Sosyal Medya

Şirketler

5 milyar dolar tazminat ödeyecek olan Google gizli arama verilerini de silecek

Google, ABD merkezli çevrim içi veri toplama şirketi olarak bilinen, "anonim" modunda yapılan aramaların kaydını tuttuğu iddiasıyla 5 milyar dolardan fazla tazminat ödemeyi ve gizli arama verilerini silmeyi kabul etti.

5 milyar dolar tazminat ödeyecek olan Google gizli arama verilerini de silecek

Kaliforniya Kuzey Bölge Mahkemesi’ndeki belgelere göre, Google, çevrim içi gezintilerde anonim seçeneğini kullanan ancak bilgilerinin izinsiz olarak kullanıldığını iddia eden 50 davacıyı temsil eden 3 avukatlık firması ile anlaşmaya vardı. Anlaşma gereği Google, izinsiz veri kaydı tuttuğu gerekçesiyle 5 milyar dolardan fazla tazminat ödemeyi kabul etti ve milyonlarca kullanıcının internette gezinme geçmişine ilişkin verileri silecek.

Bloomberg HT’nin haberine göre, belgede, bu anlaşmanın, teknoloji şirketlerinin kullanıcı verilerini toplama ve kullanma şekilleri hakkında daha şeffaf olmalarını gerektiren önemli bir adım olduğu belirtildi. Ayrıca, dünyanın en büyük veri toplayıcısının hesap verebilirliğini artırarak internetteki gizlilik haklarını korumaya yönelik önemli bir adım olduğu ifade edildi.

Yaklaşık 4 yıl önce başlatılan davada, Google, anonim tarama seçeneğini kullanan herkesin etkinliğini nasıl izlediği konusunda kullanıcıları yanıltmakla suçlanıyordu. ABD Adalet Bakanlığı ise Google’a tekelleşme politikası uyguladığı iddiasıyla iki ayrı “antitröst” davası açmıştı; biri 2020’de, diğeri 2023’te.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler