Ekonomi
Aile Hekimliğinde kriz: “Sistem sürdürülemez hale geldi”
Aile Hekimliği sisteminde yapılan son düzenlemeler hekimlerin hem maddi hem de psikolojik olarak zor durumda kalmasına neden oluyor. AHESEN Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, 1 Mayıs'ta yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti ve Sağlık Bakanlığı’na acil müdahale çağrısı yaptı.

Aile Hekimliği sistemine entegre edilen yeni kesinti uygulamaları, hem hekimlerin hem de vatandaşların sağlık hizmetine erişimini olumsuz etkiliyor. Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde yaptığı açıklamayla sistemdeki yapısal sorunlara dikkat çekti.
“Haksız Kesintilerle Mücadele Ediyoruz”
Kandemir, performansa dayalı olarak yapılan ilaç yazımı, memnuniyet anketleri, hastane başvuru oranları ve muayene sayılarına göre uygulanan kesintilerin, aile hekimlerini mağdur ettiğini belirtti. “Ay sonlarında yapılan nüfus kaydırmaları da aile hekimlerine yapılan büyük bir haksızlık” dedi.
“Artan Baskılar Sistemi Çökertiyor”
ASM’lere gelmeyen hastalardan yapılan kesintilerin yanı sıra yüksek vergi yükünün de çalışanları yıprattığını belirten Kandemir, “Sistem artık sürdürülemez durumda. Artan iş yükü ve baskı nedeniyle aile hekimliği birimleri boş kalıyor, bu da halkın sağlık hizmetine erişimini zorlaştırıyor” ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığı’na Net Çağrı: “Bu Eziyet Bitmeli”
Sağlık Bakanlığı’na seslenen Kandemir, “Daha fazla mağduriyet yaşanmadan bu eziyet yönetmeliğine acil müdahale gerekiyor. Aksi halde sistem tamamen tıkanacak” uyarısında bulundu.
“Ya Hep Birlikte, Ya Hiçbirimiz”
Meslektaşlarının çalışma koşulları düzeltilene kadar mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Kandemir, “Ya hep birlikte, ya hiçbirimiz” diyerek birlik çağrısını yineledi.