Döviz
Dolar zirvelerde geziyor, TÜFE’de 24 yılın zirvesi bekleniyor
Dolar/TL, enflasyon başta olmak üzere veri gündemi yoğun haftaya aralık ayından bu yana en yüksek düzey olan 18 seviyesinin eşiğinde…

Dolar/TL, enflasyon başta olmak üzere veri gündemi yoğun haftaya aralık ayından bu yana en yüksek düzey olan 18 seviyesinin eşiğinde başladı. Piyasaların gözü çarşamba günü TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon verisine çevrildi. Reuters, TÜFE’de son 24 yılın zirvesinin beklendiğini duyurdu.
Veri gündemi yoğun hafta bugün 10.00’da yayımlanacak olan temmuz ayı imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ve 12.00’de yayımlanacak olan İstanbul enflasyon verileri ile başlayacak.
Haftanın devamında Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı temmuz ayı öncü dış ticaret ve çarşamba günü yayımlanacak olan temmuz ayı enflasyon verileri izlenecek.
Dış piyasalarda ise ABD imalat sanayi öncü göstergesi olan temmuz ayı ISM imalat endeksi saat 17.00’de yayımlanacak. Cuma günü yayımlanacak ABD tarım dışı istihdam verisi ise Fed’in para politikasının sıkılaşma hızı hakkında fikir verecek.
Enflasyonda yeni rekor
Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) temmuz ayında gerileyen akaryakıt fiyatlarına rağmen TL’deki değer kayıplarının devam eden etkileriyle aylık yüzde 2.9 artması yıllık bazda ise 24 yılın yeni zirvesi olan yüzde 80.5’e yükselmesi bekleniyor.
Yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 60.4’e yükselten TCMB yakın tarihin zirvesine tırmanan enflasyona ve diğer ülkelerin faizleri artırımlarına rağmen politika faizini yüzde 14’te tutmaya devam ediyor. Böylece kredi maliyetlerini düşürdüğünü belirten Merkez Bankası, zaman içinde yatırımların artacağını, ihracata bağlı olarak cari açığın kapanacağını ve böylece TL’nin toparlanarak enflasyonun düşeceğini düşünüyor.
Kavcıoğlu’ndan sert cevap
Sanayi yatırımlarını özendirmek için izlenen düşük faiz politikasına rağmen sanayicilerden gelen krediye erişim güçlükleri eleştirilerine Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu geçen hafta cuma günü sert bir üslupla karşılık verdi.
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) geçen hafta cuma günü düzenlediği toplantıya katılan Kavcıoğlu, sanayicilerin kredilere erişimde zorluklar çektiği ve düşük politika faizine rağmen kredilerde maliyetlerin yüzde 40 aştığı eleştirileri üzerine sanayicileri ucuz kredi kullanıp bunlarla yüksek ham madde stoku taşımak ve ucuz kredi çekerek döviz alımına gitmekle suçladı
Diğer taraftan yüksek enflasyon sabit gelirli çalışanların alım gücünü düşürmeye ve devam ediyor. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara’da dört kişilik bir ailenin yapması gereken gıda harcamasının temmuzda bir önceki aya göre yüzde 7.01 arttığını; açlık sınırının ise 6.840 TL ile mevcut asgari ücretin 1.340 TL üzerinde gerçekleştiğini hafta sonunda açıkladı.
Türk-İş verilerine göre son 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 128.4 olurken, Ekim 2021’de ilk kez 10,000 TL’yi aşan dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise Haziran’da 22.280 TL’ye yükseldi.
Geçen yıl da yüzde 40 üzerinde değer kaybeden TL, nisan sonundan haziran sonunda BDDK kredi kısıtlama kararına kadar aralıksız değer kaybetmiş ve dolar/TL bu dönemde 14.8’lerden 17.5’e kadar yükselmişti.
BDDK kararıyla kur haziranın son haftasında 16’ya kadar geriledikten sonra tekrar neredeyse aralıksız değer kaybetmeye başladı ve 18 seviyesine yaklaştı. TL son haftalarda her gün yüzde 0.3-0.5 değer kaybetti.
Geçen haftayı 17.92 seviyesinden tamamlayan dolar/TL bu sabah saat 09.04’te 17.9450/17.95 seviyesinden güne başladı. Dolar/TL tarihi zirvenin görüldüğü 20 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyelerde seyrediyor.
Bu verilere göre TL’nin dolar karşısında nisan başından beri değer kaybı yüzde 17.2, yılbaşından beri kaybı ise yüzde 26.5 oldu.
Piyasalarda ayrıca bugünlerde başlayan ve Ağustos’ta yaklaşık 20 milyar dolar değerinde tahmin edilen, kur korumalı mevduat (KKM) dönüşlerinin yeni döviz talebi yaratıp yaratmayacağı da izleniyor. KKM’nin kurumsalların dövizden TL’ye geçerek açtığı mevduattan oluşan bölümü TCMB’nin sorumluğunda ve rezervlere yıl başında önemli bir katkı sağladı. Ağustosta ilk kez geri dönecek KKM tutarı TCMB’nin sorumluluğunda olan bölümü yaklaşık 18 milyar dolar.
Uluslararası piyasalardan borçlanma maliyetinin de bir göstergesi olan Türkiye’nin beş yıllık dış borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyeti (CDS) geçen hafta 880 baz puanın üzerine çıkarak tarihi zirveye yaklaşmasının ardından art arda iki seansta keskin şekilde düşerek cuma günü 812/827 baz puandan kapandı.
cumhuriyet.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Dünya Ekonomisi
/ 19 Temmuz 2025The Atlantic: Dünya Ekonomisi Yeni Bir Dönüm Noktasına Girdi
The Atlantic dergisine göre küresel ekonomi büyük bir “yeniden başlatma” sürecine girdi. 20. yüzyıldan beri devam eden neoliberal düzen çatırdarken, sağ popülizm, ticaret savaşları, sanayi politikaları ve dijital dönüşüm yeni bir ekonomik çağın zeminini hazırlıyor. Ancak bu dönüşümün nasıl şekilleneceği, hâlâ büyük ölçüde belirsiz.
Dünya Ekonomisi
/ 19 Temmuz 2025BM’den Uyarı: Trump’ın Tarifeleri Küresel Ticarette “Zincirleme Daralma” Etkisi Yaratabilir
BM Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, Trump yönetiminin yükselttiği gümrük tarifelerinin küresel tedarik zincirlerinde zaten aksamalara yol açtığını ve bu etkinin özellikle en yoksul ülkelerde ihracatın %50’den fazla düşmesine neden olabilecek zincirleme bir krize dönüşebileceğini belirtti.
Dünya Ekonomisi
/ 19 Temmuz 2025The Economist Uyarıyor: Dünya Ekonomisinin Teflon Direnci Aşınıyor
Küresel ekonomi son on yılda savaşlara, otoriter liderlere ve salgına rağmen dayanıklılığını korudu. Ancak The Economist’e göre bu “Teflon” benzeri direnç artık zayıflamaya başlıyor. Artan borç yükü, bozulan arz zincirleri ve siyasi müdahaleler yeni bir kırılganlık dönemine işaret ediyor.
Ekonomi
/ 19 Temmuz 2025Türkiye Ekonomisi 2025’in İlk Çeyreğinde Net Borçlu Kaldı: Hanehalkı Krediye Yükleniyor
TCMB'nin 2025 yılı ilk çeyrek Finansal Hesaplar Raporu’na göre Türkiye ekonomisi net borçlu pozisyonunu sürdürüyor. Toplam finansal yükümlülükler finansal varlıkların 10 trilyon TL üzerinde gerçekleşirken, net borçlanma oranı da dikkat çekici şekilde yükseldi. Hanehalkı borcundaki artışın neredeyse tamamı kredi kaynaklı.
Ekonomi
/ 19 Temmuz 2025TCMB faiz kararı öncesi anket sonuçları açıklandı: Piyasalar 250 baz puanlık indirim öngörüyor
TCMB haziran ayında Para Politikası Kurulu toplantısında, bir hafta vadeli repo faizini %46 seviyesinde sabit bırakırken, yıllık borç verme faizini de %49 düzeyinde korudu...
Ekonomi
/ 19 Temmuz 2025Marc Faber: “Batı artık düşüşte, Türkiye yönü Asya’ya çevirmeli”
Dünyaca ünlü yatırım gurusu Dr. Marc Faber, Batı ekonomilerinin sağa sola yönlendirildiğini ve Türkiye'nin yönünü Asya'ya çevirmesinin daha faydalı olduğunu söyledi...
Dünya Ekonomisi
/ 19 Temmuz 2025Petrol fiyatlarında artış: Stoklar azaldı, talep gücülendi
Petrol piyasalarında dayanıklılık teknik verileri ve piyasa sinyalleriyle desteklenmeye devam ediyor...
Ekonomi
/ 19 Temmuz 2025TÜİK açıkladı: Tarımda fiyatlar uçuşta… Yıllık artış yüzde 50,31
Tarımsal ürün fiyatlarında Haziran ayında yüksek oranlı artışlar kaydedildi...
Dünya Ekonomisi
/ 19 Temmuz 2025Trump, ABD’yi ‘Kripto Başkenti’ yapabilecek mi?
Temsilciler Meclisi, 14 Temmuz'la başlayan haftayı resmi olarak bu şekilde ilan etti. Amaç, ABD'yi küresel kripto merkezi haline getirmek...
Genel
/ 19 Temmuz 2025AKOM Uyardı: Afrika kökenli sıcak hava dalgası geliyor!
İBB Afet İşleri Dairesi Başkanlığı AKOM tehlikeli hava sıcaklığı uyarısı yaptı...
Genel
/ 19 Temmuz 2025Özel okullardaki fiyat çılgınlığına KDK freni!
Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), özel eğitim kurumlarındaki aşırı fiyat artışlarına karşı harekete geçti...
Genel
/ 19 Temmuz 2025İstanbul’da son 65 yılın en kurak haziranı yaşandı!
Yazı kurak geçiren Marmara Bölgesi'nde bulunan İstanbul, geçen ay son 65 yılın en düşük haziran yağışını aldı...
Borsa
/ 18 Temmuz 2025İŞ YATIRIM: Para Nereye Gidiyor?
Yabancı Sermaye Akımları Zayıf Seyrini Koruyor 7-11 Temmuz haftasına ait verileri değerlendiren İş Yatırım Ekonomisti Dağlar Özkan, “Para Nereye Gidiyor?”…
Benzer Haberler