Sosyal Medya

Gündem

Temmuzda Konut Satışları %12,4 Arttı – XGMYO İçin Pozitif Sinyal

Türkiye genelinde Temmuz 2025’te 142 bin 858 konut satıldı. İpotekli satışlarda %60’ın üzerinde artış görülürken, yabancıya satışlarda düşüş yaşandı. Analistler XGMYO için pozitif beklenti paylaştı.

Temmuzda Konut Satışları %12,4 Arttı – XGMYO İçin Pozitif Sinyal

Türkiye genelinde Temmuz 2025’te 142 bin 858 konut satıldı. İpotekli satışlarda %60’ın üzerinde artış görülürken, yabancıya satışlarda düşüş yaşandı. Analistler XGMYO için pozitif beklenti paylaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2025 Temmuz ayında konut satışları geçen yılın aynı ayına göre %12,4, bir önceki aya göre ise %32,6 artarak 142 bin 858 adet oldu.

TL’deki değer kaybı ve enflasyondaki yükseliş, konutu hem barınma hem de yatırım ve değer koruma aracı haline getirdi. Bu durum, talebin güçlü kalmasının ana nedeni olarak öne çıkıyor.


İstanbul İlk Sırada

Temmuz’da 23.152 satış ile İstanbul ilk sırada yer aldı ve toplam satışlardan %16,2 pay aldı. Ankara %8,7’lik payla ikinci, İzmir %5,5 ile üçüncü oldu. En az satış ise 58 konut ile Ardahan’da gerçekleşti.

Bu hafta potansiyeli en yüksek · 5 HİSSE
ASELS ▲ Long
GirişNONEEE
T/P HedefNONEEE
S/L StopNONEEE
+ TKFEN, CIMSA, AFYON, TRMET ve toplam 5 hisse bu hafta analiz edildi
🔒 Tüm seviyeleri görmek için raporu edinin
ÖRNEK RAPORU GÖR →
Yatırım tavsiyesi değildir. Detaylar için raporu inceleyiniz.

Sıfır ve İkinci El Satışlar

  • İlk el konut satışları: 43.984 adet, yıllık %8, aylık %31 artış (pay: %31)

  • İkinci el konut satışları: 98.874 adet, yıllık %15, aylık %33 artış (pay: %69)


MARBAŞ: Konut Satışları Canlı

MARBAŞ analistleri, ipotekli satışların yıllık %60,3 artmasını, vatandaşların fiyatların artmaya devam edeceği beklentisi ve baz etkisiyle açıklıyor. Diğer satışların %7,6 artışla süreci desteklediği, ancak ilk el satışlarda artışın sınırlı kaldığı vurgulanıyor.

Yabancıya satışlar ise %18,6 düşerek 1.913 adede geriledi. İstanbul (643), Antalya (642) ve Mersin (175) en çok satış yapılan iller oldu.

MARBAŞ, faiz indirim döngüsü ve temettü potansiyeli nedeniyle gelişmeleri XGMYO için pozitif değerlendiriyor.


AYİDER/Işık: İpotekli Satışlarda Uygun Kredi Etkisi

AYİDER Başkanı Hakan Işık, konut fiyatlarındaki gevşeme ve uygun kredi koşullarının ipotekli satışları desteklediğini belirterek şunları söyledi:

  • İlk 7 ayda toplam konut satışları 834 bin 751 ile geçen yılın aynı dönemine göre %24,2 arttı.

  • İpotekli satışlarda %93,2’lik artış, finansman koşullarının etkisini net biçimde ortaya koyuyor.

  • Konut arzında ise maliyet artışları ve kalifiye eleman sıkıntısı nedeniyle sorunlar sürüyor.

  • Faizlerin düşmesi, yüksek kiralar ve güvenli liman arayışı gayrimenkul talebini desteklemeye devam edecek.


Kaynak: TÜİK, MARBAŞ, AYİDER

Atilla Yeşilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Raporlarımız kurumsal müşterilere yöneliktir. Abonelik ücretlidir. Koşulları öğrenmek için bize e-mail atın: [email protected]

HAFTALIK RAPOR
Haftalık quant yatırım raporuna erişin
AI model tahminleri
Hisse giriş seviyeleri
Hedef fiyatlar
Makro piyasa analizi
Detaylı analizi gör

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler