Ekonomi
Son İki Yılın Zirvesi: Şubat’ta Gıda Enflasyonu %6,74’e Çıktı
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı tarafından yayımlanan Şubat 2026 Gıda Fiyat Endeksi (TEGE) verilerine göre aylık gıda enflasyonu %6,74 oldu.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı tarafından yayımlanan Şubat 2026 Gıda Fiyat Endeksi (TEGE) verilerine göre aylık gıda enflasyonu %6,74 oldu. Bu oran, son iki yılın en yüksek aylık artışı olarak kaydedildi. Yıllık gıda enflasyonu %33,8’e ulaşırken; KKTC-TEGE’de aylık artış %1,24 ile yeniden %2’nin altına geriledi.
Şubat’ta Sert Yükseliş
TEPAV Gıda Fiyat Endeksi (TEGE) kapsamında 1–25 Şubat 2026 döneminde derlenen veriler, gıda fiyatlarında güçlü bir yukarı yönlü hareket yaşandığını ortaya koydu. Aylık artış %6,74 olarak hesaplandı.
Bu oran, son iki yılın en yüksek aylık gıda enflasyonu olarak kayıtlara geçti. Şubat ayına ilişkin diğer resmi veri setleri henüz açıklanmadı.
Gıda fiyatlarındaki bu sıçrama, yılın ilk çeyreğinde enflasyon görünümü açısından önemli bir sinyal olarak değerlendiriliyor.
En Fazla Artan ve Düşen Ürünler
Şubat ayında fiyat hareketleri ürün gruplarına göre farklılaştı.
🥬 Fiyatı En Hızlı Düşen Ürünler
-
Lahana
-
Portakal
-
Kivi
-
Baharat
Taze meyve ve sebze kategorisinde özellikle lahana ve portakalda belirgin gerileme gözlendi.
🌶️ Fiyatı En Hızlı Artan Ürünler
-
Diğer taze biber çeşitleri
-
Çarliston biber
-
Kabak
-
Kaşar peyniri
-
Tereyağı
-
Ayran
Sebze grubunda biber ve kabak fiyatları dikkat çekici ölçüde yükselirken, taze meyve-sebze dışındaki ürünlerde özellikle süt ve süt ürünlerinde artış öne çıktı.
Buna karşılık ayçiçek yağı ve konserve balıkta fiyat düşüşleri kaydedildi.
TÜİK Ocak 2026 Verilerini Açıkladı: İşsizlik Oranı Yüzde 8,1’e Yükseldi
Yıllık Gıda Enflasyonu %33,8
Şubat 2026 itibarıyla yıllık gıda enflasyonu TEGE verilerine göre %33,8 olarak hesaplandı.
Aylık artışın yüksek gelmesi, önümüzdeki aylarda yıllık oranın yeniden yukarı yönlü baskı altında kalabileceğine işaret ediyor.
Ekonomistler, gıda fiyatlarındaki oynaklığın genel enflasyon görünümünü doğrudan etkilediğini ve para politikası açısından yakından izleneceğini belirtiyor.
KKTC’de Gıda Enflasyonu %2’nin Altında
KKTC-TEGE kapsamında 1–25 Şubat 2026 döneminde aylık gıda enflasyonu %1,24 olarak ölçüldü.
Bu veriyle birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gıda enflasyonu yeniden %2’nin altına gerilemiş oldu.
Türkiye ile KKTC arasındaki enflasyon farkı dikkat çekerken, fiyat dinamiklerindeki ayrışma bölgesel ekonomik koşullar açısından önem taşıyor.
Değerlendirme
Şubat ayında kaydedilen %6,74’lük artış, gıda fiyatlarında yeniden hızlanan bir ivmeye işaret ediyor. Özellikle sebze ve süt ürünleri kaynaklı artışlar, hanehalkı bütçesi üzerindeki baskının sürdüğünü gösteriyor.
Önümüzdeki dönemde:
-
Mevsimsel etkiler
-
Döviz kuru hareketleri
-
Enerji ve lojistik maliyetleri
-
Tarımsal arz koşulları
gıda fiyatlarının seyrinde belirleyici olacak.
Mart ve Nisan ayı verileri, bu artışın geçici mi yoksa kalıcı bir eğilimin başlangıcı mı olduğunu gösterecek.
