Ekonomi
Tarladan sofraya fiyatlar artışta: Yıllık yükseliş yüzde 27,5
Tarım üretici fiyat endeksi Nisan ayında yıllık bazda %27,50 artarken, aylık bazda %0,45 geriledi. Turunçgiller, hem aylık hem yıllık bazda en yüksek artışı kaydederek dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Nisan ayına ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) verilerini yayımladı. Endeks, geçen yılın aynı ayına göre %27,50 oranında yükseldi. On iki aylık ortalamalara göre artış ise %37,52 olarak kaydedildi.
Aylık Bazda Hafif Düşüş
Tarım-ÜFE Nisan’da bir önceki aya göre %0,45 azaldı. 2025 yılı başından bu yana ise endekste %12,31’lik bir artış gerçekleşti.
Alt Sektörlerde Karma Seyir
Nisan ayında tarım ve avcılık ürünlerinde aylık %0,86’lık düşüş yaşanırken, ormancılık ürünleri %3,71 ve balıkçılık ürünleri %8,79 oranında artış kaydetti.
Bitkisel üretim tarafında ise çarpıcı farklar görüldü:
-
Tek yıllık bitkisel ürünler: %8,33 azalış
-
Çok yıllık bitkisel ürünler: %13,20 artış
-
Canlı hayvanlar ve hayvansal ürünler: %1,54 artış
Tarım-ÜFE yıllık değişim oranı (%), Nisan 2025
Turunçgiller Fiyatları Uçurdu
Alt gruplar arasında fiyat artışında başı çeken ürün grubu turunçgiller oldu. Bu grupta yıllık artış oranı %121,05’e, aylık artış ise %29,16’ya ulaştı.
Uzmanlar, mevsimsel arz-talep dengesizliklerinin yanı sıra girdi maliyetlerindeki artışın da fiyatlar üzerinde etkili olduğunu belirtiyor.
Alt gruplara göre Tarım-ÜFE yıllık değişim oranları (%), Nisan 2025
Alt gruplara göre Tarım-ÜFE aylık değişim oranları (%), Nisan 2025