Sosyal Medya

Genel

Moskova Times: Türk ve Çinli şirketlerden barut ihracatı

Moskova Times’ın haberine göre, Türk ve Çinli şirketler, barut üretiminde kullanılan önemli bir bileşeni büyük miktarlarda ihraç ederek Rusya’nın azalan…

Moskova Times: Türk ve Çinli şirketlerden barut ihracatı

Moskova Times’ın haberine göre, Türk ve Çinli şirketler, barut üretiminde kullanılan önemli bir bileşeni büyük miktarlarda ihraç ederek Rusya’nın azalan mühimmat stoklarını yenilemesine yardımcı oldu.

 

AB, Ukrayna’nın işgaline yanıt olarak uygulanan yaptırımların bir parçası olarak Nisan 2022’de, modern barutun ana maddesi olarak kullanılan, oldukça yanıcı bir bileşik olan nitroselülozun Rusya’ya sevkiyatını yasakladı.

Gümrük verilerine göre Rusya yine de ana bileşenin sevkiyatını 2022’de beş kattan fazla artırarak 2.000 metrik tonun üzerine çıkarmayı başardı. 2023 yılında bu rakam 4.000 mt civarındaydı.

Moskova, son iki yıldır süren savaşta mühimmat stoklarını tüketti ve Rusya’ya bir milyonun üzerinde top mermisi gönderdiğine inanılan Kuzey Kore gibi ülkelerden yeni malzeme bulmak için çabaladı.

Savaşın başlangıcından bu yana Rusya’nın nitroselüloz ithalatının neredeyse yarısına (yalnızca 2023’te 1.800 mt’dan fazla) Türk şirketleri katkıda bulundu ve onu, tedarikin yaklaşık üçte birini oluşturan Çinli şirketler izledi.

Moskova Times’ın Rusya servisi, iki Türk ve bir Çinli şirketin geçen yıl Rus alıcılarla 78 tedarik anlaşması yaptığını ve bunların çoğunun Rusya’nın savunma sanayisiyle bağları nedeniyle Kiev tarafından yaptırıma tabi tutulduğunu ortaya çıkardı.

Habere göre, Türkiye’nin bileşiğin yaklaşık %70’ini Almanya, Çek Cumhuriyeti, İtalya ve İspanya’dan ithal ettiğini gösteren BM ticaret verilerine dayandırılan habere göre, Türk şirketlerinin AB’de üretilen nitroselülozu yeniden satması muhtemeldir.

Sonuç olarak, yeniden ithal edilen bileşik önemli ölçüde daha pahalı; Rusya’ya gönderilen nitroselüloz fiyatları 2021’de kilogram başına 2,9 dolardan geçen yıl 4 doların üzerine çıktı.

Genel olarak, Çin ve Türk şirketlerinden nitroselüloz ithalatının yanı sıra, nitroselüloz üretmek için kullanılan birincil hammadde olan pamuk hamurunun Kazakistan ve Özbekistan’dan sevkiyatı, Rusya’nın geçen yıl yaklaşık 700.000 top mermisi üretmesine yardımcı olmuş olabilir.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Rusya’nın başkanı İlya Şumanov’a göre Çin, çift kullanımlı malların ihracatını kısıtlamadığı takdirde ABD’nin Ankara’ya yönelik ikincil yaptırım tehditleri nedeniyle bu yıl Rusya’nın en büyük nitroselüloz tedarikçisi olarak Türkiye’yi geçebilir.

 

 

 

patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler