Sosyal Medya

Ekonomi

Dikkatlerden Kaçan Bomba Operasyon: Eski TCMB Başkan Yardımcısı ve Eski BKM Genel Müdürü Tutuklandı

Sabah saatlerinde herkes Can Holding'e yönelik 2. Dalga operasyon haberine dikkatlerini vermişken, en az onun kadar önemli bir operasyonun haberi gözlerden kaçtı.

Dikkatlerden Kaçan Bomba Operasyon: Eski TCMB Başkan Yardımcısı ve Eski BKM Genel Müdürü Tutuklandı

Sabah saatlerinde herkes Can Holding’e yönelik 2. Dalga operasyon haberine dikkatlerini vermişken, en az onun kadar önemli bir operasyonun haberi gözlerden kaçtı.
İşte bu operasyonu ise Halk TV’den İsmail Saymaz haberleştirdi.
Esas olarak Bankalararası Kart Merkezi’ni (BKM) hedef alan operasyonda çok kilit bir isim de tutuklanmıştı ve o isim eski TCMB Başkan Yardımcısı Emrah Şener’den başkası değildi.
Operasyon sonucunda aynı zamanda BKM eski genel müdürü ve yardımcısı da tutuklanmıştı
Emrah Şener kilit bir isim çünkü TCMB’den istifa etmeden önce orada “Berat Albayrak’ın adamı” olarak tanınıyordu ve özellikle türev ürünler üzerindeki bilgisi nedeniyle yakın tarih iktisat tarihimize damga vuran 128 milyar dolar hadisesinin asıl sorumlusu olarak görülüyordu.
Bu ismin varlığı özellikle Ak Parti’ye yakın çevrelerden de sızan parti içinde bir iktidar kavgası, bir iç çekişme olduğu haberlerini akla getiriyor. Aynı iddia gazeteci Şamil Tayyar tarafından Can Holding soruşturması için de dile getirilmişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ana hissedarı olduğu Bankalararası Kart Merkezi’nde (BKM), ihaleye fesat karıştırma, dolandırıcılık ve zimmet iddialarıyla yürütülen soruşturma kapsamında sekiz kişi tutuklandı. Kurumdaki usulsüzlüklerin, TCMB’nin kendi iç denetimiyle ortaya çıkarıldığı öğrenildi.

Gazeteci İsmail Saymaz’ın aktardığına göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada kamu zararının 100 milyon TL’yi aştığı belirlendi. Tutuklananlar arasında eski TCMB Başkan Yardımcısı Emrah Şener, eski BKM Genel Müdürü Baran Aytaş ve yardımcısı Bora Koç da bulunuyor.

Soruşturmanın, TCMB’nin 2 Ekim 2024’te gerçekleştirdiği iç denetim sonrasında suç duyurusunda bulunmasıyla başlatıldığı bildirildi. Savcılık talebiyle hazırlanan bilirkişi raporunda, BKM’nin yürüttüğü iki büyük ihalede ciddi usulsüzlükler tespit edildi.

Rapora göre; “Çipli Plastik Kart Alımı” ve “TROY için Yazılım Geliştirme” ihalelerinde maliyet komisyonu kurulmadığı, teslimat yapılmadan ödeme yapıldığı ve bazı firmaların teklif vermesinin engellendiği tespit edildi.

Yetkili satıcı belgesi bulunmamasına rağmen ihalelerin Enarge adlı firmaya verildiği, toplam 66 milyon 224 bin TL’lik işin bu firmaya bırakıldığı belirlendi. Raporda, Emrah Şener’in her iki ihalede de süreci yönlendirerek ihaleye fesat karıştırdığı ifade edildi.

Boğaziçi Üniversitesi Bağlantısı ve Para Transferleri

Bilirkişi raporunda, Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’ne (TTO) ihalesiz biçimde 44 milyon 150 bin TL ödeme yapıldığı da yer aldı. Ayrıca Emrah Şener’in kardeşi İbrahim Şener’e 200 bin TL, Singapur’daki paravan bir şirkete ise 693 bin 236 euro aktarıldığı tespit edildi.

Raporda, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ile Doç. Dr. Ali Coşkun’un da sorumluluğu bulunduğu belirtilmesine rağmen bu isimlerin soruşturmaya dahil edilmediği kaydedildi.

Diğer Suçlamalar Neler?

Raporda ayrıca, BKM’nin ajans hizmeti için “Be Bold” adlı firmadan doğrudan alım yaptığı, satın alma prosedürlerinin uygulanmadığı ve yurt dışında öğrencilere verilmiş gibi gösterilen yemek kartlarının Emrah Şener’e bırakıldığı belirtildi.

Ayrıca, eski Genel Müdür Baran Aytaş’a tahsis edilen kurumsal kredi kartının da Şener tarafından kullanıldığı ifade edildi.

Şüphelilerin Savunmaları

İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Emrah Şener, ifadesinde suçlamaları reddederek BKM ihaleleriyle bir ilgisinin olmadığını savundu.

Baran Aytaş ise işlemlerin Emrah Şener’in talimatlarıyla yürütüldüğünü, durumdan şüphelenmeye başladığında “doğru gitmeyen bir şeyler olduğunu fark ettiğini” söyledi. Avukatlar, bazı yöneticilerin baskı altında imza attıklarını belirtti.

Sekiz kişi; zimmet, dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırma, özel belgede sahtecilik ve örgüt kurma suçlamalarıyla 13 Ekim’de tutuklandı.

TCMB’den BKM Operasyonu Açıklaması

Bütün bu gelişmeler üzerine TCMB de siyesinde bir açıklams yayınladı. Açıklamada operasyonla ortaya çıkan süreci kısaca özetledi. Açıklamaya göre olayın ortaya çıkmadı 2024 yılına kadar gidiyor. İşte TCMB’nin o açıklaması:

EMRAH ŞENER KİMDİR?

1978 yılında dünyaya gelen Emrah Şener, TCMB’yi fiilen yöneten iki kişiden biri olarak gösteriliyordu.
Basında meşhur “128 milyar dolar” vakasının perde arkasındaki esas sorumlusu olarak nitelenmişti
Berat Albayrak’ın en yakın elemanları dan biri olarak tanınıyordu ve merkez bankasına onun tavsiyesiyle getirildiği konuşulmuştu.
Albayrak döneminde miktarı 128 milyar doları aşan bir döviz rezervinin döviz kurunu tutmak için satılması ve ikame operasyonunun perde arkası ismi olarak görülüyordu. Aynı zamanda o zamanki TCMB başkanı Naci Ağbal’ın ayağını kaydıran isim olarak da medyada lanse edilmişti.
Berat Albayrak’ın ekonomi yönetiminden “at izi it izine karıştı” diyerek istifa etmesinden sonra da TCMB de bir süreçte Şener nihayet 2023 yılında Merkez Bankasından istifa etmişti.
Şener’in de içinde bulunduğu ekibe yönelik operasyon
Ak Parti içinde bir cins veliahtlı kavgası dolayısıyla iç hesaplaşmaların sürdüğü iddialarına dayanak oluşturan bir gelişme olarak yorumlanabilir.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ve Para Politikası Kurulu (PPK) üyesi olan Emrah Şener, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun oldu. Ardından London School of Economics’te Ekonomi-Finans Yüksek Lisans programını tamamladı. Yüksek Lisans programını tamamladıktan sonra Imperial College London’da Matematiksel Finans üzerine Doktora derecesini aldı.

Pek çok bankada çalıştı
Çalışma hayatına 2003 yılında bankacılık sektöründe başlayan Şener, Londra’da HSBC ve Citibank’ta görev yaptıktan sonra Bank of America’nın Yapılandırılmış Ürünler Grubunda Bölüm Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı iş birliği ile Özyeğin Üniversitesi bünyesinde kurulan İstanbul Risk Yönetimi Laboratuvarı’nın Direktörlüğünü yürüttü. Dr. Emrah Şener, 2 Eylül 2016 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atandı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler