Sosyal Medya

Reel Sektör

Ozan Özerk Katar Web Zirvesi’nde Konuştu: Fintek’in Geleceğinde Yapay Zekâ Var

Advertorial Ozan Elektronik Para’nın kurucusu Dr. Ozan Özerk, 2024 Katar Web Zirvesi’nde yapay zekânın finans teknolojilerinde (fintek) kullanımı konulu panelde…

Ozan Özerk Katar Web Zirvesi’nde Konuştu: Fintek’in Geleceğinde Yapay Zekâ Var

Advertorial

Ozan Elektronik Para’nın kurucusu Dr. Ozan Özerk, 2024 Katar Web Zirvesi’nde yapay zekânın finans teknolojilerinde (fintek) kullanımı konulu panelde sahne aldı. Ozan Özerk, yapay zekânın fintek’e nasıl güç kazandıracağı hakkındaki görüşlerini dile getirdi. Başkent Doha’da dört gün süren uluslararası etkinlikte 300’ü aşkın konuşmacı, küresel iş dünyasının liderlerine seslendi.

 

Dr Ozan Özerk, İngiltere merkezli servis modeli bankacılık (BaaS) sağlayıcısı Openpayd, Litvanya’da kurulmuş olan yeni nesil fintek bankası European Merchant Bank (EMBank) ve Türkiye’nin hızla büyüyen ödeme hizmetleri sağlayıcısı Ozan Elektronik Para gibi başarılı finansal kurumların kurucusu. Yapay zekânın fintek’in geleceğine etkilerininin ele aldığı panelde Ozan Özerk’e, HSBC’nin Yapay Zekâ Başkanı Edward Achtner eşlik etti. Katar Web Zirvesi küresel iş dünyasının önemli isimlerini bir araya getiren, bölgenin önemli etkinliklerinden.

Ozan Özerk, yapay zekânın fintek firmalarına en çok fayda sağladığı alanları, müşteri edinme, yasal uyum ve risk yönetimi, finansal işlemlerin izlem-denetim süreçleri olarak işaret etti. Yapay zekâ öncesi dönemde fintek şirketleri, müşteri kazanmanın getirdiği hızla artan iş yüküyle başa çıkacak oranda büyümekte zorlanmaktaydı. Artık fintek’ler YZ destekli servis sağlayıcılarla işbirliği yaparak veya kendi bünyelerinde YZ’yi devreye alarak büyüme imkanı yakalıyor. Yapay zekâ iş yükünü hızlandırırken insan veya algoritma kaynaklı hata riskini en aza indiriyor. Fintek’ler büyüdükçe iş dünyasındaki dijital dönüşüm de ivme kazanıyor.

Dr. Özerk, yapay zekânın paramızı daha doğru ve daha güvenli yönetebilmekte de faydalı olacağına dikkat çekti. Yapay zekâ, en uygun finansal ürünlere yönelmemize ve daha iyi yatırım kararları almamıza yardımcı olacak. Fakat asıl soru, yapay zekâ bu faydaları finansal hizmete ihtiyacı olan herkese, geniş kitlelere sağlamakta destek mi olacak yoksa engel mi?

Ozan Özerk bankacılık hizmetlerine halihazırda kısıtlı erişimi olan veya hiç olmayan kesimlerin yapay zekâdan nasıl yararlanacağı konusunu gündeminde tutuyor. Dr. Özerk, yapay zekânın suç örgütlerince veya şüpheli kimselerce suistimal edilmesinden korunmaya özen gösterirken, yapayzekânın çok yönlü bir yaklaşımla kullanılmadığı takdirde müşteri dışlanması doğurabileceğine dikkat çekti: “Sırf bir robot öyle belirledi diye siz bankacılık hizmetlerinin dışında kalmamalısınız” uyarısında bulundu.

Özerk, yapay zekânın tüm faydalarını ortaya çıkarabilmesi için finansal kurumlar ve teknolojilerin bir bütün olarak çalışması gerektiğini vurguladı. Uluslararası ödemelerde işletmeler, bankalar, farklı taraflar bir zincirin halkaları gibi tek tek birbirlerine bağlı. Yapay zekâ yaygınlaştıkça onu kullanmayan kuruluşlar, uluslararası ödemeler ekosisteminde süreci aksatan darboğazlara dönüşebilir.

 

 

Dr. Ozan Özerk, yapay zekânın (YZ) finans teknolojileri sektöründe işgücü ve yetenek havuzunu dönüştüreceğini öngörüyor.  Özerk, tarihsel bakış açısıyla tıpkı internet ve telefon ağlarının getirdiği yenilikler gibi, toplumların yapay zekâ değişimine de başarıyla ayak uyduracağına güveniyor. Önümüzdeki yıllarda birçok manuel işi teknolojiye devredeceğimizi, yapay zekânın o alanda büyük oyuncu olacağını bekliyor. Fintek şirketleri de, yapay zekâyı yönetmek ve kullanmakla görevli yeni yeteneklere ihtiyaç duyacak. Toplum genelindeki işlerde de yapay zekâyı yönlendiren yeni roller ortaya çıkacak. Özellikle nüfusu ve işgücü azalan ülkelerdeki şirketlerin rekabet gücünü korumak için yapay zekâ ciddi avantaj sağlayabilir.

Öte yandan Dr. Özerk, yapay zekâya finans sektöründe öncülük etmenin zorluklarına da değindi. Henüz emekleme aşamasında olan yapay zekâ ile ilgili yasal düzenlemeler tam oturmuş değil, ve teknoloji birçok açıdan kendini kanıtlamadı. Finans kurumları ise Müşterini Tanı (KYC), Para Aklama Karşıtı önlemler (AML), siber güvenlik ve işlem denetimi süreçlerinde pek çok yasal çerçeve içinde faaliyet göstermekle yükümlüdür. Özerk, bu nedenle kendi finansal kurumlarında yapay zekâya dikkatle yaklaştıklarını, finans dışı sektörlerdeki YZ kullanımlarına bakarak fintek’e uygulamayı araştırdıklarını ifade etti.

Dr. Özerk beş yıl sonrasına uzandığında, teknolojinin geleneksel finans devlerini yeni rakiplerle karşı karşıya getireceği bir gelecekten heyecan duyduğunu belirtti. Beş yıl içinde müşterilerin finansal hizmetleri neye göre seçeceği merak konusu. Acaba en üstün yapay zekâya, en iyi robotlara ve en gelişmiş algoritmalara sahip olanlar mı müşterilerin kalbini kazanacak? Özerk’e göre önümüzdeki dönemde köklü kurumlar ile yarışa yeni katılanlar arasındaki rekabet, bugünden çok daha çetin geçecek.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler