Sosyal Medya

Genel

Yastık altı altın stoğu dudak uçuklatacak

2022 yılında 257 ton olan al­tın stokundaki artış, 2023 yılın­da 361 tona yükselmiştir. Sonra­sında, TL faizlerindeki artışın et­kisiyle ters dolarizasyon eğilimi güçlenmiş ve altın yatırımlarına olan ilgi azalmıştır. Bu doğrultu­da, altın stokundaki artış 2024 yılında 176 tona gerilemiştir.

Yastık altı altın stoğu dudak uçuklatacak

DÜNYA Gazetesi yazarı Erkin Işık büyük bir çabayla vatandaşın yastık altında tuttuğu altın miktarını hesapladı.  Resmi hesaplara göre, vatandaş kredi borçlusu, ama altın da servet hesabına katıldığında. manzara 90 derece değişiyor. Bir de vatandaşın toprak, arsa ve   apartmanlarda tuttuğu serveti hesaplayabilsek?  Neyse, Erkin Işık’ın dudak uçuklatan hesabı şöyle:

 

Altın yatırım stokunun hesaplanması

Altın yatırımlarının toplam boyutuyla ilgili yayınlanan res­mi bir veri bulunmamakla bir­likte, dış ticaret ve yurt içi üre­tim verileri kullanılarak tahmi­ni bir rakama ulaşılabilmektedir. Bu hesaplama için TÜİK’in aylık olarak yayınladığı dolar bazında­ki altın ithalat/ihracat (işlenmiş ve işlenmemiş) rakamları ile ay­lık ortalama altın fiyatlarını kul­lanarak ton bazında altın verileri hesaplanmaktadır. Buradan he­saplanan net altın ithalat mikta­rına, aylık bazda yayınlanan yurt içi altın üretimi de eklenmiştir.

Bu yöntemle 1984 yılından iti­baren yapılan hesaplamaya göre, yurt içindeki toplam altın stoku 2024 sonunda 4,119 ton (349 milyar do­lar) seviyesindedir. Bu ta­rihten önce de yurt içinde belirli bir miktar altın sto­ku olduğu göz önüne alındı­ğında, gerçek tutarın bunun biraz daha üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca kayıt dışı altın ticareti doğal olarak bu hesaplamanın dışında kalmaktadır.

 

2022 yılında 257 ton olan al­tın stokundaki artış, 2023 yılın­da 361 tona yükselmiştir. Sonra­sında, TL faizlerindeki artışın et­kisiyle ters dolarizasyon eğilimi güçlenmiş ve altın yatırımlarına olan ilgi azalmıştır. Bu doğrultu­da, altın stokundaki artış 2024 yılında 176 tona gerilemiştir.

 

Yastık altı altın stoku artıyor

Hesaplanan altın stokunun ta­mamı kayıt dışı değildir. 2019 yı­lından sonra, uygulanan ekonomi politikalarının etkisiyle bankalar­daki değerli maden hesaplarında belirgin bir artış yaşanmış ve bu hesaplar Şubat 2021’de 667 tona ulaşmıştır. Ancak sonrasında bu hesaplar azalmış ve 2024 sonun­da 495 ton seviyesine gerilemiştir.

 

Altın stokunun bir kısmı da ka­munun sahipliğindedir. TCM­B’nin döviz rezervlerindeki altın miktarı geçen yıl 15 ton azalarak 542 tona düşmüştür. Buna karşı­lık, Hazine’nin altın rezervi 11 ton artarak 61 tona yükselmiştir. Böy­lece kamunun toplam altın rezer­vi, 2024 yılında 4 tonluk sınırlı bir düşüşle 603 tona gerilemiştir.

 

Kamu ve bankaların sahipli­ğinde bulunan altın rezervi dışın­da kalan kısım ise kayıt dışı altın stokunu yansıtmaktadır. Bu doğ­rultuda, yastık altı altın stokunun geçen yıl 144 ton artışla 3,021 to­na yükseldiği hesaplanmaktadır. Bu, mevcut durumda yaklaşık 255 milyar dolarlık bir kayıt dışı yatı­rım anlamına gelmektedir.

 

Faize rağmen altına ilgi sürüyor

2022 yılındaki 198 tonluk ve 2023 yılındaki 361 tonluk artışlar­la karşılaştırıldığında, altına yöne­lik yatırım ilgisinin önceki yıllara göre azaldığı görülmektedir. An­cak özellikle son aylarda kayıt dışı altın yatırımlarının artmaya baş­ladığı gözlemlenmektedir.

 

TL faiz seviyeleri hâlen cazip olmakla birlikte, önümüzdeki dö­nemde kademeli faiz indirimleri olacağı dikkate alınırsa, altın yatı­rımlarının yeniden artması muh­temeldir. Bu durum, TCMB’nin yatırımcıların dolarizasyon eği­limleriyle birlikte takip etmesi gereken önemli bir alan olacaktır.

 

BAKMADAN GEÇME

  • İŞ YATIRIM: Para Nereye Gidiyor?

    Yabancı Sermaye Girişi Artarken Yerli Yatırımcı Dövizden Uzaklaşıyor 9 Mayıs haftası itibarıyla finansal piyasalarda sermaye akımlarına ilişkin olumlu işaretler değerlendirilmektedir.…

  • Yabancı alacaklılara  yapılan ödemeler rekor kırıyor

    Yeterli döviz girişi sağlanamadığında ya da herhangi bir nedenden ötürü dış sermaye ülkeden çıkmaya başladığında TL değer kaybeder, çıkışın boyutuna göre ekonomi krize sürüklenebilir.

  • ANALİZ: Borsa İstanbul Görünümü – Satışlar Devam Edebilir mi?

    Piyasalarda Belirsizlik ve Sert Satışlar Borsa İstanbul’da 16 Mayıs 2025 tarihinde yaşanan sert satış dalgası, özellikle kritik 9.500 puan seviyesinin…

  • İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Kapanış Raporu

    İş Yatırım global hisse senetleri, emtia ve tahvil pazarında haftayı değerlendirdii

  • CDS piyasası İmamoğlu’nu unuttu

    Merkez Bankası’nın rezerv birikimine yeniden başlaması ve PKK’nın kendini feshetmesi gibi gelişmelerin ardından Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), yaklaşık iki ay sonra ilk kez 300 baz puanın altına geriledi.

  • İmamoğlu’ndan AKP’ye korkunç suçlama: İstanbul’da 15 yılda 85 milyar dolar rant sağladınız

    Tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Yeşil alanları, deprem toplanma alanlarını, askeri alanları imara açtınız, birilerine özel imar verdiniz, şehri katlettiniz, trafiği mahvettiniz. Sadece 15 yılda 130 projede kamu alanlarından ve imar hareketliliğinden birilerine sağladığınız rant tam 85 milyar dolar." dedi.

  • ŞOK: Moody’s ABD’nin Kredi Notunu Düşürdü

    ABD’nin 36 trilyon dolara ulaşan kamu borcu, Moody’s tarafından verilen en yüksek kredi notuna mal oldu. Moody’s, 1919’dan bu yana korunan “Aaa” notunu bir kademe indirerek “Aa1” seviyesine çekti ve ülkenin görünümünü “negatif”ten “durağan”a revize etti.

  • Gönül Tol’dan ABD’ye Uyarı: Trump, Erdoğan’ın Dopingli Benzeri

    Middle East Institute Türkiye Programı Direktörü Gonul Tol, Amerikan demokrasisinin tehdit altında olduğuna dair uyarısını açıkça dile getiriyor: Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de 20 yılda inşa ettiği otoriter rejimi, Donald Trump birkaç yıl içinde kurabilir—belki de sürece çoktan başladı.

  • BBVA: Türkiye Sert Bir Duruş mu Yaşayacak?

    BBVA'nın güncel analizine göre, 2025 yılının ilk çeyreği, özellikle iç talebin etkisiyle güçlü bir büyümeye sahne oldu. Ancak Mart ayına ait üretim verileri, tüm temel sektörlerde zayıflama işaretleri gösteriyor. Nisan ayında ise güven endekslerinde hızlı bir bozulma gözlendi. Bu durum, Mart ortasında yaşanan iç siyasi belirsizliklerin ve Nisan ayında başlayan tarife krizinin, ekonomik faaliyetlerde sert bir ayarlamayı tetikleyeceği sinyalini veriyor.

  • SGK bildirdi! Yemek kartları marketlerde geçecek mi?

    Danıştay, milyonlarca çalışanı ilgilendiren önemli bir karara imza attı. İşverenlerin çalışanlara sunduğu yemek kartlarının SGK primi dışında tutulmaya devam edileceği açıklandı. Bu karar, iş dünyasında uzun süredir uygulanan yemek yardımı sistemine yasal güvence kazandırdı.

  • Atilla Yeşilada video: BofA borsaya operasyon mu yaptı? & Ekonomik krizi Erdoğan’ın ahtapotu getirir mi?

    Semih Sakallı'yla söyleşimde BofA'nın hisse satışı ana gündem maddesi oldu.  CHP'ye operasyonların genişlemesinin  önce siyasi, sonra da döviz krizine neden olabileceği anlattım.  Türkiye yol ayrımında, ya tüm derdi olanlara çare bir anayasa yazılacak, ya da Erdoğan Bahçeli ikilisi iyice sertleşip ana muhalefeti tümden  devreden çıkartma yoluna sapacak. Ekonomi ve piyasalar hakkında  bu yol ayrımı aşılmadan gerçekçi tahminler yapılamaz.

  • Gençler işsizlik sarmalında: Kadınlar en büyük kaybeden! Türkiye Avrupa’da birinci sırada

    Gizli İşsizlik Patladı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), 2025’in ilk çeyreğine ait istihdam raporunu yayımladı. Türkiye'de çalışma çağındaki 66 milyon kişiden sadece 22,3 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı çalışıyor. Yani toplumun çoğunluğu çalışıyor gibi görünse de ya kayıt dışı ya da güvencesiz işlerde.

  • TİM Başkanı net konuştu! Yüzde 50 ile çarklar dönmez

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, yüksek faiz oranlarının sanayiye darbe vurduğunu belirterek, "Yüzde 50 faizle üretim yapılmaz. Paranızı faize koyun, uğraşmadan kazanın. Ama biz üretimi, ihracatı seçiyoruz" dedi.

Benzer Haberler