aralığında sabit tuttu.
Ekonomi
/ 31 Temmuz 2025Şirketlerden dövize dönüş sinyali: 1 haftada 1,38 milyar dolarlık artış
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 25 Temmuz ile sona eren haftada yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları 1 milyar 550 milyon dolar artarak 195,6 milyar dolara yükseldi. Bir önceki hafta bu rakam 194 milyar dolar düzeyindeydi.
Ekonomi
/ 31 Temmuz 2025Bir sigara grubuna daha zam geliyor! 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak
BAT ve JTI sigara gruplarının ardından, Imperial Tobacco grubuna ait sigaralara da zam geleceği duyuruldu.
Gündem
/ 31 Temmuz 2025Ehliyetini yenilemeyen yandı: Süre son kez uzatıldı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, eski tip sürücü belgelerini yenilemeyenler için tanınan sürenin uzatıldığını açıkladı. Yerlikaya, "Artık uzatma olmayacak" diyerek uyarıda bulundu.
Ekonomi
/ 31 Temmuz 2025Hazine’den Yeni İç Borçlanma Takvimi Açıklandı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ağustos ayında iç borçlanma takvimini açıkladı. 2, 4, 5 ve 7 yıllık vadelerde tahvil ve kira sertifikası ihraçları gerçekleştirilecek.
Ekonomi
/ 31 Temmuz 2025Koç Holding, Fortune Global 500 Listesinde
Koç Holding, 70,5 milyar dolarlık satış geliriyle Fortune Global 500 listesinde 191. sıraya yükseldi. Türkiye’den listeye giren tek şirket olmayı sürdüren Koç Holding, dünya devleri arasında yer aldı.
Piyasa
/ 31 Temmuz 2025Fındık Üreticisi Mağdur: Rekolte Düşerken Devlet ve Piyasa Çifte Standart Mı Uyguluyor?
PARA ANALİZ- Fındık hasadı yaklaşırken üreticiler, düşük alım fiyatları ve yükselen maliyetler nedeniyle zor bir dönemden geçiyor. Çiftçiler Sendikası (Çiftçi-Sen),…
Benzer Haberler