Sosyal Medya

Döviz

Sürpriz Avrupa Merkez Bankası toplantısından ne çıktı?

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), tahvil piyasalarında son günlerde görülen satışları değerlendirmek üzere bugün gerçekleştirdiği olağanüstü toplantısı tamamlandı. Toplantı sonrası yapılan yazılı…

Sürpriz Avrupa Merkez Bankası toplantısından ne çıktı?

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), tahvil piyasalarında son günlerde görülen satışları değerlendirmek üzere bugün gerçekleştirdiği olağanüstü toplantısı tamamlandı.

Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, “Kademeli olarak politika normalleştirme sürecinin başlatıldığı Aralık 2021’den bu yana, Yönetim Konseyi parçalanma, ayrışma risklerine karşı harekete geçme taahhütünde bulundu. Pandemi, Euro Bölgesi ekonomisinde, para politikası normalleştirmenin dengesiz aktarımına katkı yapar kalıcı kırılganlıklar bıraktı” dendi.

ECB’nin geçen hafta bir dizi faiz artırımı gerçekleştirileceği yönünde taahhütte bulunmasının ardından tahvil getirileri keskin şekilde yükselmişti. Almanya ile başta İtalya olmak üzere, borç sahibi güneyli ülkelerin tahvil getirileri arasındaki fark iki yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaşmıştı. ECB,  yaşanan bu gelişmeler sonras mevcut piyasa koşullarını değerlendirmek üzere bugün acilen toplantı yaptı.

Belçika merkez bankası başkanı Pierre Wunsch’a göre, Avrupa Merkez Bankası’nın Yönetim Konseyi, devlet tahvili piyasalarındaki hareketlerin dengesiz olduğunu düşünüyorsa devreye girmeye hazır.

Yönetim Konseyi yaptığı bu tespit temelinde PEPP portföyündeki varlıkların ana para ödemelerinin yeniden yatırıma yönlendirilmesinde , para politikası aktarım mekanizmasının korunmasına dikkat ederek esnek şekilde hareket edilmesine karar verdiğini duyurdu. Konsey, para politikası aktarım mekanizmasının çalışmaya devam etmesinin ECB’nin fiyat istikrarı görevini yerine getirmesi için ön şart olduğunu da vurguladı.

ECB Yönetim Konseyi buna ek olarak Eurosystem Komitelerini, ECB hizmetleri ile ile birlikte Yönetim Konseyi’nin değerlendirmesine sunulacak yeni bir anti-parçalanma, anti-ayrışma enstrümanı dizayn edilmesinin tamamlanmasının hızlandırılmasıyla görevlendirmeye de karar verdi.

Bloomberg, Dünya

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler