Sosyal Medya

Reel Sektör

Süt üreticileri de ihracata umut bağladı

Süt üreticileri, inek sütü ve içme sütü üretimindeki artışın tüketime olumlu yansıyacağını ve ihracatta da değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Süt üreticileri de ihracata umut bağladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ocak ayında toplanan inek sütü miktarı yıllık bazda %4,7 artarak 915 bin 522 tona ulaştı. Aynı dönemde ticari süt işletmeleri tarafından yapılan içme sütü üretimi ise %6 artış göstererek 153 bin 796 ton oldu.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, verilere göre süt üretiminin yavaş yavaş artmaya başladığını ifade etti. Mevsimsel olarak bahar aylarında süt üretiminde artışlar görüldüğünü belirten Keskin, diğer aylarda ise üretimde düşüş yaşandığını belirtti. Keskin, hayvan varlığında yaşanan dalgalanmalara rağmen genel eğilimin artış yönünde olduğunu söyledi.

Keskin, Türkiye’de sütün yoğurt, ayran ve peynir olarak tüketildiğine dikkat çekerek, içme sütü üretimindeki artışın sebebini ise halkın daha bilinçli olmasına ve sütün sağlık yararlarının bilimsel olarak kanıtlanmasına bağladı. Okul Sütü Projesi gibi uygulamaların da içme sütü tüketimini artırdığını ifade eden Keskin, ülkedeki nüfus artışının da tüketimi artırdığını belirtti. Üretici fiyatlarının artmasıyla üreticilerin hayvanlarını daha iyi besleyebileceğini söyleyen Keskin, önümüzdeki yıllarda süt üretiminin ve tüketiminin artacağına inandığını ifade etti.

Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Can ise sektörün, geçtiğimiz yıllardaki üretim kayıplarını telafi ettiğini belirtti. Can, uluslararası piyasa fiyatlarındaki artışın ihracatı olumlu etkileyeceğini ve bu durumun içerdeki üretim artışını beraberinde getireceğini söyledi. Geçen yıl sanayiye aktarılan inek sütü miktarının artış gösterdiğini ve bu yıl da artışın devam ettiğini ifade eden Can, bu durumun sektördeki sorunların giderilmesi umudunu artırdığını belirtti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler