Sosyal Medya

Dr. Fulya Gürbüz

Dr. Fulya Gürbüz- Vega Portföy Günlük Bülten

Dün Nikkei dışında öncü Asya borsaları düştü, Avrupa karışık kapandı, ABD ile Borsa İstanbul yükseldi. Dolar endeksi DXY aşağıda 102,4 seviyesinden kapandı, EURUSD 1,094’e yükseldi...

Dr. Fulya Gürbüz- Vega Portföy Günlük Bülten

Kaynak: Bloomberg HT, investing.com, tradingeconomics.com

Bir Önceki İşlem Günü Ne Oldu?

Dün Nikkei dışında öncü Asya borsaları düştü, Avrupa karışık kapandı, ABD ile Borsa İstanbul yükseldi. Dolar endeksi DXY aşağıda 102,4 seviyesinden kapandı, EURUSD 1,094’e yükseldi. ABD 10 yıl vadeli tahvil ihalesinde faiz önceki %4,296  seviyesinden %4,024’e geriledi, günü %3,98 seviyesinden kapattı. Emtiada spot ons altın günü 2037 seviyesinden yukarıda kapattı. ABD’de artan ham petrol stoklarının etkisiyle  Brent petrolün varil fiyatı %1 düşüşle 77 dolar seviyesinin altına geriledi.

Kaynak: TÜİK, tradingeconomics.com

Türkiye’de sanayi üretimi Kasımda aylık %1,4 daraldı, otomotiv sektöründe üretim hafif artsa da tüm mal gruplarında üretim kaybı yaşandı. Dayanıklı tüketim malı üretimi aylık %7,3, ara malı ve sermaye malı üretimi aylık %1,4, enerji üretimi %1,3 düştü. Altın ve enerji dışı ithalatın Kasımda gerilediğini hatırlarsak, sıkı para politikasının etkisiyle yükselen fonlama maliyetleri yurt içi talepteki zayıflığın artarak sürmesine sebep oluyor. Kasımda işsizlik oranı %9’a yükseldi, inşaat maliyet artışı Kasımda %66,5’e hızlandı. TCMB’nin 25 Ocak tarihli para politikası toplantısında politika faizinin mevcut %42,5’te sabit bırakılması ihtimali var.

ABD’de ham petrol stoklarındaki haftalık artış, zayıflayan küresel ekonomik görünüm dikkate alındığında (devam eden jeopolitik risklere rağmen) petrol fiyatlarında Brent petrolün varil fiyatının 70-80 dolar bandında kalmasına sebep oluyor.

11 Ocak 2024 – Makroekonomik Veri Gündemi

Yeni günde Asya borsaları ve vadeli ABD borsaları yükseliyor. ABD’de TSİ1630’da açıklanacak Aralık enflasyon verileri öncesinde ABD dolar endeksi 102’nin hemen altında, EURUSD yukarıda 1,098 seviyesinde, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizi %4,02 ile hafif aşağıda, spot ons altın 2032 dolar seviyesinde, Brent petrol 77 doların hafif üzerinde işlem görüyor.

Günün en kritik verisi ABD’den gelecek olan Aralık ayı enflasyon verileri. Kasımda manşet TÜFE aylık %0,1, yıllık %3,1 artış kaydetmişti. Çekirdek TÜFE ise aylık %0,3, yıllık %4 artış kaydetmişti. Beklenti Aralıkta manşet TÜFE’nin yıllık %3,2’ye hızlanması, çekirdek TÜFE’nin ise yıllık %3,8’e yavaşlaması yönünde. FED, para politikası kararında çekirdek kişisel tüketim harcamaları enflasyonunda (PCE) %2 seviyesini hedefliyor. Kasımda çekirdek PCE yıllık %3,16 seviyesine gerilemişti. Bugün açıklanacak 6 Ocak tarihli ilk işsizlik başvurularının bir önceki hafta kaydedilen 202 bin kişiden 210 bine yükselmesi tahmin ediliyor. Son olarak, 30 yıl vadeli tahvil ihale sonucunu (TSİ2100) takip edeceğiz. Bir önceki 30 yıl vadeli tahvil ihalesinde ABD Hazinesi %4,34 seviyesinden borçlanmıştı. Tezgah üstü piyasada 30 yıl vadeli tahvil faizi %4,2 seviyesinden işlem görüyor.

Türkiye’de 5 Ocak tarihli para ve banka verilerini takip edeceğiz. 29 Aralık ile biten haftada uluslararası rezervler 141 milyar dolara, TCMB net rezervleri 34,9 milyar dolara, swap hariç net rezerv açığı 32,5 milyar dolara, bankacılık sektörü döviz mevduatları 178,6 milyar dolara gerilemiş, KKM’de düşüş sürmüş, tüketici kredileri ve kredi kartı harcamalarındaki artış hızlanmıştı.

Kaynak: TÜİK, TCMB, Turkey Data Monitor, tradingeconomics.com

Dr. Fulya Gürbüz – http://www.vegaportfoy.com

 

YASAL UYARI

Dışarıdan Temin Edilen Verilere İlişkin Yasal Uyarı

Bu bültende/e-postada yer alan her türlü fiyat, veri ve bilgi; kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve diğer piyasa koşullarına göre güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan temin edilmekte olup, bu bilgilerin tam ve eksiksiz şekilde doğru olduğu anlamına gelmemektedir. Bu bültende yer alan verilerle okuyuculara tarafsız genel bilgiler sunulmaktadır. Bu kaynaklardan temin edilen fiyat, veri ve bilginin kullanılması sebebiyle ortaya çıkabilecek zararlardan Vega Portföy Yönetimi A.Ş. sorumlu değildir.

Yatırım Tavsiyesi Olmadığına Dair Yasal Uyarı

Bu raporda/e-postada yer alan bilgi, analiz ve yorumlar yatırım danışmanlığı ve/veya yönlendirici ve taraflı bir nitelik taşımayıp okuyucuya dürüst ve objektif bakış açısıyla genel bir bilgilendirme yapılmaktadır. Bu raporda yer alan analiz, tavsiye ve yorumlar mali durumunuza, risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgi, analiz ve yorumlara dayanılarak yapılacak yatırımların ve işlemlerin sonuçlarından ve oluşacak mali kayıplardan Vega Portföy Yönetimi A.Ş. sorumlu değildir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler