Sosyal Medya

Piyasa

Cari açıkta sürpriz iyileşme: 12 aylık denge yatay seyrediyor

Cari açıkta sürpriz iyileşme: 12 aylık denge yatay seyrediyor

Cari açıkta sürpriz iyileşme: 12 aylık denge yatay seyrediyor

Mayıs ayında Türkiye’nin cari işlemler dengesi beklentilerin altında 684 milyon dolar açık verirken, dış ticaret dengesindeki yumuşama ve turizm gelirlerindeki güçlü artış belirleyici rol oynadı. Böylece Nisan ayında kaydedilen 7,9 milyar dolarlık dev açığa kıyasla önemli bir iyileşme sağlandı. İşte Gedik Yatırım’ın analizi.

Beklentiler 800–825 milyon dolar bandında şekillenirken, gerçekleşen rakam sürpriz şekilde bu aralığın altında kaldı. Dış ticaret açığının 12,1 milyar dolardan 6,6 milyar dolara gerilemesi ve turizm gelirlerinin 3,1 milyar dolardan 4,4 milyar dolara yükselmesi, cari dengeyi destekleyen ana kalemler oldu.

Geçen yılın aynı döneminde 591 milyon dolar açık verilmişti. Böylece, 12-aylık birikimli cari açık sınırlı bir artışla 16 milyar dolara ulaştı. Bu rakamın GSYH’ye oranı yaklaşık %1,2 seviyesinde ve Mayıs 2023’teki %5,5’lik zirveye (56 milyar dolar) kıyasla oldukça ılımlı bir görünüm arz ediyor.

Rezervlerde 13,5 Milyar Dolarlık Toparlanma

Mart ve Nisan aylarında toplam 28 milyar doları bulan sermaye çıkışı ve sertleşen cari açık, TCMB’nin rezervlerini 40 milyar dolar aşağı çekmişti. Ancak Mayıs ayında gerek cari açıktaki düşüş, gerekse sermaye girişleriyle birlikte rezervlerde 13,5 milyar dolarlık bir toparlanma yaşandı.

Mayıs’ta finansman tarafında dikkat çeken gelişme, toplam 14,1 milyar dolarlık sermaye girişi oldu. Bu girişin 1,3 milyar dolarlık bölümü net hata ve noksan kaleminden geldi. En güçlü kalem ise bankaların yurtdışı muhabir hesaplarından yapılan 4,8 milyar dolarlık girişti. Bu kalemin büyük bölümünün carry-trade kaynaklı olduğu değerlendiriliyor.

Öte yandan özel sektör kredilerinde (net) Nisan’daki 9,4 milyar dolarlık çıkışın ardından Mayıs’ta 2,1 milyar dolarlık artış kaydedildi. Portföy yatırımları tarafında ise toplam 3,9 milyar dolarlık güçlü bir giriş yaşandı: DİBS’lere 2,6 milyar dolar, Eurobond’lara 0,9 milyar dolar, hisse senetlerine 0,4 milyar dolar. Ayrıca, yurtdışı yerleşiklerin banka mevduatlarında 2,5 milyar dolarlık artış da finansman dengesini destekledi.

Haziran’da Tekrar Yükseliş Bekleniyor

Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı öncü verilere göre Haziran ayında dış ticaret açığı 8,2 milyar dolara yükseldi. Bu da, turizm gelirlerindeki güçlü seyire rağmen, yaklaşık 1,5 milyar dolarlık cari açık anlamına geliyor. 2024’ün Haziran ayında 830 milyon dolar cari fazla verildiği dikkate alındığında, 12-aylık birikimli açık Temmuz’da 18 milyar doların üzerine çıkabilir.

Cari açıkta yükseliş eğilimi önümüzdeki aylarda baz etkisiyle sürebilir. Ancak yılın tamamı için cari açığın ılımlı seviyelerde kalması bekleniyor. 2024 yıl sonu itibarıyla cari açığın 22 milyar dolar civarında gerçekleşmesi ve GSYH’ye oranla %1,5 seviyelerinde kalması öngörüldü.

Dış Ticarette Riskler Devam Ediyor

Önümüzdeki döneme dair belirsizlikler ise tamamen ortadan kalkmış değil. ABD’nin uygulamaya koyduğu yeni gümrük tarifeleri, küresel emtia fiyatlarındaki dalgalanmalar ve büyüme görünümündeki belirsizlikler Türkiye’nin dış ticaret dengesi üzerinde hem yukarı hem de aşağı yönlü riskler barındırıyor.

BAKMADAN GEÇME

  • Arjantin’de Milei’nin Partisi Ara Seçimlerde Zafer Kazandı: Trump’ın Desteği Belirleyici Oldu

    Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’nin partisi La Libertad Avanza, ülke genelinde yapılan ara seçimleri açık farkla kazandı. İlk sonuçlara göre oyların yüzde 40,84’ünü alan Milei’nin partisi, yüzde 31,64’te kalan Peronist koalisyonu geride bıraktı. Oyların yüzde 90’ından fazlasının sayıldığı seçimler, Milei’nin iki yıl önce iktidara gelmesinden bu yana girdiği ilk ulusal sınav niteliğindeydi.

  • TFF Başkanı Hacıosmanoğlu’ndan Şok Açıklama: Bahis Oynayan Hakemler Tespit Ettik

    Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, TFF Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde düzenlediği basın toplantısında önemli…

  • İmalat Sanayisinde Kapasite Kullanımı Ekimde Arttı

    Ekim ayında kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya kıyasla 0,2 puan artış göstererek yüzde 74,2 seviyesine ulaştı. Böylece gösterge, önceki ay başlayan yükseliş eğilimini sürdürdü.

  • TÜİK İşsizlik Verilerini Açıkladı

    Eylül ayında Türkiye’de işsizlik oranı, bir önceki aya göre sabit kalarak yüzde 8,6 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,4, kadınlarda ise yüzde 11,1 düzeyinde tahmin edildi.

  • Ekrem İmamoğlu, Necati Özkan ve Merdan Yanardağ ‘Siyasal Casusluk’ İddiasıyla Tutuklandı

    19 Mart’ta gözaltına alındıktan sonra 23 Mart’ta tutuklanan Ekrem İmamoğlu, Silivri’deki Marmara Cezaevi’nden yaklaşık yedi ay sonra ilk kez dışarı çıktı ve beş saat boyunca Çağlayan Adliyesi nezaretinde tutuldu. Tutuklu bulunan İBB Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı İmamoğlu, bu kez kayyım atanan TELE1’in Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ile danışmanı ve kampanya direktörü Necati Özkan’ın da yer aldığı “siyasi casusluk” soruşturması kapsamında ikinci kez tutuklandı.

  • Çetin Ünsalan: Hanutçuya neşter

    Turizm sektörü, Türkiye’nin çok büyük bir potansiyel taşıdığı, gereğini yapıyor mu sorusunun yanıtının tartışmalı da olsa, ülkenin iç kaynak kullanımından…

  • Küresel Petrol Fazlası Trump’a Alan Açtı: Rusya’nın Enerji Devlerine Yaptırım Dönemi Başladı

    Küresel petrol arzındaki artış, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu hafta Washington’un temkinli enerji diplomasisini bir kenara bırakıp Rusya’nın iki büyük petrol devi Rosneft ve Lukoil’e yaptırım uygulamasının önünü açtı. Yeni yaptırımlar, Moskova’nın savaş bütçesini zayıflatmayı ve Kremlin’i Ukrayna’daki savaşı bitirmek için masaya oturtmayı hedefliyor.

  • Piyasalarda bahar havası ne kadar sürecek? | Borsa, döviz & altın | İris Cibre video

    Ekonomist İris Cibre, Merkez Bankası'nın 100 baz puanlık faiz indirimini ve CHP kurultay davasının reddedilmesini değerlendirdi. Borsa rallisinin sürebileceğini belirten Cibre, bu kararı hukukun işlediğine dair "rahatlatıcı bir görüntü" olarak yorumladı. Ancak yüksek enflasyon ve TL'deki değerlenme nedeniyle kurun baskı altında tutulacağını, altın fiyatlarındaki hareketlerin ise küresel sistemik dönüşümden kaynaklandığını söyledi.

  • Bitcoin Madencileri Rotayı Yapay Zekâya Çevirdi: Kazanç kurtarmıyor

    Bir zamanlar tek odak noktaları dijital varlıkları çıkarmak olan Bitcoin madencilik şirketleri, artık devasa bilgi işlem güçlerini, enerjilerini ve hazır veri merkezlerini Yapay Zekâ (AI) iş yüklerine yönlendiriyor. Sektör uzmanları, kripto madenciliğinden elde edilen kâr marjlarının daralması ve AI hizmetlerinin sunduğu cazip getiri potansiyelinin bu köklü dönüşümü tetiklediğini belirtiyor. Yatırımcılar ise bu stratejik kararı hisseleri fırlatarak ödüllendiriyor.

  • Türkiye, Şampiyonlar Ligi Yolunda Dev Adım Attı! Opta’dan Dikkat Çeken Hesaplama

    Futbol veri analiz şirketi Opta, 2027-2028 sezonu için yaptığı UEFA Şampiyonlar Ligi tahmininde Türkiye adına dikkat çekici bir hesaplama paylaştı.

  • Altın Fiyatlarında Beklenen Çöküş: Küresel Yatırımcılar Düşüşü Alım Fırsatına Çevirdi

    Küresel piyasalarda aylardır beklenen “altın düzeltmesi” bu hafta sert şekilde gerçekleşti. Ons fiyatı haftalık bazda %6,3 düşerek 4.400 dolar seviyesinden 4.113 dolara gerilerken, dünya genelinde yatırımcılar düşüşü alım fırsatına çevirdi. Sosyal medyada altın dükkanları önünde uzayan kuyrukların görüntüleri paylaşılırken, profesyonel yatırımcılar ise satış baskısının “uzun vadeli yükseliş trendinde sağlıklı bir düzeltme” olduğuna inanıyor.

  • ‘Casusluk’ soruşturmasında savcılıkta ifade veren Merdan Yanardağ’ın ifadesine ulaşıldı

    ‘Casusluk’ suçlamaları kapsamında bugün savcılıkta ifadesi alınan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın ifadesine ulaşıldı. İtirafçı Hüseyin Gün’ün kendisine para verdiği iddialarına “Hüseyin Gün'den bu güne kadar hiçbir ad altında para almadım. Ya ben yanlış hatırlıyorum ya da kendisi yanlış hatırlıyor”  şeklinde cevap verdi. Gün’ün programda konuşulacaklar hakkında yönlendirme yaptığı iddiaları hakkında da konuşan Yanardağ, “Her ne kadar kendisi ile olan whatsapp konuşmalarımız soruşturma dosyasına kendisinden talimat emir aldığım şeklinde suçlamaya dönüşmüş ise de kendisi ile olan yazışmalarım normal bir izleyici ile olan aramdaki sıradan bir yazışmadır” diye söylemini sürdürdü. Son sözleri sorulan Yanardağ, “Ben sol görüşlü ve yurtsever bir gazeteciyim. Ülkemin aleyhine halkımızın aleyhine herhangi bir faaliyet içeresinde olmam düşünülemez bu bana yöneltilebilecek en çirkin suçlama olur bunu reddediyorum” şeklinde ifadesini tamamladı.

  • BÜTÇENİN KANAYAN YARASI: KDV AÇIĞI

    Türkiye ekonomisinin en büyük ve kronik sorunlarından biri olan Katma Değer Vergisi (KDV) Açığı, bütçe gelirleri üzerindeki baskıyı her geçen gün artırıyor. Maliye Bakanlığı verilerine göre, 2023 yılında toplam vergi gelirlerinin yaklaşık %40’ını oluşturan KDV, teorik olarak toplanması gereken miktarın çok altında kalıyor.

Benzer Haberler