Sosyal Medya

Borsa

Piyasa Bülteni: Konut sektöründe stagflasyon riski artıyor

Küresel mali piyasalarda ABD enflasyon verileri ardından yaşanan iyimserlik rüzgârı, dün itibarıyla ivme kaybetmeye başladı. Bunun arkasında NATO üyesi Polonya’ya…

Piyasa Bülteni: Konut sektöründe stagflasyon riski artıyor

Küresel mali piyasalarda ABD enflasyon verileri ardından yaşanan iyimserlik rüzgârı, dün itibarıyla ivme kaybetmeye başladı. Bunun arkasında NATO üyesi Polonya’ya düşen füzenin de etkisi olduğunu itiraf etmek gerekiyor. Yapılan açıklamada, Polonya’ya düşen füzenin Ukrayna’nın hava savunması tarafından fırlatılan bir füze olduğu ve bir Rus saldırısı olmadığının anlaşılması ve savaşın sınırın ötesine sıçrayabileceğine dair uluslararası korkuların hafiflemesine rağmen, jeopolitik risk algısının bir nebze de olsun bozulduğunu kabul etmek gerekiyor.

Bunun yanı sıra, peş peşe açıklanan ve olumlu tarafta kümelenen makro verilerin ardından dün ABD’de açıklanan perakende satışlar verisinin beklentilerden daha kuvvetli gelimesi, öte yandan şirket finansallarının ise zayıf tarafta kalması, piyasaların yön tayininde ‘bocalamasına’ neden oluyor. Perakende devi Target’in tatil dönemi satışlarında sürpriz bir düşüş tahmininde bulunarak, artan enflasyonu ve tüketici harcamalarındaki “dramatik değişiklikleri” ön plana çıkarması ile geceyi %13 gerilerken, ABD borsalarını da aşağıya çekti.

Hisse senedi piyasalarında yatırımcıların kafası pek de net değil. Kripto para piyasasında yaşanan FTX depremi ardından artçı sarsıntılar devam ederken, altının ons fiyatı ise göreceli olarak 1,770 dolar seviyelerinde yatay ve dar bir bantta kalmaya devam ediyor. Teknik mânâda 1,685 dolar seviyesindeki direnci ivmeli bir şekilde aşan altında yükselişin 1,850 dolar seviyesine doğru devam etmesini ihtimaller dâhilinde görüyoruz. Risk iştahını daha bir yakından takip eden gümüşte ise 22 dolar seviyesi geçilmeden ‘yükseliş’ için henüz erken olduğunu düşünüyoruz. Her ne kadar USDTRY kuru 18,61 seviyesinde çakılı defans oynamaya devam etse de, altının ons fiyatının yukarı hareketlenmesi ile gram altın 1,068 TL seviyesini test ederek tüm zamanların yeni zirvesini bir adım daha yukarıya taşıdı.

USDTRY kuru kamunun da desteği ile yerinde sayarken, pariteler cephesinde devam eden yükselişin de yardımı ile Türk Lirası sepet bazında (1/2 usdtry + 1/2 eurtry) 19,00 seviyesine yükselerek tüm zamanların zirvesinin kıyısına kadar geldi. EURUSD paritesinde iyimser havanın ağır basması durumunda, yukarıda 1,0570 seviyesine kadar yükseliş isteğinin korunabileceğini düşünüyoruz. Her ne kadar USDTRY kuru 18,61 seviyesinde sabit kalsa da, dün EURTRY kuru 19,35-19,45 seviyelerinde işlem görerek meşhur 20 Aralık 2021 gününden sonra en yüksek seviyeyi test etti. EURTRY kurunda riski yukarı yönlü görmeye devam ediyoruz.

Hisse senedi cephesinde ise enflasyondan kaçan yatırımcıların yukarıya taşıdığı endeks dün gün içinde kaydettiği şaşalı yükselişini gün sonuna kadar sürdüremedi. Bir ara %7 yükselen bankacılık endeksi günü %2,9 yukarıda tamamlarken, ana endeks kazanımlarını koruyamayarak günü yatay tamamladı. Borsada yükseliş isteğinin arka planında yatay dinamiği anlamakla birlikte, yatırımcıların ‘coşkuya’ katılırken dikkatli olması gerektiğinin altını çizmek isteriz.

İngiltere’de dün açıklanan TÜFE enflasyonu beklentiyi de aşarak 41 yılın en yüksek seviyesi olan %11,1’e yükseldi. Enflasyonun hız kesmemesi, İngiltere Merkez Bankası üzerindeki faiz oranlarını tekrar yükseltmesi için baskıyı artırdı. Enerji fiyatlarının belirgin bir rol oynadığını görüyoruz. Maliye bakanı Jeremy Hunt, kendisinin ve Başbakan Rishi Sunak’ın yatırımcı güvenini yeniden tesis etmek adına harcamaları kısıp vergileri artırarak İngiltere’nin başarısız “Trussonomics” deneyini bugün tarihe ‘gömeceğini’ açıkadı. Sterlin dolar karşısında son günlerde 1,1850 – 1,1950 bandında sıkışırken, GBPTRY kuru ise 22 seviyesinin üzerine yerleşerek tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışına imza atacak gibi görünüyor.

İçeride ise, dün açıklanan konut sektörüne yönelik veriler Türkiye ekonomisinde ivme kaybının arttığına ilişkin argümanı kuvvetlendirdi. TÜİK verilerine göre Ekim’de konut satışları yıllık bazda %25,3 azalarak 102,700 adet oldu. Kredi musluğunun kısılması ve satın alma gücünde yaşanan erozyon bunda etkili oldu. Öte yandan, TCMB verilerine göre, Eylül ayında konut fiyat endeksi bir önceki aya göre %4,9 artış kaydetti. Açık bir şekilde, aylık bazda konut satışları yavaşlıyor. Yıllık bazda nominal değişim %189 olurken, enflasyondan arındırdığımızda ise reel bazda artış %58 olarak gerçekleşti. Matematiği TÜFE yerine ÜFE’yi baz alarak yaparsak reel değişim %15 gibi oldukça sınırlı bir şekilde artış kaydettiğin de not etmek gerekiyor. Türkiye genelinde  medyan birim fiyat m2 bazında 15,863 TL’ye ulaşırken, bu rakam İstanbul’da 25,715 TL, Ankara’da 11,324 TL; İzmir’de ise 18,761 TL olduğunu görüyoruz. Biraz daha basit bir yaklaşımla, İstanbul’da 120m2 dairenin fiyatı 3 mio TL’yi aştı!

ABD borsaları geceyi Target’in perakende sektöründe zayıf görünüme işaret etmesiyle ekside tamamladı. Risk iştahı denince akla ilk gelen teknoloji borsası Nasdaq %1,6 gerilerken, yeni gün başlangıcında, Asya piyasaları da risk iştahının azalması ile kırmızılara bürünmüş. Son dönemlerin flaş ismi Hong Kong borsası Hang Seng %2,5 gerilerken, gösterge endeks Tokyo borsası %0,4 aşağıda işlem görüyor. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise yatay bir başlangıç görüyoruz.

ABD ara seçim sonuçlarına göre Demokratlar Senatodaki üstünlüklerini korurken, Cumhuriyetçiler ise Temsilciler Meclisi’nde burun farklı ile de olsa kontrolü ele geçirdi. Mali piyasaların gündemi bugün oldukça sakin görünüyor. İçeride ise her hafta olduğu üzere haftalık para ve banka istatistiklerini takip edeceğiz.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

  • Kimpur, 2024 Entegre Raporu’nu Yayınladı

    Türkiye’nin önde gelen poliüretan sistem evi Kimpur, beşinci raporunu yayımladı. İlk iki yılı sürdürülebilirlik raporu, son üç yılı entegre rapor formatında olmak üzere beş yıldır düzenli olarak raporlama yapan şirket, “Yarınların iklim ile değil, bilinç ile şekillendiği bir dünya” temasıyla hazırladı...

  • Goldman Sachs’tan Uyarı: ABD Hisselerinde “Altın Saçlı Kız” Senaryosunu Tehdit Eden Üç Büyük Risk!

    ABD borsaları Trump’ın gümrük tarifeleri, yapay zeka rallisi ve Fed’in faiz indirim beklentileri ile tarihi zirvelere yaklaşırken, Goldman Sachs üç büyük risk konusunda yatırımcıları uyardı: stagflasyon ihtimali, uzun vadeli tahvil piyasasında sert dalgalanmalar ve ABD dolarında keskin değer kaybı. Bankaya göre bu riskler gerçekleşirse, ABD hisse senetlerinde görülen “Goldilocks” yani ne çok sıcak ne çok soğuk, denge ekonomisi beklentisi hızla dağılabilir.

  • Eski MKE Başkanı İsmet Sayhan Tutuklandı: Assan Group’a Ait 10 Şirkete Kayyum Atandı

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü “Selahattin Yılmaz suç örgütü” soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Sayhan tutuklandı. Soruşturma çerçevesinde, Assan Group sahibi Emin Öner ve şirket genel müdürü Gürcan Okumuş hakkında “FETÖ üyeliği” ve “askeri casusluk” suçlarından gözaltı kararı verildi. Assan Group’a bağlı 10 şirkete Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kayyum olarak atandı.

  • TCMB: Konut Kredileri Kaynaklı Nakit Akışı İç Tüketimi Destekliyor

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) “Ekonomi Notları” raporuna göre, konut kredilerinden kaynaklanan nakit akışı kanalı, 2024 yılında özel tüketime %6,9 oranında katkı sağladı. Raporda, bu etkinin, sıkı para politikasına rağmen tüketimdeki yavaşlamayı sınırlayan temel faktörlerden biri olduğu vurgulandı. Düşük faizle geçmişte çekilen uzun vadeli konut kredilerinin, enflasyonla eriyen faiz yükü sayesinde hâlâ iç talebi desteklediği ortaya kondu.

  • ANALİZ: İmalat Sanayiinde Zayıflık Sürüyor: Ağustos Verileri KKO’da 5 Yılın Dip Seviyesini Gösterdi

    TCMB’nin Ağustos 2025 verileri, imalat sanayiindeki zayıflığın sürdüğünü ortaya koydu. Mevsimsellikten arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO) aylık 0,5 puan gerileyerek %73,6 seviyesine indi ve son 5 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Ancak taşıt sektöründe planlı üretim duruşları dışlandığında, genel görünüm yatay kaldı. Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) yeniden eşik değerin üzerine çıktı, fakat tarihsel ortalamanın altında kalması, üretimdeki toparlanmanın sınırlı olduğunu gösteriyor.

  • TCMB Anketi: Enflasyon Beklentilerinde Gerileme Devam Ediyor

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Ağustos 2025 anket sonuçları, hanehalkı, reel sektör ve piyasa katılımcılarının 12 aylık enflasyon beklentilerinde düşüş olduğunu ortaya koydu. Hanehalkı beklentisi %54,1’e, reel sektör beklentisi %37,7’ye ve piyasa katılımcıları beklentisi %22,8’e geriledi. Uzmanlara göre, bu eğilim Türkiye’nin dezenflasyon sürecine dair iyimserliği güçlendiriyor.

  • Fed bağımsızlığı endişeleri ve artan borç, doları baskılıyor

    ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bağımsızlığına yönelik tehditler ve Ülkede kötüleşen bütçe açığı, dolar için yapısal stres faktörleri olarak öne çıkıyor. Commerzbank ekonomisti Antje Praefcke'ye göre, bu iki temel faktör doların değerini sürdürme kapasitesini olumsuz etkileyebilir.

  • Morgan Stanley’den Uyarı: S&P 500’deki Ralli “Kırılgan” Olabilir

    S&P 500 endeksi Nisan ayındaki dip seviyesinden bu yana %29 yükseldi. Manşet veriler, güçlü büyüme, yönetilebilir enflasyon ve dev teknoloji şirketlerinin beklentileri aşan kârlarıyla “iyimser bir piyasa” hikâyesini besliyor. Ancak Morgan Stanley, bu tablonun yüzeyin altında farklı bir hikâyeye işaret ettiğini söylüyor. Bankaya göre, teknoloji hisselerine aşırı bağımlı ralli, genişlemeyen kâr marjları ve AI yatırımlarında olası kapasite fazlası riskleri yatırımcılar için kırılgan bir ortam yaratıyor.

  • En Alttakilerin Ak Parti’ye, En Üsttekilerin CHP’ye Oy Vermesinde Bir Tuhaflık Yok mu?

    Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) geçtiğimiz günlerde yayınladığı “Sosyoekonomik Seviye 2023” araştırmasını, “Artık bu veride de manipülasyon yoktur herhalde -inşallah-” düşüncesiyle…

  • Neden Kasko Yaptırmalısınız?

    Günlük ulaşımı hızlandırmak, şehirlerarası seyahatlerde konfor sağlamak ya da iş hayatında zaman kazandırmak açısından otomobiller vazgeçilmez birer parça haline gelmiş…

  • Lezzetli Bir Hediye Alternatifi : Yenilebilir Çiçek & Meyveler

    Hediye kültürü, insanlık tarihi kadar eski ve köklü bir gelenektir. Yüzyıllar boyunca insanlar, sevdiklerini mutlu etmek, özel anları kutlamak veya…

  • YKS Sonuçları: Devlet Üniversiteleri Doldu, Özel Üniversiteler Boş Kaldı

    Fahiş zamlar özel üniversiteleri boşalttı

  • Atilla Yeşilada: Dünyayı sarsacak 5 trend: Çileli yıllar başlıyor!

    İşte dünyayı önümüzdeki yıllarda sarsacak trendler! 00:00 Merhaba 03:04 Yaşlanıyoruz! 04:05 Küresel ısınma ve iklim değişikliği! 05:55 Yeni salgınlar kaçınılmaz! 06:36 Büyük güçler savaşı! 10:13 Dünya bu borcu ödeyemez! 12:00 Yapay zeka

Benzer Haberler