Sosyal Medya

Reel Sektör

Reel sektör yeniden döviz kredisine yöneldi

Reel sektör, son 21 yılın en yüksek Türk Lirası ticari kredi faiz oranlarıyla karşı karşıya kalarak, döviz cinsi kredilere yöneldiği bildirildi. Merkez Bankası'nın reel sektörün krediye ulaşımını kolaylaştırmak adına attığı adımların ardından, özellikle döviz geliri olan şirketlerin tekrar döviz cinsinden kredilere ilgi gösterdiği belirtildi.

Reel sektör yeniden döviz kredisine yöneldi

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, döviz kredilerine talebin arttığını doğrulayarak, şirketlerin geçmişte döviz kredi riskini azaltmak amacıyla bu tür kredileri kapatmış olduğuna dikkat çekti.

Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’e açıklama yapan Baştuğ, “Döviz kredilerine ciddi bir talep var. Şirketler döviz kredilerini geçmişte kapatmış ve buradaki riski azaltmışlardı. Döviz kurları stabil hale gelince ve endişeler azalınca firmalar, döviz cinsi krediden korkmaz hale geldi” dedi. Baştuğ, Türk Lirası ticari kredi faizlerinin yüzde 50’leri bulduğu bir dönemde, döviz kredi faizlerinin yüzde 8-9 seviyelerinde olduğuna dikkat çekerek, özellikle döviz geliri elde eden firmaların bu yöne yöneldiğini ifade etti.

Bankacılık sektöründeki yüksek faizler nedeniyle yavaşlayan Türk Lirası ticari kredi talebinin aksine, döviz kredi talebinin arttığı vurgulanıyor. Kamu bankalarında yüzde 50-54 bandında olan rotatif kredi faiz oranları, özel bankalarda ise yüzde 44-49 seviyelerinde seyrediyor. Merkez Bankası’nın verilerine göre, ortalama Türk Lirası ticari kredi faizi yüzde 53.44 ile son 21 yılın zirvesinde bulunuyor. Dolar cinsinden ticari kredilerde ise ortalama faiz yüzde 8.74, Euro cinsinden kredilerde ise yüzde 7.74 seviyesinde.

Ekonomist Erol Taşdelen, Merkez Bankası’nın liralaşma stratejisi kapsamında uygulanan sınırlama ile kullandırılan döviz kredi toplamının, şirketin son 3 yıllık ihracatını geçememesine dikkat çekti. Taşdelen, reel sektör temsilcilerinin döviz yatırım kredilerini bu sınırlamanın dışında tutma talepleri olduğunu belirterek, “TL kredi faizleri yüzde 50’lerde bu oranlarda orta veya uzun vadeli yatırım kredisi olmaz; firmalar da yatırımda yüzde 8-12 faizli döviz kredisine yöneldi, bu durumda da TCMB sınırlamasına yakalandı, TCMB’nin döviz kredi sınırı yatırımların önünde fren oldu” şeklinde değerlendirmede bulundu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler