Sosyal Medya

Reel Sektör

Yabancı yatırımcı Kazakistan’dan vazgeçiyor

Kazakistan’da yabancı yatırımcıların altı projesi askıya alındı. Finansman eksikliği, piyasa koşullarındaki değişiklikler, lojistik zorluklar ve genel jeopolitik durum, yabancı şirketlerin…

Yabancı yatırımcı Kazakistan’dan vazgeçiyor

Kazakistan’da yabancı yatırımcıların altı projesi askıya alındı. Finansman eksikliği, piyasa koşullarındaki değişiklikler, lojistik zorluklar ve genel jeopolitik durum, yabancı şirketlerin geri çekilmesine neden oldu.

Askıya alınan ilk proje Almatı’da fiber optik ürünlerin üretimiydi. Türk şirketi BC Fiber Group, bitmiş ürünleri satmak için şehirde bir depo inşa etti ve bölgedeki üretimi yerelleştirmeyi bekledi, ancak bir imalat tesisi açmayı reddetti.

İkinci proje, Kazakistan’da faaliyete geçmeyi planlayan Çin’den bir araç paylaşım şirketi olan DiDi Global’i içeriyordu; ancak sonunda piyasa koşullarındaki değişikliklere ve artan rekabete dayanamayınca bu planları iptal etti.

Üçüncü iptal, Kazakistan yollarında ulusal bir geçiş ücreti toplama sistemi uygulamayı planlayan Amerikan şirketi Conduent tarafından yapıldı. Kârlılık incelemesinin ardından planlarını yeniden düşündü.

Almanya’dan Agro Global GmbH, Akmola bölgesindeki tarım makineleri üretimini yerelleştirmek istiyordu. Hiçbir zaman meyvesini vermedi, bunun nedeni bu sefer de yatırımcının finansman eksikliğiydi. Listede İtalyan yatırımcı İnalca’nın Almatı bölgesinde büyükbaş hayvancılık kompleksi inşa etme projesi de yer alıyor. Finansman eksikliğinden askıya alındı.

Listedeki altıncı proje Karaganda bölgesindeki TauKen Samruk’a ait Alaigyr kurşun-gümüş yatağının planlı geliştirilmesiydi. Türk yatırımcı Eczacıbaşı Holding şirketlerinden Esan, bu projeyle fizibilite çalışması yaptı. Ancak ekonomik değer yaratacak bir kaynak görmediği için 2020 yılında bu projeden çekildi. Eczacıbaşı Holding’ten PD’ye yapılan açıklamada, “Kazakistan’ın potansiyeline inanıyoruz. TauKen Samruk ile ortak South Ural Resources ve yüzde yüzü bize ait olan Esan Kazakhstan şirketleri ile farklı bölgelerde arama faaliyetlerine devam ediyoruz” denildi.

 

 

 

patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler