Sosyal Medya

Borsa

Piyasa Bülteni: G20 Zirvesi Bali’de başlıyor, Piyasalarda iyimserlik ivme kaybetse de korunuyor

Bültenimiz hiç de arzu etmediğimiz bir haber ile açıyoruz. Dün öğleden sonra İstanbul Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde patlama meydana geldi. 6…

Piyasa Bülteni: G20 Zirvesi Bali’de başlıyor, Piyasalarda iyimserlik ivme kaybetse de korunuyor

Bültenimiz hiç de arzu etmediğimiz bir haber ile açıyoruz. Dün öğleden sonra İstanbul Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde patlama meydana geldi. 6 kişi hayatını kaybederken 80 kişiden fazla yaralı olduğu bildirildi. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa dileriz. Bir daha böyle bir acı yaşanmaması temenni ederiz.

Geride bıraktığımız hafta Perşembe günü ABD’de açıklanan ve tahminlere oranla daha olumlu sonuçlanan enflasyon verisi sonrası küresel mali piyasaları haftanın son iş gününü büyük bir sevinç ve coşku içerisinde tamamladı. Enflasyon verisi ardından FED’in faiz artırımlarının meyvesini verdiği ve ileriye dönük faiz artırım beklentilerinin de zayıflaması ile ABD doları endeks bazında (DXY) son 3 ayın en düşük seviyesine gerilerken, 1 haftalık düşüş ise %4,15 olarak gerçekleşti.

Gemilerin güvenli limanı terk etmesi ve risk iştahında yaşanan artış ile 2022 yılında sıkı bir dayak yiyen kıymetli madenler, para birimleri ve hisse senetleri ciddi mânâda yükseliş kaydetti. FTX borsasının iflas başvurusunda bulunması sonrasında ise kripto paralar cenahında soru işaretleri ve satıcılı hava ise hâlen daha devam ediyor. Amiral gemi Bitcoin hafta sonu da gerileyerek bu sabah 16bin dolar seviyesinin altına geriledi. Öte yandan EURUSD paritesi 1,0350 seviyelerine kadar yükselerek son 3 ayın zirvesini test ederken, risk iştahı dendiğine akla gelen teknoloji borsası Nasdaq geçen haftayı âdeta kükreyerek %8,4 artışla tamamladı.

Kıymetli madenler cephesinde altının ons fiyatı 1,685 dolar seviyesinde bulunan ve oldukça önem arz eden teknik seviyesini aşması ardından süratle soluğu 1,773 dolar seviyesinde alırken, gümüş uzun bir süredir ön plana çıkardığımız 22 dolar seviyesindeki yatay direncini bir kez daha test etti. Gümüşte yükselişin devam etmesi adına 22 doların aşılması gerekirken, altının ise 1,723 dolar seviyesi üzerinde kalmaya devam etmesi gerekiyor.

Türkiye cephesinde ise Cuma günü açıklanan sanayi üretimi, ekonomide tüketimin aksine (üretim kaynaklı) ivme kaybı yaşandığını gösterirken, Eylül ayında cari işlemler dengesi 3 milyar dolar açık verdi. Bu sonuçlarla yılın ilk 9 ayına yönelik bilanço 38 milyar dolar açık olurken, yıllık mânâda ise açık 39,2 milyar dolar seviyesine yükseldi. Cari açık rakamları arasından en fazla merakla takip edilen net hata ve noksan kalemi ise Eylül ayında 2,6 milyar dolar fazla verdi. Yılın ilk 9 ayında net hata ve noksan kalemi 24,9 milyar dolar olarak sonuçlanarak sistem dışı para girişlerinin devam ettiğimi gösterdi.

Yeni haftayı, Asya piyasaları, geride bıraktığımız haftanın coşkulu havası ardından bir nebze de olsun kafa karışıklığı ile karşılıyor. Gösterge endeks Tokyo borsası %0,8 aşağıda işlem görürken, Tokyo dışında kalan bölgelerde ise iyimserlik korunuyor. Son dönemlerin flaş ismi Hang Seng borsası %3 yukarıda işlem görürken, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde %0,5 oranında düşüşler göze çarpıyor.

Dolar endeksi kayıplarının bir miktar da olsun telafi edercesine 106,9 seviyesine toparlanırken, EURUSD paritesi 1,0360 seviyesine temas etmesi sonrasında 1,0310 seviyesine geriledi. USDTRY kuru, Cuma günü küresel piyasaların iyimser seyrine paralel 18,52 seviyesine kadar gerilemesi ardından yeni haftanın ilk işlemlerinde 18,56 seviyelerine yeniden yükseldiğini görüyoruz. EURTRY kuru, Cuma gününü 19,2346 seviyesinden tamamlayarak tüm zamanların en yüksek ‘haftalık kapanış’ seviyesine imza atarken, haftalardır bültenlerimizde EURTRY için risk yukarı yönlü görüşümüz haklı çıkmış oldu.  Benzer bir şekilde, gram altın, haftayı 1,057 TL seviyesine yükselerek tüm zamanların zirvesinde tamamlaması ardından, yeni haftayı 1,052 TL seviyesinden kucaklıyor.

Bu haftanın en önemli gündem maddesi yarın Bali’de başlayacak G20 Zirvesi olacak. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali üzerine gerilimle dolu G20 zirvesi öncesinde Çin lideri Xi Jinping, ABD Başkanı Joe Biden ile uzun zamandır beklenen görüşme için Pazartesi günü Endonezya’nın Bali adasına gelecek. ABD Başkanı Joe Biden, göreve başladığından bu yana ilk kez Çin lideri Xi Jinping ile şahsen görüşecek ve ABD’nin Tayvan, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı ve Kuzey Kore’nin nükleer hırsları gündeminin en üst sırasında yer alacağını tahmin ediyoruz.

ABD’de düzenlenen ara seçimlerde Demokratlar ABD Senatosu’nun kontrolünü ellerinde tutarken, Cumhuriyetçilerin “kırmızı dalga” umutları da suya düştü. ABD’de bu hafta açıklanan üretici enflasyonu, perakende satışlar ve konut verileri geride bıraktığımız hafta yaşanan iyimser havayı devamı açısından önemle takip edilecek.

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler