Sosyal Medya

Reel Sektör

MNG yurt dışına yöneliyor

2021 yılında İstanbul Havalimanı’nı inşa eden konsorsiyumdan çıkan, MNG Kargo’yu DHL Group’a satan, Abu Dabi merkezli Ghitha Holding ile MNG…

MNG yurt dışına yöneliyor

2021 yılında İstanbul Havalimanı’nı inşa eden konsorsiyumdan çıkan, MNG Kargo’yu DHL Group’a satan, Abu Dabi merkezli Ghitha Holding ile MNG Havayolları ve Taşımacılık’ın yüzde 44’üne tekabül eden hisselerin 211 milyon dolara satılmasına ilişkin sözleşme imzalayan MNG, factoring şirketindeki küçülmeyle de dikkat çekiyor.

 

Kulislerde bu küçülmeyle ilgili iddialara geçmeden önce Türkiye’deki factoring sektöründen söz etmek isterim. 2023 verilerine göre Türkiye’de factoring sektörünün iş hacmi 820 milyar TL’ye ulaştı. BDDK verilerine göre sektörün aktif büyüklüğü yüzde 58 artarak 213,6 milyar TL’ye yükseldi. Uluslararası Factoring Birliği’nin verilerine göre Türkiye geçen yıl ihracat factoringi işlemlerinde dünyada ilk sırada yer aldı. Sektördeki başarı grafiğinin bu yıl da sürmesi öngörülüyor.

Tekrar MNG Factoring’e dönersek… Mapa Grup iştiraki olan MNG Factoring, 1999 yılında kuruldu. 70 milyon TL sermayesi olan şirketin en büyük hissedarı yüzde 25,36 ile Mehmet Nazif Günal.

Kulislerde Mehmet Nazif Günal’ın Türkiye’den tamamen çıkacağı konuşulurken gruba yakın kaynaklardan öğrendiğime göre MNG Factoring’in de geçen yıldan itibaren kontrollü bir biçimde küçülüyor. İddia o ki şirketin 20 olan şube sayısı 11’e, 200’ü aşkın çalışan sayısının da 100 civarına düştü. Şirketin web sitesi ve finansal raporlarına bakınca gerçekten de şube sayısı 11, 2023 sonu itibariyle çalışan sayısı 106 olarak görülüyor.

Yine iddia o ki bir zamanlar sektörün en büyükleri arasında yer alan ve itibarlı bir şirket olarak nitelendirilen MNG Factoring’in müşteri sayısında da ciddi düşüş yaşanıyor.

Bu arada çalışanlar arasında şirketin akıbetinin ne olacağına dair endişelerin arttığı da kulislerde konuşulan bir diğer iddia…

Bir not daha vermek isterim. MNG Factoring’in tamamen kapatılması BDDK onayına bağlı…

Genel Yayın Yönetmenimiz Toygun Atilla, geçen yıl yaptığı haberde Mehmet Nazif Günal ve MNG’nin yurt dışına, özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya yoğunlaşmasını detaylarıyla yazmıştı. Atilla, yazısında “MNG’nin yurt dışı projelerinin değeri 4 milyar 995 milyon doları bulurken Türkiye’deki projeleri bunun ancak yüzde 10’u yani 495 milyon dolar civarında kaldı” bilgisine yer vermişti.

 

 

 

 

Necla DALAN

patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler