Sosyal Medya

Ekonomi

Nakit sıkıntısı çeken firmalar %36 faize rağmen Lira borçlanmaya yöneldi

Bloomberg’den Kerim Karakaya imzalı habere göre Türkiye’nin en büyük şirketlerinden bazıları, yerel para birimi finansmanı için tahvil piyasasına akın ediyor…

Nakit sıkıntısı çeken firmalar %36 faize rağmen Lira borçlanmaya yöneldi

Bloomberg’den Kerim Karakaya imzalı habere göre Türkiye’nin en büyük şirketlerinden bazıları, yerel para birimi finansmanı için tahvil piyasasına akın ediyor ve merkez bankası düzenlemeleri kurumsal krediye erişimlerini boğduğu için ticari kredilerin maliyetinin neredeyse iki katı maliyetle borçlanmaya zorlanıyor.

Borsa İstanbul verilerine göre, firmaların borç satışları Temmuz ayından bu yana hızlanarak 21 Ekim itibarıyla 24,4 milyar liraya (1,3 milyar dolar) ulaştı ve yılın ilk yarısında toplanan toplamın yaklaşık üç katına çıktı.

Tahvil yoluyla borçlanmanın maliyeti, ortalama %18,3’lük ticari kredi oranına kıyasla Ekim ayında %36 gibi yüksek bir seviyedeydi.

Cam üreticilerinden telefon şirketlerine kadar değişen işletmelerin borca yönelmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümetinin kredileri daha küçük firmalara veya net ihracatçılara yönlendirmeye çalışan bir ekonomik model izlemesi nedeniyle Türk kredi piyasalarındaki yeni bir bölünmenin bir yansıması.

Daha seçici borç vermeyi zorunlu kılan düzenlemeler, merkez bankasının para politikasını gevşetmeye yönelik benzeri görülmemiş bir baskısını dengeliyor ve bu yaklaşım Türkiye’yi enflasyona göre ayarlandığında dünyanın en derin negatif faiz oranları ortaya çıkıyor. Küresel tahvil piyasasının, isimleri olmayan veya fahiş getiriler sunmayan şirketlere etkili bir şekilde kapatıldığı göz önüne alındığında, yerel borç satışları bir can simidi halinde.

İstanbul merkezli OMG Capital Advisors şirketinin başkanı Murat Gülkan “Banka kredileri bastırılırken, şirketler tahvil piyasasına koşuyor” diyor.

Gülkan, “Ancak, tahvil piyasası banka kredilerinin anlamlı bir kısmıyla eşleşecek kadar büyük değil” dedi.

Türkiye’de ticari kredi maliyeti, Temmuz ayında %30’a yakın bir seviyeyle zirveye ulaşmasından bu yana düştü ağırlıklı ortalama oranı olarak 10 puandan fazla düştü.

Merkez Bankası, küçük ve orta ölçekli işletmelerin bu yıl 30 milyar dolardan fazla rekor miktarda kredi aldığını söyledi. Üç tur faiz indirimi, Ağustos ayından bu yana 350 baz puanlık gevşeme enflasyondaki hızlanmanın %85’i geçmesine rağmen politika faizini %10,5’e getirdi.

Ancak ultra gevşek parasal duruşa paralel olarak, merkez bankası ucuz sermaye tahsisini ihracatçılara ve yatırım odaklı firmalara yönelten hedefli kredilendirmeyi teşvik ediyor.

Çok Kolay Para Değil

İşletmeler ve bankacılar, ekonomi genelinde krediye erişimi kolaylaştırma ihtiyacı konusunda seslerini yükselttiler, hatta şirketler için bir finansman sıkışıklığı konusunda uyardılar.

Türkiye’nin piyasa değerine göre en büyük ikinci borç veren kuruluşu olan İş Bankası’nın Genel Müdürü, bankaları büyük miktarda devlet borcu tutmaya zorlayan son düzenlemelerin tersine çevrilmesi çağrısında bulundu.

İş Bankası CEO’su Hakan Aran bu hafta yaptığı açıklamada uygulanan makroihtiyati önlemler nedeniyle istemelerine rağmen Erdoğan’ın ekonomik modeli tarafından öne çıkarılan endüstrileri destekleyememe noktasına geldiklerini söyledi.

Krediye ulaşım zorlaşınca da bazı şirketlerin borç piyasasına dönmekten başka seçenek kalmıyor.

Gülkan, “Şirketlerin yüksek teminatlı bankacılık ilişkilerinden toplu olarak uzaklaşmaları ve örneğin emeklilik fonları gibi teminatsız koşullar altında borç almaları iyi bir fikir değil” dedi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

  • Goolsbee: “Merkez Bankası Bağımsızlığı Aşınırsa Enflasyon Patlar”

    Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, CNBC’ye verdiği röportajda, son dönemde Fed’e ve Fed Başkanı Jerome Powell’a yönelik siyasi ve hukuki baskıların enflasyon açısından ciddi risk oluşturduğunu söyledi.

  • Bakanlık Duyurdu: Bütçe Açığı 528,1 Milyar TL’ye Ulaştı

    2025 yılının Ocak–Aralık döneminde merkezi yönetim bütçesi, 14 trilyon 634,6 milyar TL harcama ve 12 trilyon 835,5 milyar TL gelir ile tamamlandı. Bu dönemde bütçe açığı 1 trilyon 799,1 milyar TL olarak gerçekleşti. Aralık ayında ise bütçe açık verdi.

  • TCMB Başkanı Karahan: Dezenflasyonda Ana Eğilim Güçleniyor

    Merkez Bankası Başkanı Karahan, Londra ve New York’ta uluslararası yatırımcılarla bir araya gelerek Türkiye’nin yeni yol haritasını paylaştı. Dezenflasyon sürecinde ana eğilimin güçlendiğini vurgulayan Karahan, kısa vadeli dalgalanma riskine karşı "ihtiyatlı ve veri odaklı" kalmaya devam edecekleri mesajını verdi. Küresel finans dünyasının kalbi olan Londra ve New York’ta gerçekleştirilen yatırımcı toplantılarında, Türkiye’nin para politikasına dair kararlılık bir kez daha teyit edildi. TCMB Başkanı Fatih Karahan tarafından sunulan projeksiyonlarda, fiyat istikrarı hedefine ulaşana kadar sıkı para politikası duruşunun korunacağı ve herhangi bir sapma durumunda ek sıkılaşma adımlarının atılabileceği vurgulandı.

  • MetroPOLL’den “Toplumsal Tükenmişlik ve Güven” Raporu: Güvensizlik ve Yorgunluk, Türkiye’nin Duygusal Tablosunu Şekillendiriyor”

    MetroPOLL’ün 2025 sonu verileriyle hazırladığı rapor, Türkiye’de “toplumsal tükenmişlik” tablosunu ortaya koydu. Araştırmaya göre toplumun yüzde 61’i yüksek düzeyde tükenmişlik yaşarken, her iki kişiden biri son bir yılda psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunu belirtti. MetroPOLL Araştırma’nın 2025 yılı sonu verileriyle hazırladığı "Toplumsal Tükenmişlik ve Güven" raporu, Türkiye’nin ağır bir duygusal yorgunluktan geçtiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre toplumun yüzde 61’i yüksek veya çok yüksek tükenmişlik yaşıyor. Seçmenlerin neredeyse yarısı "hiçbir yere güvenmeyenler" sınıfında yer alırken, özellikle gençler arasında ülkeden gitme isteği "ana akım" bir düşünceye dönüşmüş durumda.

  • TCMB Rezervleri Yükseldi: Swap Hariç Net Rezerv 70,1 Milyar Dolara Çıktı

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) brüt rezervleri, 9 Ocak 2026 ile biten haftada 196,1 milyar dolara yükseldi. Önceki hafta bu rakam 189,1 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

  • WEF’in 2026 Küresel Riskler Raporu’ndan Kritik Analiz: Dünya Ekonomisini Zorlu Bir Dönem Bekliyor

    Dünya Ekonomi Forumu’nun (WEF) Davos’ta gerçekleştireceği toplantılar öncesinde yayımlanan Küresel Riskler 2026 Raporu, dünya ekonomisini tehdit eden unsurları gözler önüne serdi. Rapora katkı sunan katılımcılar, önümüzdeki iki yıla ilişkin beklentilerini “Çalkantılı ve fırtınalı” olarak tanımlarken, küresel ölçekte en ciddi riskin jeopolitik gerilimler olduğuna dikkat çekti.

  • TÜİK: İnşaat Üretimi Kasım Ayında Yıllık Yüzde 22,3 Arttı

    Türkiye’de inşaat üretimi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 oranında gerilerken, yıllık bazda yüzde 22,3 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Kasım ayına ilişkin inşaat üretim endeksi verilerini yayımladı.

  • EspressoLab, CHP Mitinginde Kahve Dağıttı: Bardaklarda Özgür Özel’in İsmi Yer Aldı

    CHP’nin boykot listesinde bulunan ünlü kahve zinciri EspressoLab, CHP’nin Beşiktaş’ta gerçekleştirdiği mitinge yüzlerce kahve gönderdi. Gönderilen kahvelerin bardaklarında CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in isminin yazılı olduğu görüldü.

  • Artık Her Şirket Konkordato İlan Edemeyecek: Konkordato Suistimaline Sert Önlemler Geliyor

    Bazı şirketlerin konkordato sistemini kötüye kullandığının tespit edilmesinin ardından, ilgili firmalar ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kaldı. Sistemin suistimal edilmesine kesinlikle izin verilmeyeceğini vurgulayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Adalet Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürütüldüğünü açıkladı. Adalet Bakanlığı ise, denetim süreçlerinde yaşanan usulsüzlüklerin önüne geçmek amacıyla yeni bir İcra ve İflas Kanunu düzenlemesi için harekete geçti.

  • Hizmet Sektöründe Büyüme Sürüyor: Kasım Ayında %4’lük Artış

    Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son verilerine göre, hizmet üretim endeksi 2025 yılı Kasım ayında yıllık bazda %4,0 oranında yükseldi. Sektörel…

  • SABAH Raporu: Küresel Piyasalarda Rotasyon

    Emre Değirmencioğlu'nun analizinde; küresel piyasalarda teknolojiden KOBİ hisselerine rotasyon, TCMB'nin 64 milyar dolarlık rekor rezervi ve Trump sonrası altın/petrol fiyatlarındaki dengelenme süreci ele alınıyor.

  • Dr. Fulya Gürbüz Yazdı: ‘Sektör Hayat Dışı Bütçe Tahminleri…’

    Hayat dışı tarafta, 2025 Kasım ve Aralık aylarına ilişkin tahminleri ilave ederek 1,059 Trilyon TL üretimle yılı kapatacağımızı öngörüyorum...

  • Güldem Atabay:  Şimşek’in “heybesinden” yurtdışı turunda çıkanlar

    Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek bir kez daha yabancı yatırımcılarla görüşme amacıyla Londra ve Washington ziyaretleri yapıyor. 2023 seçimleri ardından görev değişimiyle Şimşek ve ekibini göreve getiren AKP hükümeti biliyorsunuz bir kez daha ekonomi politikasını finans piyasalarında istikrara, finansal istikrarı da sıcak para akışlarına bağlamıştı.

Benzer Haberler