Sosyal Medya

Ekonomi

Piyasa Bülteni: Para politikasının yüzde 98’i iletişim, yüzde 2’si eylemden ibarettir

Dün Türk mali piyasaları, günün ilk yarısında, TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nın sunduğu yılın ikinci enflasyon raporunu takip etti. Piyasalar açısından, rapor içerisinde…

Piyasa Bülteni: Para politikasının yüzde 98’i iletişim, yüzde 2’si eylemden ibarettir

Dün Türk mali piyasaları, günün ilk yarısında, TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nın sunduğu yılın ikinci enflasyon raporunu takip etti.

Piyasalar açısından, rapor içerisinde en önemli başlık olan ileriye dönük enflasyon tahminlerinin yukarı yönlü revize edildiğini gördük.

Sayıların dili ile konuşursak: 2021 sonu yıllık TÜFE artış tahmini %10-14,4 (orta noktası) %9,4’ten %12,2 , 2022 sonu tahmini ise %5-%10 (yine orta noktası) %7’den %7,5’e revize edildi.

Döviz kurunun alevli seyrinin ithal mal fiyatları üzerinden yaratacağı fiyat geçişkenliği de düşünülürse, bizim görüşümüz, 2021 sonu için, enflasyonun hedeflenen aralığın üst bandında gerçekleşeceği yönünde.

Araya bir dip not düşelim. Pazartesi günü TÜİK tarafından açıklanacak Nisan ayı resmi enflasyon rakamlarının, TÜFE’de, aylık bazda %1,8 olması ve yıllık rakamı da %17,2’ye taşıması bekleniyor.

Dönelim enflasyon sunumuna. Sunum esnasında, Başkan Kavcıoğlu’nun, ‘şahin’ bir üslup takıldığını fark ettik. Enflasyonla mücadele vurgusunu güçlendirmeye çalışan Başkan, hatta bir noktada Ağbal döneminde kullanılan ve önemli bir para politika sinyali olan “ilave sıkılaştırma gerekmektedir” ibaresine de yer vermesi, kısa vadede TCMB’nin gündeminde faiz indiriminin olmadığını gösterdi.

Buraya kadar, her şey planlı, seçilen cümleler kuvvetli ve piyasa dostu olması, haliyle Türk mali piyasalarına da olumlu yansıdı. USDTRY kuru 8,18-8,48 bandındaki sıkışmasının aşağı yönlü geçerek sunum esnasında 8,14 seviyelerine kadar gevşese de, iyimser hava pek de kalıcı olamadı.

Neden mi? Şeytan detaylarda gizli. Başkan Kavcıoğlu, sunum sonrası soru cevap kısmında, konuklardan gelen soruların tümünü okuyarak ve biraz da gergin bir vücut dili ile cevaplandırdı. Sosyal medya ve piyasa dedikodu mekanizmasında, kuvvetle muhtemel soruların önceden kendisine iletilmiş olabileceği algısı güç kazandı.

Manşetimizi bir kez daha okumanızı rica ederim. Türk Lirasına yatırım yapan yerli ve yabancı pek çok yatırımcının, Bankanın tahminlerini ve bundan sonraki duruşunu anlamaya çalıştığı bir günde, soruların cevaplarının kağıttan okunması, cevapların yüzeysel ve doyurucu olmaması hem alışılmadık, hem de repütasyon ve kredibilite açısından sıkıntılı bir durum.

Takdir edersiniz ki, soru cevap kısmı öncesinde var olan iyimserlik, Kavcıoğlu’nun soru ve cevap kısmı sonrası TL’de bir miktar değer kaybına neden oldu. USDTRY kuru 8,14 seviyesine kadar gevşese de, gün içerisinde kazanımlarını silerek 8,25 seviyesine yükselirken, dün de teknik bir şekilde yaklaştığımız BİST100 endeksi, öngörümüze paralel günü %1,1 oranında yükselişle tamamladı.

Akabinde, TCMB’nin her hafta Perşembe günü açıkladığı para ve banka istatistiklerini takip ettik. 22 Nisan ile biten haftada, parite ve fiyat etkisinden arındırılmış bir şekilde, gerçek kişilerin DTH’ı önceki haftaya göre değişim göstermezken, tüzel kişilerin DTH’ı ise 0,8 milyar dolar azaldı.

Yurtdışı yerleşiklerin, TL ve TL cinsi varlıklara olan ilgisine ışık tutan menkul kıymet raporu, yabancı yatırımcının 105 milyon dolar değerinde hisse senedi aldığına, 253 milyon dolar ise devlet tahvili sattığına işaret etti.

TCMB’nin brüt döviz rezervleri yaklaşık 1,7 milyar dolar azalışla 47,9 milyar dolar; altın rezervleri ise yaklaşık 1 milyar dolar artışla 40,7 milyar dolar seviyesine yükseldi. Toplam brüt döviz ve altın rezervleri 88,7 milyar dolar seviyesine geriledi. Kamu mevduatı ve swap (emanet dövizleri) rakamlarını çıkardığımızda, net rezervlerin güncel rakamlarla 60 milyar dolar ekside olduğunu görüyoruz.

Cenevre’de sonuçlanan 3 garantör ülke ve Kıbrıs’ın iki toplumu (5) ve Birleşmiş Milletler (BM)’den (1) oluşan 5+1 gayri resmi Kıbrıs Konferansı tahmin edildiği üzere yine çıkmazla sonuçlandı. BM Genel Sekreteri Guterres’in yaptığı açıklamada taraflar arasında derin görüş ayrılıkları olduğunun altı çizilirken, pes etmeden yine 5+1 formatında tarafların görüşme konusunda mutabık kaldığını söyledi.

Yurtdışı piyasalarda ise, FED’in olağan toplantısı ardından kullanılan yumuşak ton ve destekleyici duruş, hatta bırakın faiz artırmayı, tahvil alım programının bile azaltılmasının gündemde olmadığının altının çizildiği bir ortamda (ultra gevşek para politikası devam), dün piyasaların iyimser havasını gün sonunda korumakta zorlandıklarını gördük.

Piyasaların kılavuzu konumunda risksiz faiz olan ABD 10 yıllık devlet tahvilinin getirisinin geçen hafta %1,52 seviyesine gerilemesi ardından yeniden %1,65 seviyelerine yükselmesi, iyimser havayı bir nebze de olsun baskıladı. Kıymetli madenlerin yükselmekte zorlandığı ama düşme noktasında ise havadan nem kapacak kadar hassas bir dönemde olduklarını itiraf etmek gerekiyor.

Kısa vadede, ABD 10 yıllık tahvil faizide gevşeme görebilecek olsak da, teknik çizimimiz sert bir yükseliş hazırlığına işaret ediyor. Umarım yanılıyorumdur (bakınız grafik).

Nisan ayının son iş gününde, ayı ilk bitirmeye hazırlanan Asya piyasalarında bu sabah hava pek de alıştığımız gibi iyimser değil. Tedarik darboğazları ve artan maliyetler üretimi baskıladığından ve denizaşırı talep ivme kaybettiğinden, Çin’in fabrika aktivitesi büyümesi Nisan ayında yavaşlarken, tahminlerin de altında kaldı. Kore borsası %1,5 düşüşle başı çekerken, Asya genelinde borsalar %0,5 düzeyinde ekside işlem görüyor.

Küresel mali piyasaların da günü hafif satıcılı bir seyirle karşılayacağını düşünüyoruz. ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde yüzler gülmüyor. USDTRY kurunda 8,18 seviyesini altında gecelik kapanış görmeden, 8,18-8,48 bandının korunacağını; aksi takdirde 7,99-8,18 ‘karasularına’ girdiğimizi savunacağız.

Türkiye cephesinde tam kapanmanın ilk günü başlarken, veri akışında içeride dış ticaret rakamları dışarıda ise Almanya ve Euro Bölgesi öncü büyüme, ABD’de kişisel harcamalar, gelirler, çekirdek PCE (Fed yakından takip ediyor) ve Michigan Üniversitesi güven endeksi takip edilecektir.

 

 

Kaynak: iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

  • İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Kapanış Raporu

    İş Yatırım global hisse senetleri, emtia ve tahvil pazarında haftayı değerlendirdii

  • CDS piyasası İmamoğlu’nu unuttu

    Merkez Bankası’nın rezerv birikimine yeniden başlaması ve PKK’nın kendini feshetmesi gibi gelişmelerin ardından Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), yaklaşık iki ay sonra ilk kez 300 baz puanın altına geriledi.

  • İmamoğlu’ndan AKP’ye korkunç suçlama: İstanbul’da 15 yılda 85 milyar dolar rant sağladınız

    Tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Yeşil alanları, deprem toplanma alanlarını, askeri alanları imara açtınız, birilerine özel imar verdiniz, şehri katlettiniz, trafiği mahvettiniz. Sadece 15 yılda 130 projede kamu alanlarından ve imar hareketliliğinden birilerine sağladığınız rant tam 85 milyar dolar." dedi.

  • ŞOK: Moody’s ABD’nin Kredi Notunu Düşürdü

    ABD’nin 36 trilyon dolara ulaşan kamu borcu, Moody’s tarafından verilen en yüksek kredi notuna mal oldu. Moody’s, 1919’dan bu yana korunan “Aaa” notunu bir kademe indirerek “Aa1” seviyesine çekti ve ülkenin görünümünü “negatif”ten “durağan”a revize etti.

  • Gönül Tol’dan ABD’ye Uyarı: Trump, Erdoğan’ın Dopingli Benzeri

    Middle East Institute Türkiye Programı Direktörü Gonul Tol, Amerikan demokrasisinin tehdit altında olduğuna dair uyarısını açıkça dile getiriyor: Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de 20 yılda inşa ettiği otoriter rejimi, Donald Trump birkaç yıl içinde kurabilir—belki de sürece çoktan başladı.

  • BBVA: Türkiye Sert Bir Duruş mu Yaşayacak?

    BBVA'nın güncel analizine göre, 2025 yılının ilk çeyreği, özellikle iç talebin etkisiyle güçlü bir büyümeye sahne oldu. Ancak Mart ayına ait üretim verileri, tüm temel sektörlerde zayıflama işaretleri gösteriyor. Nisan ayında ise güven endekslerinde hızlı bir bozulma gözlendi. Bu durum, Mart ortasında yaşanan iç siyasi belirsizliklerin ve Nisan ayında başlayan tarife krizinin, ekonomik faaliyetlerde sert bir ayarlamayı tetikleyeceği sinyalini veriyor.

  • SGK bildirdi! Yemek kartları marketlerde geçecek mi?

    Danıştay, milyonlarca çalışanı ilgilendiren önemli bir karara imza attı. İşverenlerin çalışanlara sunduğu yemek kartlarının SGK primi dışında tutulmaya devam edileceği açıklandı. Bu karar, iş dünyasında uzun süredir uygulanan yemek yardımı sistemine yasal güvence kazandırdı.

  • Atilla Yeşilada video: BofA borsaya operasyon mu yaptı? & Ekonomik krizi Erdoğan’ın ahtapotu getirir mi?

    Semih Sakallı'yla söyleşimde BofA'nın hisse satışı ana gündem maddesi oldu.  CHP'ye operasyonların genişlemesinin  önce siyasi, sonra da döviz krizine neden olabileceği anlattım.  Türkiye yol ayrımında, ya tüm derdi olanlara çare bir anayasa yazılacak, ya da Erdoğan Bahçeli ikilisi iyice sertleşip ana muhalefeti tümden  devreden çıkartma yoluna sapacak. Ekonomi ve piyasalar hakkında  bu yol ayrımı aşılmadan gerçekçi tahminler yapılamaz.

  • Gençler işsizlik sarmalında: Kadınlar en büyük kaybeden! Türkiye Avrupa’da birinci sırada

    Gizli İşsizlik Patladı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), 2025’in ilk çeyreğine ait istihdam raporunu yayımladı. Türkiye'de çalışma çağındaki 66 milyon kişiden sadece 22,3 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı çalışıyor. Yani toplumun çoğunluğu çalışıyor gibi görünse de ya kayıt dışı ya da güvencesiz işlerde.

  • TİM Başkanı net konuştu! Yüzde 50 ile çarklar dönmez

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, yüksek faiz oranlarının sanayiye darbe vurduğunu belirterek, "Yüzde 50 faizle üretim yapılmaz. Paranızı faize koyun, uğraşmadan kazanın. Ama biz üretimi, ihracatı seçiyoruz" dedi.

  • FÖŞ’ten Günün Analizi:  Gelişen Piyasalara para girecek mi?

    Bu ikinci tecrübemde Gelişen Piyasalara bu yıl para girecek mi sorusuna cevap aradım.  Çünkü, Türkiye açısından döviz kuru ve dış finansman bağlamında en kritik soru bu.  Doğal olarak, Türkiye’nin kendine özgü şartları, örneğin Erdoğan’ın Kürtlerin sorunlarını çözen bir anayasaya CHP’yi de dahil edip etmeyeceği sorusu ve enflasyonun seyri de sıcak para girişini etkileyecek. Ama, benim tecrübeme göre, para girişlerini öncelikle o varlık sınıfına gösterilen küresel ilgi belirler.

  • Türkiye’nin market devi gençliğe göz kırptı! İndirim mağazasının ismi değişiyor

    Türkiye’nin dört bir yanındaki 4 bin 500 satış noktasıyla hizmet veren Tarım Kredi Marketleri, sürpriz bir kararla ismini değiştiriyor. Yeni dönemde açılacak mağazalar "KOOP" adıyla faaliyet gösterecek. Bu hamleyle sadece tabelalar değil, hedef kitle de değişecek. Mağaza gençlere göz kırptı.

  • İstanbul’dan sonra ilk! Şehire metrobüs geliyor

    Sakarya, İstanbul’dan sonra metrobüse kavuşan ikinci şehir olmaya hazırlanıyor. Şehir hastanesi ile gar meydanı arasında hizmet verecek 19,5 kilometrelik ve 13 duraktan oluşan metrobüs hattında çalışmalar hız kesmeden sürüyor.

Benzer Haberler