Ekonomi
İSO Türkiye İmalat PMI şubatta 48,3’e yükseldi
Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye…

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Şubat 2025 dönemi sonuçları açıklandı. Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, ocak ayında 48,0 olan manşet PMI, şubatta hafif bir artışla 48,3 düzeyinde gerçekleşti ancak 50,0 eşik değerinin altında kalarak faaliyet koşullarında ilk çeyrek ortası itibarıyla yavaşlamaya işaret etti.
Sektörün faaliyet koşulları Nisan 2024’ten bu yana daralma bölgesinde yer aldı.
Anket katılımcıları, şubat ayında talep koşullarının zayıf olduğunu bildirirken, bu durum üretim ve yeni siparişlerde ivme kaybının devam etmesine yol açtı. Yeni siparişlerde üst üste 20. ay gerçekleşen yavaşlama, ocak ayına göre hafiflemesine rağmen yine belirgin düzeyde kaydedildi. Dış talep koşullarında da zayıflama gözlendi ve yeni ihracat siparişlerinde 2024 Ekim’den bu yana en sert bozulma yaşandı.
Şubat ayında yeni siparişlerde olduğu gibi üretimde de yavaşlama gözlendi. Son veriyle birlikte yavaşlama eğilimi 11. aya ulaşırken, son düşüş ılımlı düzeyde ve bir önceki aya göre daha hafif seyretti. Yeni siparişlerin yetersizliği, şubatta imalatçıların istihdam ve satın alma faaliyetlerini azaltmalarına yol açtı. Her iki kalemde de düşüş ocak ayına göre daha belirgin gerçekleşti.
Firmaların girdi ve nihai ürün stoklarında da düşüş gözlendi. Girdi maliyetleri enflasyonu, şubat ayında üst üste üçüncü kez ivme kazandı. Güçlü gerçekleşen bu artış, anket katılımcılarına göre ham madde ve personel maliyetlerindeki yükselişin yanı sıra Türk lirasındaki zayıflıktan kaynaklandı. Artan girdi maliyetlerine bağlı olarak nihai ürün fiyatlarındaki artış da hızlandı ve enflasyon son beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Tedarikçilerin teslimat süreleri şubat ayında da ılımlı artış sergiledi. Firmalar, yaşanan gecikmeleri fiyat artışlarına ve jeopolitik sorunlara bağladı.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:
“Türk imalat sektörü 2025 yılının başlarında ivme kazanmakta zorlanmaya devam etti ve firmalar şubat ayında yeni sipariş alma konusunda ek güçlüklerle karşılaştı. Bu doğrultuda imalatçılar istihdamı artırma ya da yeni malzeme alımına kaynak ayırma konusunda isteksiz davrandı. Hem girdi maliyetlerinin hem de nihai ürün fiyatlarının daha hızlı yükselmesi, enflasyona bağlantılı sorunların devam ettiğini gösterdi. Bu durum, firmaların yakın vadede yeni iş almalarını daha zor hale getirebilir.”
Sektörel PMI’a göre dokuz sektörde yeni siparişler düştü
İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI Şubat 2025 raporuna göre, takip edilen on sektörden dokuzunun yeni siparişleri şubat ayında düşüş kaydetti. Bu eğilimin tek istisnası, son beş ayın dördünde büyüme sergileyen gıda ürünleri oldu. En keskin düşüşler giyim ve deri ürünleri ile tekstil sektörlerinde gerçekleşti. İhracat tarafında ise toplam yeni siparişlere nazaran hafif daha olumlu bir tablo ortaya çıktı. Üç sektörün yeni ihracat siparişlerinde genişleme gözlendi. En güçlü artış, ağaç ve kağıt ürünlerinde yaşandı. Talepteki zayıf seyre bağlı olarak, şubat ayında üretim artışı sadece iki sektörle sınırlı kaldı. Üretimin Mayıs 2023’ten bu yana ilk kez artış gösterdiği ana metal sanayi, gıda ürünleri ile birlikte büyüme bölgesinde yer aldı. Üretimde en belirgin yavaşlama yine tekstil sektöründe kaydedildi.
İstihdamını artıran sektör sayısı ocak ayında iki iken şubatta üçe yükselerek hafif çapta iyileşme kaydetti. En güçlü istihdam artışı, personel sayısının iki aylık düşüşün ardından güçlü şekilde toparlandığı kara ve deniz taşıtlarında gerçekleşti. Tekstil ürünleri ise genel olarak devam eden zorluklara paralel olarak istihdamını en hızlı azaltan sektör oldu.
Gıda imalatçıları, yeni siparişlerde ve üretim gereksinimlerinde görülen artışlara bağlı olarak satın alma faaliyetlerini genişletti. Bununla birlikte, satın alma hacmindeki iyileşme yalnızca bu sektörle sınırlı kaldı. Metalik olmayan mineral ürünlerde ise girdi alımları düşüş eğilimine son vererek yatay seyretti.
Girdilere yönelik talebin sınırlı olması, anket kapsamında takip edilen on sektörün yarısında tedarikçilerin teslimat sürelerinin kısalmasını sağladı. Girdi maliyetleri enflasyonu yüksek seyretti ve on sektörden altısında ivme kazandı. En keskin yükseliş, enflasyonun 18 aylık zirveye ulaştığı ağaç ve kağıt ürünlerinde gerçekleşti. Girdi fiyatlarındaki en yavaşartış ise metalik olmayan mineral ürünlerde görüldü. Satış fiyatlarında da en hızlı ve en yavaş artışlar yine bu iki sektörde kaydedildi. Nihai ürün fiyatları enflasyonu da rapor kapsamında izlenen altı sektörde artış gösterdi.
BAKMADAN GEÇME
-
Dünya Ekonomisi
/ 3 Mayıs 2025Hisse değil nakit biriktiriyor! Yeni bir kriz mi sezdi? Efsanevi yatırımcıdan 10. hamle
Warren Buffett, 2025'in ilk çeyreğinde de temkinli duruşunu bozmadı. Berkshire Hathaway, üst üste 10’uncu çeyrekte hisse senedi portföyünü küçülttü. Şirket 3,2 milyar dolarlık hisse alırken, buna karşılık 4,7 milyar dolarlık satış yaptı. Net portföy değişimi böylece -1,5 milyar dolar oldu.
Dünya Ekonomisi
/ 3 Mayıs 2025OPEC+ freni bıraktı! Petrol fiyatları dipte: Hamleye geçtiler
Petrolde dönüş başladı. Son dört yılın en düşük petrol fiyatlarıyla karşı karşıya kalan küresel piyasalarda, OPEC+ ülkeleri üretim stratejisini yeniden şekillendirdi. Aralarında Suudi Arabistan ve Rusya’nın da bulunduğu 8 OPEC+ ülkesi, haziran ayında günlük 411 bin varillik üretim artışı yapma kararı aldı.
Borsa
/ 3 Mayıs 2025Berkshire Hathaway’in yıllık hissedarlar toplantısı : Buffett Zirvesinde Gündem Nedir?
Berkshire Hathaway’in yıllık hissedarlar toplantısı bu hafta sonu gerçekleştirilirken, yatırım dünyasının odağı bir kez daha Warren Buffett’ın açıklamalarına çevrildi. Toplantının…
Dünya Ekonomisi
/ 3 Mayıs 2025Çin’in Daralan Hamle Alanı: Çin Ekonomisindeki Kriz, Küresel Gerilimleri Tetikliyor
Çin’in içinde bulunduğu ekonomik daralma, yalnızca Asya-Pasifik bölgesinde değil, küresel ölçekte stratejik kırılmaların önünü açabilecek bir dinamik olarak değerlendiriliyor. Gatestone…
Dünya Ekonomisi
/ 3 Mayıs 2025Bloomberg: Tarifelerin Geleceği ve Ticarete Etkisi
Yapısal Dönüşüm, Rekabet ve Üretim Gerçeği Ticaret politikalarının özellikle emek yoğun sektörler üzerindeki etkisi sıklıkla gündeme gelmektedir. Amerika’da serbest ticaretin…
Para Politikasi
/ 3 Mayıs 2025Kartla yaşamın bedeli ağırlaşıyor! Borç patladı takip rekoru geldi
Vatandaşların kredi kartlarına yönelmesi, borç yükünü ciddi şekilde artırdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, kredi kartı borçlarındaki takip oranı son beş yılda yüzde 1056 artarak rekor kırdı. Türkiye’de kredi kullanım eğilimleri son beş yılda köklü bir değişim yaşadı.
Dünya Ekonomisi
/ 3 Mayıs 2025Çin’den ABD’ye fentanil adımı! Ticaret geriliminde yumuşama sinyali
Çin'in ABD ile tarife pazarlığında yeni aşamaya geldi. Çin'in, sentetik uyuşturucu fentanil ve öncü kimyasalların ihracatını kontrol altına alma konusunda ABD’ye güvence vermeye hazırlandığı öne sürüldü.
Gündem
/ 3 Mayıs 2025Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti! Cenaze programı belli oldu
Kalp rahatsızlığı nedeniyle 15 Nisan tarihinde hastaneye kaldırılan TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti. Önder, tüm çabalara rağmen hayata veda etti.
Ekonomi
/ 3 Mayıs 2025Nisan ayı enflasyon oranı kaç olacak? Bu veri herkesi ilgilendiriyor: İşte ekonomistlerin beklentisi
Gözler nisan ayı enflasyonunda. Türkiye ekonomisinin nabzını tutan kritik veri için geri sayım başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 5 Mayıs Pazartesi günü saat 10.00'da nisan ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıklayacak. Kira artışları, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamlar ve ekonomik beklentiler üzerinde doğrudan etkili olacak bu veri öncesinde ekonomistlerin tahminleri belli oldu.
Para-banka-finans
/ 3 Mayıs 2025Haftanın yatırım karnesi belli oldu! Altın zirveyi kaybetti
Geçtiğimiz hafta yatırımcıların yüzünü güldüren araçlar sınırlı kaldı. Dolar ve euro yatırımcısına kazandırırken, hisse senetleri, altın ve fonlar değer kaybetti.…
Ekonomi
/ 3 Mayıs 2025Merkez’in sert freni için ekonomistler ne dedi? Piyasalarda soğuk rüzgar: Mucize beklemeyin uyarısı geldi
Merkez Bankası'ndan yeni sıkılaşma adımları geldi. Uzmanlar ise etki konusunda temkinli. Bazı ekonomistler "başa döndük" yorumunu yaparken, bazıları da "mucize beklemeyin" uyarısında bulundu.
Borsa
/ 3 Mayıs 2025Wall Street Ticaret Savaşı kayıplarını geri aldı
ABD hisse senetleri Cuma günü güçlü bir yükseliş sergileyerek, Başkan Donald Trump’ın bir ay önce duyurduğu “kurtuluş günü” tarifelerinin ardından yaşanan sert kayıpları telafi etti. Bu yükselişte, beklentileri aşan istihdam verileri etkili oldu. S&P500 yanında başta FTSE, bir çok global Borsa da ralliye iştirak etti.
Döviz
/ 3 Mayıs 2025Atilla Yeşilada video: Yüksek faiz Türkiye’yi batırır mı? & 60 milyar dolar gitti, şimdi ne olacak?
Semih Sakallı sordu, her hafta olduğu gibi Atilla Yeşilada anlattı. Bu sefer yüzde 100 ekonomi yorumlarıyla nam-ı değer FÖŞ karşınızda.
Benzer Haberler