Ekonomi
Sanayi Üretiminde Gerçek Toparlanma Başladı mı? Sinyaller Hâlâ Zayıf
TÜİK’in mayıs ayına ilişkin sanayi üretim verileri açıklandı. Aylık bazda yüzde 3,1, yıllık bazda ise yüzde 4,9’luk artış dikkat çekse de, uzmanlar bu tabloya temkinli yaklaşıyor. Hem iç hem dış talepteki zayıflık nedeniyle sanayi üretimindeki toparlanmanın sınırlı ve dengesiz olduğu belirtiliyor.

Sanayi Üretiminde Gerçek Toparlanma Başladı mı? Sinyaller Hâlâ Zayıf
TÜİK’in mayıs ayına ilişkin sanayi üretim verileri açıklandı. Aylık bazda yüzde 3,1, yıllık bazda ise yüzde 4,9’luk artış dikkat çekse de, uzmanlar bu tabloya temkinli yaklaşıyor. Hem iç hem dış talepteki zayıflık nedeniyle sanayi üretimindeki toparlanmanın sınırlı ve dengesiz olduğu belirtiliyor. Haziran PMI ve SAMEKS endeksleri de ekonomik aktivitede toparlanmaya destek vermiyor..
Artışın Başını Sermaye Malları Çekti, Tekstil ve Giyim Geriledi
Mayıs ayında sanayi üretim endeksi (SÜE), mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış olarak bir önceki aya göre %3,1 arttı. Yıllık bazda ise takvim etkisinden arındırılmış büyüme %4,9 oldu. Bu yükselişte özellikle bilgisayar, elektronik ürünler ve ulaşım araçları gibi yüksek oynaklık gösteren sermaye mallarının etkili olduğu vurgulanıyor.
Akbank Ekonomik Araştırmalar’a göre, tekstil ve giyim sektörleri dışında çoğu sanayi kolunda artış yaşansa da, bu durum genel bir toparlanma olarak yorumlanmıyor. Yılbaşından bu yana sanayi üretiminde hala birikimli daralma söz konusu.
Veriler Dengeli Bir İyileşmeye İşaret Etmiyor
Gedik Yatırım’ın analizine göre, sanayi üretiminde Mart ayındaki toparlanma sonrası Nisan ayında yaşanan %3,1’lik daralma, Mayıs’ta kısmen telafi edildi. Ancak yılın ilk 5 ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi sadece %2,1 büyüyebildi.
Metal eşya sanayi %15’lik artışla öne çıkarken, gıda ürünleri (%5,7), motorlu taşıtlar (%3,3), mineraller (%9,4), ana metaller (%3,3) ve elektrikli teçhizat (%1) pozitif katkı sağladı. Buna karşılık, giyim eşyası (-%8,2), makine-teçhizat (-%5,3), tekstil (-%4,1) gibi sektörlerde sert düşüşler dikkat çekti.
Yatırım ve Tüketim Mallarında Belirsizlik Devam Ediyor
Sanayinin lokomotifi olan yatırım ve dayanıklı tüketim malları üretiminde gerileme, iç talebin hâlâ zayıf olduğuna işaret ediyor. Plastik, tekstil, kimya ve otomotiv gibi sektörlerde yılın ilk yarısında negatif büyüme yaşanırken, enerji, gıda ve metal sanayi gibi sektörler görece pozitif ayrıştı.
PMI ve Elektrik Verileri Zayıflığı Destekliyor
İmalat PMI verisi Temmuz 2023’ten bu yana 50 eşik değerinin altında seyrediyor. Mayıs’ta 47,2 olan PMI, Haziran’da 46,7’ye gerileyerek sanayi üretiminde yeniden zayıflama sinyali verdi. Ayrıca elektrik tüketimindeki düşüş, sanayi üretimiyle paralel hareket ederek Haziran’da aylık bazda gerileme yaşanabileceğini gösteriyor.
Uzmanlara Göre Temkinli Olmakta Fayda Var
Analistlere göre, mevcut veriler sanayi üretiminde kalıcı ve dengeli bir toparlanmanın henüz başlamadığına işaret ediyor. Talep koşullarındaki zayıflık, ihracat siparişlerinde duraklama ve yatırım iştahındaki düşüklük, sanayi üretimi üzerindeki baskının önümüzdeki aylarda da sürebileceğini gösteriyor.
Atilla Yeşilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Raporlarımız kurumsal müşterilere yöneliktir. Abonelik ücretlidir. Koşulları öğrenmek için bize e-mail atın: [email protected]