Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

SABAH BÜLTENİ:  Global siyaset ve dış piyasaları gözden uzak tutmayalım

Kara Murat, Battalgazi, Malkoçoğlu ve nicesi…Türk sineması ve hayatımızdan bir Cüneyt Arkın geçti. Efsaneler ölmez… Son günlerde BDDK kararlarına o…

SABAH BÜLTENİ:  Global siyaset ve dış piyasaları gözden uzak tutmayalım

Kara Murat, Battalgazi, Malkoçoğlu ve nicesi…Türk sineması ve hayatımızdan bir Cüneyt Arkın geçti. Efsaneler ölmez…

Son günlerde BDDK kararlarına o kadar çok fazla yer ayırdık ki, küresel çapta olan gelişmelere yeterli kadar yer veremedik. Halbûki, yurtdışı cenahta önemli gelişmeler cereyan ediyor. Tamamlanan G7 Zirvesi’nde, Rusya’ya yönelik tam saha presin daha da artırılmasına karar verildi. Bu bağlamda,  Putin’in savaş harcamaları için kullanacağı kaynakları kısmak için belli bir fiyatın üzerinde satılan Rus petrolünün ithalatına yasak getirme konusu üzerinde çalışmaya karar verildi. G7 ülkelerinin Bavyera Alpleri’nde gerçekleşen zirvesinde ayrıca, Almanya Devlet Başkanı Scholz, Putin Ukrayna’da başarısızlığa uğradığını kabul edene kadar uygulamada kalacağını söyledi.

Rus petrol ithalatlarında tavan fiyat uygulamasının Putin’in savaş için kullandığı kaynakları daraltacağı gibi küresel petrol piyasalarında arz istikrarı ve güvenliğini artıracağını düşünülüyor.

Rusya’ya yönelik baskıların bir parçası olarak, ABD Hazine Bakan Yardımcısı Adeyemo’nun Türkiye ziyaretini de bu kapsamda ele almakta yarar görüyoruz. ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo’nun 22-24 Haziran’da Türkiye’yi ziyaret ettiği belirtildi. Adeyemo’nun, Ankara’da Dışişleri Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yetkililerle bir araya geldiği belirtilen açıklamada, İstanbul’da ise finans kurumlarıyla Türkiye’nin ekonomik ve mali koşullarının yanı sıra Rusya’ya yönelik çok taraflı yaptırımların uygulanması konularında görüştüğü aktarıldı!

G7 zirvesi ardından dün başlayan NATO Zirvesi’nin de başlıca gündem maddesi yine Rusya olacak. NATO müttefiki Türkiye, üç ülkenin birbirinin güvenliğini korumayı kabul etmesi ardından Finlandiya ve İsveç’in Batı ittifakına katılma girişimi üzerindeki vetosunu kaldırdı. Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün ABD Başkanı Biden ile görüşecek. Fiziki görüşme öncesinde yapılan telefon görüşmesinde S400 ve F16 meselelerini gündemde olduğunu anlıyoruz. ABD – Türkiye ilişkilerine yönelik gelecek her türlü olumlu açıklama, kuşkusuz sıkıntılı bir süreçten geçen Türk mali piyasalarına nefes aldıracaktır.

Dün Türk-İş, Ankara’da dört kişilik bir ailenin yapması gereken gıda harcamasının Haziran’da bir önceki aya göre %6,2 arttığını açıkladı. Buna göre açlık sınırı 6,391 TL ile mevcut asgari ücretin yaklaşık %50 üzerinde gerçekleşti. Türk-İş verilerine göre Haziran 2021’de 9,580 TL olan dört kişilik bir ailenin yoksulluk Haziran 2022’de 20,818 TL’ye yükseldi! Verilere göre gıda kalemindeki altı aylık artış %56 ve son 12 aylık artış ise %117 oldu.

TÜİK’in aylık enflasyon verilerini duyurma tarihinden önce açıklanan Türk-İş raporu, TÜİK enflasyon tahminlerine dair öncü göstergelerden biri olarak kullanılıyor. Dün Reuters, Haziran ayına yönelik enflasyon anketinin sonuçlarını yayımladı. Buna göre, Haziran ayında TÜFE’nin sert yükselişini sürdürmesi ve aylık bazda %5,38 yıllık olarak ise neredeyse 24 yılın zirvesi olan %78,35’e ulaşması bekleniyor. TÜİK Haziran ayı enflasyon verisini 4 Temmuz açıklayacak.

Citibank bir araştırma notunda, ekonomideki hem dış hem iç dengelerin kötüleşmeye devam ettiğini belirterek yüksek enerji fiyatları ve döviz kurlarındaki hareketlilik sebebiyle enflasyon görünümünün gölgelendiğini belirtti. Notta, “Yıllık enflasyonun Kasım ayına kadar (%80 üzerinde bir ortalamada) yüksek seviyede kalmasını sonrasında Aralık ayında güçlü baz etkisi sebebiyle %65’e doğru hareket etmesini bekliyoruz” ifadeleri yer aldı.

Cuma akşamı, şirketleri nakit döviz tutmaktan caydırmayı amaçlayan BDDK kararının ardından TL dolar karşısında sert kazanımlar kaydederek hafta başı psikolojik 16,00 seviyesine kadar gerilemesi ardından son günlerde 16,60 seviyelerinde işlem görmemeye başladı. Haftalık grafiklerde, teknik mânâda 16,62 seviyesinin önemli bir seviye olduğunun altını bir kez daha çizmek gerekiyor. Seviyenin altında haftalık bir kapanış, USDTRY kurunda düşüş ivmesini hızlandırabilir.

Dün, Türk mali piyasaları güne temkinli iyimser bir havayla başladıktan sonra günü pek de iyimser bir şekilde tamamlayamadı. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, “Aldığımız bütün kararlar daimi kararlar değil. Hepsi geçici. Dövizle işiniz yok, TL ile iş yapın diyoruz” dedi. Nebati, Enflasyona Endeksli Tahvil konusunda yeni bir adım planlanmadığını da sözlerine ekledi. BDDK’nın şirketlerin döviz varlık tutmasını sınırlandıran son kararı ardından uygulamaya yönelik soru işaretleri nedeniyle reel sektörde hayatın durma noktasına geldiği hatta birçok bankanın kredi akışını durdurduğunu okuyoruz.

BDDK kararına ilaveten, dün Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in Türk bankacılık sektörüne yönelik yayınladığı raporunda risklere dikkat çekmesi sonrası, BİST100 endeksi günü %1,5 düşüşle tamamladı. Kayıpların banka hisselerinde daha da fazla olduğunu gözlemliyoruz (XBANK endeksi %2,25 düştü).

Küresel mali piyasalar dün güne iyimser bir tabloyla ile başladıktan sonra satış baskısının ilerleyen saatlerde egemen olması ile günü olumsuz bir şekilde tamamladı. Yüksek enflasyon ve buna bağlı olarak artacak faizlerin getireceği resesyon riski piyasaları huzursuz ediyor. Bültenlerimizde dile getirdiğimiz üzere, piyasalar önünü göremiyor ve dönem dönem beliren iyimserlik hemen moral bozukluğu ile gölgeleniyor. Dün ayrıca, ABD’de açıklanan tüketici güveninin de 16 ayın dibinde açıklanması, resesyon riskinin ne kadar canlı olduğunu teyit ederek piyasalarda satışların derinleşmesine neden oldu.

Durgunluk endişesi, enflasyon tehdidi ve yüksek seyreden petrol fiyatlarına ilişkin endişelerin hisse senedi piyasaları üzerinde baskı kurmaya devam etmesi ile güvenli liman dolara olan talebin de arttığını görüyoruz. Hemen hemen tüm varlık sınıflarının dolara karşı değer kaybettiğini görüyoruz. Bitcoin 20bin dolar sınırına yeniden yaklaşırken, gümüş alarm zillerinin çaldığı aşağıda 20,80 dolar seviyesini bir kez daha test ettiğini görüyoruz. Sterlin dolar karşısında 1,22 seviyesinin altını test ediyor.

ABD borsalarının %2-3 arasında dün akşam sert satışlara sahne olması ardından bu sabah olumsuz hava Asya borsalarına da sirayet etti. Gösterge endeks Tokyo borsası %1 aşağıda işlem görüyor. Bugün piyasaların gündeminde ECB’nin Sintra Forumu bulunuyor. Forumda FED Powell, ECB Lagarde, BOE Bailey’nin 16:00 konuşmasının takip edeceğiz. Yatırımcılar, merkez bankası başkanlarının bir yandan enflasyonu düşürürken, bir yandan küresel ekonominin yumuşak bir iniş yapmasını sağlamak gibi zorlu bir göreve dair görüşlerini öğrenmek isteyecek. Makro cephede ise ABD’de büyüme verisi ile  içeride ise ekonomik güven endeksi takip edilecek.

 

Emre Değirmencioğlu, Grup Müdürü, Kıbrıs İktisat Bankası

 

 FÖŞ yazdı:  Kripto krizinden alınacak dersler

 

Yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları bir yılda yüzde 90 büyüdü

 

ALB Yatırım: ‘Resesyon Endişesi Ekonomik Aktiviteleri Yavaşlattı…’

BAKMADAN GEÇME

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

  • Hububat ihracatı ilk dört ayda 4,2 milyar dolar oldu

    Buğday unu, makarna, bitkisel yağlar, bisküvi ile şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat,…

  • Turkcell, BOTAŞ Fiber Altyapı İhalesini Kazandı! 15 Yıllık Stratejik Anlaşma…

    Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell’den, Türkiye’nin sabit internet bağlantısı için dev adım…

  • Bitcoin 6 haneli kulüpte! Ticaret umudu kriptoyu uçurdu

    ABD-Çin görüşmeleri piyasalara moral verdi. Uzun süredir beklenen ABD-Çin ticaret görüşmeleri nihayet masada. Taraflardan gelen olumlu mesajlar, yatırımcıların güvenini tazeledi.

  • Kerevitaş’ın sürdürülebilir ve karlı büyümesi 2025’in ilk çeyreğinde de devam etti

    Türkiye’de dondurulmuş gıda ve margarin pazarının lideri Kerevitaş’ın 2025’in ilk üç ayındaki konsolide cirosu 6,9 milyar TL olarak gerçekleşti...

  • VakıfBank’tan 2025 Yılına Güçlü Başlangıç…

    Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyümesine liderlik eden VakıfBank, 2025 yılının ilk çeyreğini güçlü bir performansla tamamladı...

  • Mevduatta getiri patlaması! Bankada parası olanlar dikkat: Yüzde 60’ı geçti

    Faiz maratonu başladı. Bankalar yarışta. Merkez Bankası'nın faiz artışı sonrası bankalar, vadeli mevduat faizlerini %50’nin üzerine taşıdı. Bazı kurumlar, hoş geldin faizi ile yüzde 52’yi gördü.

Benzer Haberler