Ekonomi
Gıda krizi riski kapıda
Marketlerde yağ, şeker, un, kahve gibi birçok ürünün kotalı satılmasına yol açan ham madde krizi, bu haftaki kur krizi sonrası…

Marketlerde yağ, şeker, un, kahve gibi birçok ürünün kotalı satılmasına yol açan ham madde krizi, bu haftaki kur krizi sonrası tarlaya indi. Fiyatlama yapamaz hale gelen firmalar gübre ve zirai ilaç satışlarını durdurdu. Zaten kuraklık nedeniyle ciddi verim düşüklüğü yaşanan tarımsal üretimde bir de toprağa gübre atılamayacak olması, 2022’de gıda krizi yaşanacağına yönelik ciddi endişeler yarattı.
Ham madde temininde yaşanılan zorluklara döviz kurundaki rekor artışlar da eklenince fiyatlama yapamayıp satışların durdurulduğu ürünlere gübre ve zirai ilaç da eklendi.
Geçen haftalarda market raflarında şeker bulunamamasıyla başlayan bu süreç, çok geçmeden yağ, kahve ve un satışlarına da sıçramış; fabrikadan kotalı satılmaya başlayan bu ürünler, marketlerde de kotayla satılır hale gelmişti.
Bu hafta başında Türk lirasında görülen tarihi değer kayıpları sonrası bu sorun tarlaya indi.
Sozcu.com.tr’ye konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Su İçmez, tarımsal girdi satan bayilerin önünü görememesi nedeniyle gübre ve zirai ilaç satışlarının durduğunu, bu sorunun 2022’de ciddi bir gıda krizi riski doğuracağına dikkat çekti.
Ankara Polatlı’da gübre bayiliği yapan ziraat mühendisi Murat Çelik ise, şu an hiçbir gübre firmasının sipariş almadığını, hatta siparişleri yıl başına kadar durduran firmalar olduğu bilgisini vererek bu durumun aylarca süreceğine işaret etti.
SON BİR YILDA YÜZDE 200’DEN FAZLA ZAMLANDI
Birkaç ay önce Avrupa’da yaşanan doğalgaz krizi sonrası fiyatı en çok artan ürünlerden biri gübre olmuştu.
Gübrenin ham maddesi olan doğalgazdaki aşırı fiyat artışı, yurt içinde de gübre fiyatlarının bir yılda yüzde 157’den fazla zamlanmasına yol açmıştı. Buna şimdi de yurt içindeki kur krizi eklenince gübredeki son bir yıllık zamlar yüzde 200’ü aştı.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, gübreye sadece son 15 günde 200-250 lira arasında yeni zamlar geldiğini söyledi.
Bu hafta başında döviz kurunda yaşanan rekor artışların ise henüz gübre satışı yapılmadığı için fiyatlara yansımadığına dikkat çeken Suiçmez, satışlar yeniden başladığında kurdaki son artışların da satış fiyatlarına yansıyacağını belirtti.
‘ÇİFTÇİ BU FİYATTAN NASIL SATIN ALSIN!’
Suiçmez, “Satışlar başlasa da vadeli satış yapılamıyor. Gübrenin tonu 2020 Haziran’da 1800 TL iken, Haziran 2021’de 4 bin 100 TL’ye çıkmıştı. Kasım ayı başında 10 bin TL idi, şimdi ise 11 bin 750 lira. Çiftçi bu fiyatlara peşin fiyattan gübre nasıl alsın” diye konuştu.
TÜSİAD Gıda ve Tarım Çalışma Grubu Üyesi ve Yeni Çiftçi Platformu Kurucusu Emrah İnce ise, “Gübre satışlarının yüzde 15-20 oranında azaldığını duyuyoruz. Üre gübresi 13 bin 200 TL’ye, DAP 11 bin 750 TL’ye çıktı. Kimse önünü göremiyor” dedi.
Aynı zamanda Tekfen Tarım Eski Genel Müdürü de olan İnce, “Satış yapılsa hangi kur seviyesinden yerine konulacağını bilmiyorlar. Öngörülebilirlik kaybedildi” değerlendirmesinde bulundu.
2022 TARIMSAL ÜRETİMİ TEHLİKEDE
Ziraat mühendisi Murat Çelik ile Adana’da gübre bayiliği yapan Ziraat Mühendisi Semih Karademir ise, gübredeki sert fiyat artışlarının çiftçinin tarlaya ya az gübre atması ya da hiç atamamasıyla sonuçlanacağına, bunun da gıda krizi yaratacağına dikkat çekti.
Çelik, “Şu an kış dönemine yaklaşıyor olmanın etkisiyle gübreye zaruri bir ihtiyaç duyulmuyor. Ancak, çiftçi toprağa gereken miktarda gübre atamayacak. Bu da istediğimiz verimi elde edemememiz, ürün açığının devamı anlamına geliyor” dedi.
Karademir ise, “İşin tehlikeli boyutu, mevcut gübre fiyatlarından dolayı üreticilerin gübre kullanamamasıdır. Bu da 2022’de gıda kriziyla karşı karşıya kalmamız anlamına gelebilir” diye konuştu.
Suiçmez de aynı tehlikeye dikkat çekiyor: “Çok daha zor günler bekliyor bizi. Kuraklığın etkisiyle gelecek yıl hububat başta olmak üzere kendine yeterlilik oranımız daha da düşecek. Kuraklığın yanında bir de gübre atılamaması, girdi maliyetlerinin her geçen gün ciddi şekilde artması 2022 tarımsal üretimine olumsuz yansıyacak. Bu durum bazı çiftçilerin tarımdan uzaklaşmasına da yol açacaktır.”
Gamze BAL
sozcu.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Ekonomi
/ 10 Mayıs 2025İşçiler patronlardan daha yüksek oranda vergi ödemiş!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in "Vergi kaçıranları tespit etmek için OSB'lerin girişlerine vergi memuru yerleştireceğiz" açıklamasının ardından, Türkiye'nin en büyük sanayi şirketlerinin çoğunun neredeyse hiç vergi ödemediği ortaya çıktı...
Ekonomi
/ 10 Mayıs 2025ForInvest Haber cari işlemler anketi sonuçlandı
ForInvest Haber'in 12 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, Mart ayı cari işlemler tahmininde en yüksek beklenti 2 milyar 720 milyon dolar açık oldu...
Borsa
/ 10 Mayıs 2025Halk Yatırım’dan Çimsa için ilk çeyrek bilanço değerlendirmesi
Çimsa, 1Ç25’te beklentimiz olan 786 mn TL ve piyasa ortalama beklentisi olan 634 mn TL’nin altında 271 mn TL net kar açıkladı...
Borsa
/ 10 Mayıs 2025Cenevre Ticaret Zirvesi: Küresel Hisseler Yeniden Yükselişe Geçebilir
ABD ile Birleşik Krallık arasında imzalanan tarihi ticaret anlaşmasının ardından, küresel piyasalar bu hafta sonu Cenevre’de düzenlenecek yüksek profilli ticaret zirvesine kilitlenmiş durumda. Eğer zirvede daha geniş kapsamlı işbirliği yönünde somut adımlar atılırsa, hisse senedi piyasaları yeni bir ralliye hazırlanabilir.
Döviz
/ 10 Mayıs 2025Dünya, Gümrük Vergisi Krizinden Borçla Çıkmaya Çalışacak
ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergileriyle küresel ticareti dengeleme çabaları ne kadar basit ve yüzeysel görünse de, bu politikaların küresel ekonomi üzerindeki etkileri son derece ciddi olabilir. Şu ana kadar piyasalar bu tehdidi tam anlamıyla ciddiye almış değil; özellikle de ABD gibi dış sermayeye bağımlı ülkelerde büyüyen borç riskinin sistemik bir mali krize dönüşme ihtimali göz ardı ediliyor.
Genel
/ 10 Mayıs 2025Üç Yeni Anket: Lider her ankette değişiyor
Lider parti ankette ankete değişiyor
Reel Sektör
/ 10 Mayıs 2025ONUR Çelik: UMUDUMUZ YİNE İNŞAATTA..
Onur Çelik kentsel dönüşümün yeni bir inşaat furyasına dönüşeceğinden kaygılış
Gündem
/ 10 Mayıs 2025Middle East Institute/ Samer al-Ahmed’den Analiz: Şam-SDG Anlaşması: PKK’dan sonra Suriye Kürtleri ne yapacak?
PKK çok yüksek olasılıkla yakında silah bıraktığını açıklayacak. Ama bu anlaşma Suriye Kürt yapılanması askeri güçlerini Suriye Milli Ordusuna entegre etmezse "boşta kalır." Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şaraa ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin imzaladığı tarihi anlaşmadan sonra kadar mesafe kaydedildi? Suriye Kürtlerinin Şam'a mesafeli yaklaşımı değişecek mi?
Barış Soydan
/ 10 Mayıs 2025Ekonomi yönetimi nerede hata yaptı; bundan sonrası için 3 senaryo
Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimi kapsamlı bir programa dayanmadan ilerledi, sonuç vermedi; şimdi üç farklı senaryo tartışılıyor.
Borsa
/ 10 Mayıs 2025Vakıfbank için NÖTR (TUT) önerisi
Ak Yatırım araştırma Vakıfbank finansallarını değerlendirdi
Gündem
/ 10 Mayıs 2025Hilal Köylü video: Silahlara veda, kayyuma son. İBB’ye terör soruşturması düşecek. İnfaz’da son durum
Örgüt kendini feshetti. Öcalan, fesih kongresine video ve tele konferansla katıldı. Silahlar nasıl bırakılacak? Halkı #terörsüztürkiye ye ikna sürecinde #Erdoğan ve #Bahçeli de devreye girecek. #Kayyum rejimine son verilirken, #Şişli ve #Esenyurt #CHP ye iade edilecek. #DEM li belediyelerin kayyumları da iade edilecek. #Demirtaş serbest. Öcalan dahil başka kimler serbest?
Ekonomi
/ 10 Mayıs 2025ANALİZ: Sanayi üretiminde toparlanma kalıcı olmaz
Mart'ta güçlü büyüme kaydeden sanayi üretiminde Nisan itibarıyla yeniden duraklama beklentisi öne çıkıyor
Genel
/ 10 Mayıs 2025Meksika, “Meksika Körfezi”nin adının “Amerika Körfezi” olarak değiştirdiği gerekçesiyle Google’a dava açtı
Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, ABD kullanıcılar için harita uygulamasında Meksika Körfezi’nin adının "Amerika Körfezi" olarak değiştirdiği gerekçesiyle Google’a dava açtıklarını duyurdu.
Benzer Haberler