Sosyal Medya

Genel

Yıldırım Holding, Euronickel Industries’i satın aldı

Türkiye’nin önemli madencilik şirketlerinden biri olan Yıldırım Holding, Kuzey Makedonya’nın en büyük nikel şirketi Euronickel Industries’i satın aldı. Yıldırım Holding’in…

Yıldırım Holding, Euronickel Industries’i satın aldı

Türkiye’nin önemli madencilik şirketlerinden biri olan Yıldırım Holding, Kuzey Makedonya’nın en büyük nikel şirketi Euronickel Industries’i satın aldı. Yıldırım Holding’in Hollanda iştiraki yaklaşık 40 milyon Euro bedelle (1 milyar 394 milyon 821 bin 600 Türk lirası), Euronickel şirketini ve Nova Rekrater fabrikasını bünyesine kattı.

Kuzey Makedonya’daki yerel kredi veren kuruluşlardan olan Komercijalna Banka, Makedonya Borsası aracılığıyla yaptığı duyuruda, iflas eden ferronikel şirketi Euronickel Industries’in Türk Yıldırım Grubu’na bağlı Hollandalı Polynickel Holding BV şirketine satıldığını duyurdu.

Banka aynı zamanda Pehçevo’daki Nova Refrakter fabrikasının mülkünün satışı için Yıldırım grubuyla bir anlaşma imzaladı.

Türk şirketi Yıldırım Holding, Hollanda iştiraki Polynickel Holding aracılığıyla, eski adıyla FENI olan Euronickel’in yeni sahibi olacak.

Komerecjalna bankası, FENI’ye ait mülkleri 31,3 milyon euro ve Pehçevo’daki Nova Refacter fabrikasını ise 8,7 milyon euro bedelle Yıldırım Holding’e sattığını açıkladı.

Satın alma sözleşmesinin nihai olarak gerçekleşmesi için tüm yasal ve düzenleyici ön koşulların karşılanması gerekiyor.

Kavadar Belediye Başkanı Mitko Janchev, 22 Mart 2024 tarihinde Euronickel Industry fabrikasının Komercijalna Banka AD Skopje tarafından Yıldırım Grubuna ait Polynickel Holding BV şirketi ile satışına ilişkin anlaşma imzalandığını duyurdu.

Kuzey Makedonya Borsası’ndan yapılan duyuruda ise şu ifadelere yer verildi:

“Menkul Kıymetler Kanunu’nun 158. Maddesi uyarınca Komercijalna banka AD Skopje, Bankanın 22 Mart 2024 tarihinde EURONICEL INDUSTRI DOO’lardan ödenmemiş taleplere dayanarak edinilen mülklerin satışına ilişkin anlaşmalar imzaladığını duyurdu. Yıldırım Grubuna bağlı Hollandalı holding şirketi Polynickel Holding BV tarafından kurulan şirketlerle VOZARCI KAVADARCI, NOVA INJENERING DOOEL KAVADARCI ve 31.300.000 Euro tutarında NOVA REFRAKTORI DOO PEHCHEVO vergi ve harçlar hariç 8.700.000 Euro tutarındadır. İşlemin nihai olarak gerçekleşebilmesi için bazı yasal ve düzenleyici şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.” 

 

Maden geçmişi 1960’lı yıllara dayanan Euronickel Industries, 1982 yılında üretime başladı. Euronickel Industries, Kuzey Makedonya’daki en büyük işverenlerden ve en büyük ihracatçılardan biri konumunda yer alıyordu.

Euronickel, 2019 yılında GSOL, Global Special Opportunities Ltd. tarafından satın alındı. Euronickel Industries uzun süredir krizdeydi. Aşırı enerji krizi ve borsadaki istikrarsız nikel fiyatının yanı sıra, yatırımcı GSOL ve geçen yıl tesise hammadde sağlayan şirketlerin yaşadığı bir dizi sorun, tesisin iflasına yol açtı. İflasın ardından şirketin mülkiyeti Komerecjalna bankasına geçti.

Euronickel’in satış haberinin ardından çalışanların işlerine dönmesi ve üretimin yeniden başlaması bekleniyor. Kavadar fabrikasının mülkünün sahibi olan Komercijalna banka, fabrikanın iyi durumda kalması için son birkaç ayda 1,5 milyon euronun üzerinde yatırım yaptıklarını ifade etti.

Genel merkezi Amsterdam ve İstanbul’da bulunan Yıldırım Grubu, 1963 yılında kuruldu ve şu anda 5 kıtada 56 ülkede madencilik, liman yönetimi, gübre ve kimyasallar, enerji ve enerji ürünleri, taşımacılık ve lojistik, finansal hizmetler, uluslararası ticaret, inşaat ve emlak sektörlerinde faaliyet gösteriyor ve 25 bin kişiye istihdam sağlıyor

 

 

Sercan ÇELİKBAŞ

patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler