Sosyal Medya

Borsa

Piyasa Bülteni: Konut sektöründe stagflasyon riski artıyor

Küresel mali piyasalarda ABD enflasyon verileri ardından yaşanan iyimserlik rüzgârı, dün itibarıyla ivme kaybetmeye başladı. Bunun arkasında NATO üyesi Polonya’ya…

Piyasa Bülteni: Konut sektöründe stagflasyon riski artıyor

Küresel mali piyasalarda ABD enflasyon verileri ardından yaşanan iyimserlik rüzgârı, dün itibarıyla ivme kaybetmeye başladı. Bunun arkasında NATO üyesi Polonya’ya düşen füzenin de etkisi olduğunu itiraf etmek gerekiyor. Yapılan açıklamada, Polonya’ya düşen füzenin Ukrayna’nın hava savunması tarafından fırlatılan bir füze olduğu ve bir Rus saldırısı olmadığının anlaşılması ve savaşın sınırın ötesine sıçrayabileceğine dair uluslararası korkuların hafiflemesine rağmen, jeopolitik risk algısının bir nebze de olsun bozulduğunu kabul etmek gerekiyor.

Bunun yanı sıra, peş peşe açıklanan ve olumlu tarafta kümelenen makro verilerin ardından dün ABD’de açıklanan perakende satışlar verisinin beklentilerden daha kuvvetli gelimesi, öte yandan şirket finansallarının ise zayıf tarafta kalması, piyasaların yön tayininde ‘bocalamasına’ neden oluyor. Perakende devi Target’in tatil dönemi satışlarında sürpriz bir düşüş tahmininde bulunarak, artan enflasyonu ve tüketici harcamalarındaki “dramatik değişiklikleri” ön plana çıkarması ile geceyi %13 gerilerken, ABD borsalarını da aşağıya çekti.

Hisse senedi piyasalarında yatırımcıların kafası pek de net değil. Kripto para piyasasında yaşanan FTX depremi ardından artçı sarsıntılar devam ederken, altının ons fiyatı ise göreceli olarak 1,770 dolar seviyelerinde yatay ve dar bir bantta kalmaya devam ediyor. Teknik mânâda 1,685 dolar seviyesindeki direnci ivmeli bir şekilde aşan altında yükselişin 1,850 dolar seviyesine doğru devam etmesini ihtimaller dâhilinde görüyoruz. Risk iştahını daha bir yakından takip eden gümüşte ise 22 dolar seviyesi geçilmeden ‘yükseliş’ için henüz erken olduğunu düşünüyoruz. Her ne kadar USDTRY kuru 18,61 seviyesinde çakılı defans oynamaya devam etse de, altının ons fiyatının yukarı hareketlenmesi ile gram altın 1,068 TL seviyesini test ederek tüm zamanların yeni zirvesini bir adım daha yukarıya taşıdı.

USDTRY kuru kamunun da desteği ile yerinde sayarken, pariteler cephesinde devam eden yükselişin de yardımı ile Türk Lirası sepet bazında (1/2 usdtry + 1/2 eurtry) 19,00 seviyesine yükselerek tüm zamanların zirvesinin kıyısına kadar geldi. EURUSD paritesinde iyimser havanın ağır basması durumunda, yukarıda 1,0570 seviyesine kadar yükseliş isteğinin korunabileceğini düşünüyoruz. Her ne kadar USDTRY kuru 18,61 seviyesinde sabit kalsa da, dün EURTRY kuru 19,35-19,45 seviyelerinde işlem görerek meşhur 20 Aralık 2021 gününden sonra en yüksek seviyeyi test etti. EURTRY kurunda riski yukarı yönlü görmeye devam ediyoruz.

Hisse senedi cephesinde ise enflasyondan kaçan yatırımcıların yukarıya taşıdığı endeks dün gün içinde kaydettiği şaşalı yükselişini gün sonuna kadar sürdüremedi. Bir ara %7 yükselen bankacılık endeksi günü %2,9 yukarıda tamamlarken, ana endeks kazanımlarını koruyamayarak günü yatay tamamladı. Borsada yükseliş isteğinin arka planında yatay dinamiği anlamakla birlikte, yatırımcıların ‘coşkuya’ katılırken dikkatli olması gerektiğinin altını çizmek isteriz.

İngiltere’de dün açıklanan TÜFE enflasyonu beklentiyi de aşarak 41 yılın en yüksek seviyesi olan %11,1’e yükseldi. Enflasyonun hız kesmemesi, İngiltere Merkez Bankası üzerindeki faiz oranlarını tekrar yükseltmesi için baskıyı artırdı. Enerji fiyatlarının belirgin bir rol oynadığını görüyoruz. Maliye bakanı Jeremy Hunt, kendisinin ve Başbakan Rishi Sunak’ın yatırımcı güvenini yeniden tesis etmek adına harcamaları kısıp vergileri artırarak İngiltere’nin başarısız “Trussonomics” deneyini bugün tarihe ‘gömeceğini’ açıkadı. Sterlin dolar karşısında son günlerde 1,1850 – 1,1950 bandında sıkışırken, GBPTRY kuru ise 22 seviyesinin üzerine yerleşerek tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışına imza atacak gibi görünüyor.

İçeride ise, dün açıklanan konut sektörüne yönelik veriler Türkiye ekonomisinde ivme kaybının arttığına ilişkin argümanı kuvvetlendirdi. TÜİK verilerine göre Ekim’de konut satışları yıllık bazda %25,3 azalarak 102,700 adet oldu. Kredi musluğunun kısılması ve satın alma gücünde yaşanan erozyon bunda etkili oldu. Öte yandan, TCMB verilerine göre, Eylül ayında konut fiyat endeksi bir önceki aya göre %4,9 artış kaydetti. Açık bir şekilde, aylık bazda konut satışları yavaşlıyor. Yıllık bazda nominal değişim %189 olurken, enflasyondan arındırdığımızda ise reel bazda artış %58 olarak gerçekleşti. Matematiği TÜFE yerine ÜFE’yi baz alarak yaparsak reel değişim %15 gibi oldukça sınırlı bir şekilde artış kaydettiğin de not etmek gerekiyor. Türkiye genelinde  medyan birim fiyat m2 bazında 15,863 TL’ye ulaşırken, bu rakam İstanbul’da 25,715 TL, Ankara’da 11,324 TL; İzmir’de ise 18,761 TL olduğunu görüyoruz. Biraz daha basit bir yaklaşımla, İstanbul’da 120m2 dairenin fiyatı 3 mio TL’yi aştı!

ABD borsaları geceyi Target’in perakende sektöründe zayıf görünüme işaret etmesiyle ekside tamamladı. Risk iştahı denince akla ilk gelen teknoloji borsası Nasdaq %1,6 gerilerken, yeni gün başlangıcında, Asya piyasaları da risk iştahının azalması ile kırmızılara bürünmüş. Son dönemlerin flaş ismi Hong Kong borsası Hang Seng %2,5 gerilerken, gösterge endeks Tokyo borsası %0,4 aşağıda işlem görüyor. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise yatay bir başlangıç görüyoruz.

ABD ara seçim sonuçlarına göre Demokratlar Senatodaki üstünlüklerini korurken, Cumhuriyetçiler ise Temsilciler Meclisi’nde burun farklı ile de olsa kontrolü ele geçirdi. Mali piyasaların gündemi bugün oldukça sakin görünüyor. İçeride ise her hafta olduğu üzere haftalık para ve banka istatistiklerini takip edeceğiz.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler