Dünya Ekonomisi
Forbes: SpaceX ve xAI Birleşmesi Elon Musk’ı Tarihin En Zengini Yaptı
ABD merkezli uzay taşımacılığı şirketi SpaceX ile elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın kurucusu Elon Musk, serveti 800 milyar doları aşan tarihteki ilk kişi olarak rekor kırdı. Forbes’un verilerine göre Musk’ın toplam net serveti 852 milyar dolara ulaşarak şimdiye kadarki en yüksek seviyesini gördü.
ABD merkezli uzay taşımacılığı şirketi SpaceX ile elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın kurucusu Elon Musk, serveti 800 milyar doları aşan tarihteki ilk kişi olarak rekor kırdı. Forbes’un verilerine göre Musk’ın toplam net serveti 852 milyar dolara ulaşarak şimdiye kadarki en yüksek seviyesini gördü.
Forbes’un değerlendirmesinde; Musk’ın Tesla, SpaceX, sosyal medya platformu X, diğer özel yatırımları ile birlikte nakit varlıkları ve hisse opsiyonlarının da bu rakama dahil edildiği belirtildi. Böylece Musk, kişisel serveti 800 milyar dolar sınırını geçen ilk insan oldu.
Servetteki bu büyük artışın, Musk’ın kurucusu olduğu yapay zekâ şirketi xAI’nin SpaceX tarafından satın alınmasının ardından gerçekleştiği ifade edildi. Forbes’a göre birleşme sonrası oluşan yeni şirketin değeri 1,25 trilyon dolar olarak hesaplandı. Bu anlaşma, Musk’ın kişisel servetine yaklaşık 84 milyar dolarlık ek katkı sağladı.
Satın alma öncesinde Musk, yaklaşık 800 milyar dolar değer biçilen SpaceX’in yüzde 42’sine sahipti ve bu payın değeri 336 milyar dolar civarındaydı. Aynı zamanda xAI’nin yüzde 49’unu elinde bulunduran Musk’ın bu hisselerinin değeri ise yaklaşık 122 milyar dolar olarak hesaplanıyordu.
Birleşmenin ardından Musk’ın yeni yapıdaki payının yüzde 43 seviyesinde olduğu ve bu payın yaklaşık 542 milyar dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor. Bu gelişmeyle birlikte SpaceX, Musk’ın en değerli varlığı konumuna yükseldi.
Forbes ayrıca Musk’ın son dört ayda dört kez servet rekoru kırdığına dikkat çekti. Dergiye göre Musk, Ekim 2025’te serveti 500 milyar doları aşan ilk kişi olurken, 15 Aralık’ta 600 milyar doları, 19 Aralık’ta ise 700 milyar doları geride bıraktı.
Dünyanın en zengin ikinci ismi olan ve serveti 281 milyar dolar olarak tahmin edilen Google’ın kurucu ortağı Larry Page’i ise Musk, 578 milyar dolarlık farkla açık ara geride bıraktı.
