Sosyal Medya

Ekonomi

Konutta Satışlar Rekorda Ama Reel Fiyatlar Düşüyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Eylül ayına ilişkin konut satış istatistiklerini yayımladı. Verilere göre, Eylül ayında gerçekleşen 150 bin…

Konutta Satışlar Rekorda Ama Reel Fiyatlar Düşüyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Eylül ayına ilişkin konut satış istatistiklerini yayımladı. Verilere göre, Eylül ayında gerçekleşen 150 bin 657 adetlik satış, yılın en yüksek aylık rakamı olarak kaydedildi. Bu rakam, geçen yılın aynı ayına göre %6,9’luk bir artışı işaret ediyor.

İstanbul Yine Zirvede

Eylül ayında en fazla konut satışı yapılan iller sırasıyla; 24 bin 119 adetle İstanbul, 13 bin 417 adetle Ankara ve 8 bin 544 adetle İzmir oldu.

KANITLANMIŞ SONUÇLAR%78.3 başarı · ort. %14.8
CCOLA4 Oca – 16 Şub+%38,16
GUBRF25 Oca – 11 Şub+%21,55
OYAKC4 Oca – 16 Şub+%20,56
TKFEN2 Mar – 11 Mar+%20,49
AFYON8 Mar – 16 Mar+%14,03
RAPORU İNCELE →

İpotekli Satışlarda Dikkat Çeken Artış

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları geçen yılın Eylül ayına göre %34,4 artarak 21 bin 266’ya ulaştı. Bu satışların toplam içindeki payı %14,1 olarak gerçekleşti. Ocak-Eylül döneminde ise ipotekli konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre %76 artışla 162 bin 493 oldu.
Eylül ayında gerçekleştirilen ipotekli satışların 4 bin 978’i, yılın ilk dokuz ayında ise 38 bin 571’i ilk el konutlardan oluştu.

Bu hafta potansiyeli en yüksek · 5 HİSSE
GARAN ▲ Long
GirişNONEEE
T/P HedefNONEEE
S/L StopNONEEE
+ THYAO, ISCTR, SISE, META ve toplam 5 hisse bu hafta analiz edildi
🔒 Tüm seviyeleri görmek için raporu edinin
ÖRNEK RAPORU GÖR →
Yatırım tavsiyesi değildir. Detaylar için raporu inceleyiniz.

İlk El Konut Satışlarında Artış Sürüyor

Eylül ayında Türkiye genelinde ilk el konut satışları, geçen yılın aynı ayına göre %5 artarak 47 bin 117’ye yükseldi. Toplam satışlar içindeki payı %31,3 olan bu kategoride, Ocak-Eylül döneminde %13,9’luk artışla 342 bin 641 adet konut satıldı.

Yabancıya Satışta Düşüş Devam Ediyor

Yabancılara yapılan konut satışları Eylül ayında %7,7 azalarak bin 867’ye geriledi. Bu satışların toplam içindeki payı %1,2 olarak gerçekleşti.
Yabancılara en fazla satış yapılan iller ise 744 adetle İstanbul, 557 adetle Antalya ve 124 adetle Mersin oldu.

Ülke bazında değerlendirildiğinde, en fazla konut satışı 267 adetle Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı. Onu 202 satışla İran, 146 satışla ise Irak vatandaşları izledi.

Diğer yandan, konut fiyatı Eylül’de reel değer kaybını sürdürdü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Eylül ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerini yayımladı. Verilere göre, konut fiyatları Eylül’de aylık bazda %1,7 artarken, yıllık bazda nominal artış %32,2 olarak gerçekleşti.

Ancak enflasyondan arındırılmış (reel) verilere bakıldığında, konut fiyatlarında yıllık bazda %0,8’lik bir düşüş yaşandı. Böylece reel fiyatlardaki gerileme 20’nci aya taşındı.

Konut fiyatlarındaki nominal yükselişe rağmen alım gücündeki azalma ve yüksek enflasyon, reel değer kaybının sürmesine neden oldu.

HAFTALIK RAPOR
Haftalık quant yatırım raporuna erişin
AI model tahminleri
Hisse giriş seviyeleri
Hedef fiyatlar
Makro piyasa analizi
Detaylı analizi gör
KANITLANMIŞ SONUÇLAR %78.3 başarı
CCOLA 4 Oca – 16 Şub +%38,16
GUBRF 25 Oca – 11 Şub +%21,55
OYAKC 4 Oca – 16 Şub +%20,56
TKFEN 2 Mar – 11 Mar +%20,49
AFYON 8 Mar – 16 Mar +%14,03
16 işlemde ort. %14.8 getiri
RAPORU İNCELE →

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler