Sosyal Medya

Döviz

AMB/Escriva:  Dünya için en  kötü senaryolar gerçekleşiyor, Euro doların yerini alabilir

Gelecek hafta yapılacak faiz kararı öncesinde Financial Times’a konuşan Escrivá, Donald Trump tarafından uygulanan tarifelerin “ekonomik aktivite üzerinde çok önemli bir olumsuz şok” yarattığı uyarısında bulundu. ABD politikalarının doların rezerv para birimi ve güvenli liman statüsünü sorgulatabilecek etkiler doğurabileceğini belirtti.

AMB/Escriva:  Dünya için en  kötü senaryolar gerçekleşiyor, Euro doların yerini alabilir

Avrupa Merkez Bankası, “belirlediğimiz en kötü senaryolardan bazılarının gerçekleştiği” bir ekonomik ortamla karşı karşıya; bu tespit, İspanya Merkez Bankası Başkanı ve AMB Yönetim Konseyi üyesi José Luis Escrivá’ya ait.

Gelecek hafta yapılacak faiz kararı öncesinde Financial Times’a konuşan Escrivá, Donald Trump tarafından uygulanan tarifelerin “ekonomik aktivite üzerinde çok önemli bir olumsuz şok” yarattığı uyarısında bulundu. ABD politikalarının doların rezerv para birimi ve güvenli liman statüsünü sorgulatabilecek etkiler doğurabileceğini belirtti.

KANITLANMIŞ SONUÇLAR%78.3 başarı · ort. %14.8
CCOLA4 Oca – 16 Şub+%38,16
GUBRF25 Oca – 11 Şub+%21,55
OYAKC4 Oca – 16 Şub+%20,56
TKFEN2 Mar – 11 Mar+%20,49
AFYON8 Mar – 16 Mar+%14,03
RAPORU İNCELE →

Çarşamba günü yürürlüğe giren yüksek düzeyli sözde “karşılıklı tarifeler” (90 günlüğüne ertelendi) dahil olmak üzere kapsamlı önlemlerin sonuçlarının “halen belirsiz” olduğunu söyleyen Escrivá, para politikası yapıcılarının gelişmeleri “yakından izlediğini” vurguladı.

Geçen Eylül ayında göreve gelen Escrivá, daha önce Sosyalist hükümette bakanlık ve ekonomistlik yapmıştı. Euro bölgesinde enflasyon üzerindeki etkinin “Avrupa’nın ticari misilleme ve muhtemelen daha genişleyici bir mali politika yanıtına bağlı olacağını” ifade etti.

Bu hafta potansiyeli en yüksek · 5 HİSSE
GARAN ▲ Long
GirişNONEEE
T/P HedefNONEEE
S/L StopNONEEE
+ THYAO, ISCTR, SISE, META ve toplam 5 hisse bu hafta analiz edildi
🔒 Tüm seviyeleri görmek için raporu edinin
ÖRNEK RAPORU GÖR →
Yatırım tavsiyesi değildir. Detaylar için raporu inceleyiniz.

Almanya, geçtiğimiz ay savunma harcamaları ve altyapı yatırımlarını finanse etmek için daha yüksek borçlanmaya olanak tanıyan sıkı mali kurallarını gevşetmişti. AB de borçla finanse edilen askeri harcamalar konusunda daha fazla esneklik yaratmaya çalışıyor.

Yatırımcılar ve analistler, ECB’nin 17 Nisan’da yapacağı toplantıda Haziran ayından bu yana yedinci kez faiz indirimi yaparak oranı %2,25’e çekeceğinden neredeyse emin. Bu beklenti, Trump’ın 2 Nisan’da duyurduğu kapsamlı tarifeler öncesinde bir ara verme olasılığı içeriyordu. Escrivá, toplantı öncesinde bu konuda yorum yapmaktan kaçındı.

Almanya Merkez Bankası Başkanı ve “şahin” kanadın önemli ismi Joachim Nagel, ECB’nin mevcut finansal çalkantıda “Avro bölgesinin dirençliliğini artırmak için üzerine düşeni yapacağını” söyledi. Enflasyonun, merkez bankasının orta vadeli %2 hedefi doğrultusunda ilerlediğini de vurguladı.

Escrivá, uluslararası yatırımcıların ABD dolarının rolünü yeniden değerlendirebileceğini öne sürdü. Son on yıllarda ticaret akışlarını teşvik eden çok taraflı anlaşmalar ve kuralların, “ABD ekonomisinin, dolarının ve finans piyasalarının merkezi rolünü” desteklediğini söyledi.

“Dünyanın dört bir yanındaki ekonomik aktörler ve otoriteler, artık ABD’nin son politikalarının bu unsurların birçoğu açısından ne anlama geldiğini yeniden değerlendiriyorlar. Bazılarının gelecekte küresel ölçekte aynı derecede etkili olmaya devam edip etmeyeceği konusunda şüphelenmek için geçerli nedenler var,” dedi.

Escrivá, avronun daha cazip bir alternatif olarak öne çıkabileceğini de sözlerine ekledi:

“Çok büyük bir ekonomik alan ve sağlam bir para birimi sunabiliyoruz. Bu, sağlıklı ekonomik politikalar ve hukuk devleti ilkeleri sayesinde istikrar ve öngörülebilirlik kazanıyor.”

Çarşamba günü İspanyol televizyonuna konuşan Escrivá, İspanyol ekonomisine ilişkin bu yılki büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize edeceklerini söyledi. Mevcut tahmin %2,7 düzeyinde.

 

İspanya Merkez Bankası Başkanı, Nisan ayı başından bu yana küresel hisse senedi piyasalarında yaşanan dramatik düşüşlerin “küresel finansal sistemin dayanıklılığı açısından bir sınav” olduğunu belirtirken, “şimdilik” piyasaların “düzenli bir şekilde” işlediğini ve sistemin artık “önceye kıyasla çok daha dayanıklı olduğu izlenimini” doğruladığını söyledi.

 

Kaynak:  Top ECB policymaker warns ‘worst-case scenarios’ are materialising

HAFTALIK RAPOR
Haftalık quant yatırım raporuna erişin
AI model tahminleri
Hisse giriş seviyeleri
Hedef fiyatlar
Makro piyasa analizi
Detaylı analizi gör
KANITLANMIŞ SONUÇLAR %78.3 başarı
CCOLA 4 Oca – 16 Şub +%38,16
GUBRF 25 Oca – 11 Şub +%21,55
OYAKC 4 Oca – 16 Şub +%20,56
TKFEN 2 Mar – 11 Mar +%20,49
AFYON 8 Mar – 16 Mar +%14,03
16 işlemde ort. %14.8 getiri
RAPORU İNCELE →

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler