Sosyal Medya

Reel Sektör

Yap-işlet-devret projelerine en az 37 milyar TL ödeme yapılacak

Yap-işlet-devret (YİD) projelerindeki işletmeci firmaların garanti gelirleri ocak ayında yıllık yüzde 86 artarak dikkat çekici bir seviyeye ulaştı. Bu projeler için bütçeden en az 37 milyar lira ödeme yapılması bekleniyor. Yap-işlet-devret projelerinin garanti gelirlerindeki bu artış, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı yıllık enflasyonun üzerinde bir ivme gösterdi.

Yap-işlet-devret projelerine en az 37 milyar TL ödeme yapılacak

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Osmangazi, Çanakkale ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri ile Avrasya Tüneli için devletin verdiği garantiler nedeniyle Ocak 2023’te 2 milyar 200 milyon lira olan ödemelerin, aynı ayda 3 milyar 800 milyon liraya yükseldiğini açıkladı. Sarıgül, bu durumu eleştirerek, “Bütçe ellere var, emekliye yok. Yap-işlet-devret projeleri için ocak ayında yapılan 3 milyar 800 milyon lira ödeme, 2024 yılında emekliler, memurlar ve asgari ücretliler için zorlu bir dönemi işaret ediyor. Ancak köprüleri yine müteahhitler geçecek.” şeklinde konuştu.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün ocak ayında geçiş ücretlerine yaptığı zam sonrasında, YİD projelerine ait köprülerin otomobil geçiş ücretleri ise Osmangazi Köprüsü’nde 290 TL, 1915 Çanakkale Köprüsü’nde 295 TL, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde 35 TL olarak belirlenmişti.

Sözcü’den Yavuz Alatan’ın haberine göre, Mustafa Sarıgül, ekonomik krizle birlikte vatandaşın alım gücünün düştüğü bir dönemde garanti ödemelerinin arttığını ifade ederek, “Simit 2018’de 1.25 TL iken, şimdi 12 TL. Ekmek 2018’de 1.50 TL iken, şimdi 10 TL. Köprüler için verilen garanti tutarı yıl sonunda en az 37 milyar TL olacak. Emeklilere gelince, iktidar bütçe sınırlarını zorladık diyor ancak 6 yılda şirketlere ödenen garanti ödemelerinde 16 kat artış meydana geliyor. Yani firmalara sınır tanımadan Hazine’nin kapısı sonuna kadar açılıyor.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler