Sosyal Medya

Reel Sektör

Hububat ihracatında artış sürüyor: Hedef 14 milyar dolar

Türkiye, dünyanın önemli hububat üreticileri arasında yer alıyor ve bu yılın ilk iki ayında ihracatındaki artışı sürdürdü. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe Türkiye genelinde şubat ayı ihracatı 1 milyar 51 milyon dolar olarak gerçekleşirken, İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (İHBİR) ihracatı ise 333 milyon dolar olarak kaydedildi.

Hububat ihracatında artış sürüyor: Hedef 14 milyar dolar

Sektörün ocak-şubat dönemi ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,4 artarak 2 milyar 83 milyon dolara ulaştı. İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, 2024 yılında sektör olarak belirledikleri 14 milyar dolarlık ihracat hedefine emin adımlarla ilerlediklerini vurguladı ve mevcut pazarlarda yerlerini korumak ve yeni pazarlara açılmak için otoritenin üretici-ihracatçılara verebileceği her türlü teşvik ve desteğe ihtiyaç duyduklarını belirtti.

İHBİR’in açıkladığı rakamlara göre, şubat ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,3 artışla 333 milyon dolara yükselirken, Türkiye genelinde hububat sektörünün şubat ayı ihracatı yüzde 27,9 artarak 1 milyar 51 milyon dolar oldu. Türkiye genelindeki ocak-şubat dönemi ihracatı geçen yıla göre yüzde 15,4 artışla 2 milyar 83 milyon dolara yükselirken, aynı dönemde İHBİR’in ihracatı yüzde 14,3 artarak 639 milyon dolara ulaştı. Şubat ayında, sektörün en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke sırasıyla Irak, ABD ve Suriye olurken, İHBİR’in en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke ise sırasıyla ABD, Irak ve Almanya oldu.

İHRACAT ARTIŞINDAKİ EN BÜYÜK ETKEN PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİ

İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, ihracat artışındaki en büyük etkenin pazar çeşitliliği olduğunu vurgulayarak ABD ve Uzak Doğu ülkelerini hedeflediklerini belirtti. Taycı, mevcut pazarları korumak için otoritenin üretici-ihracatçılara her türlü teşviki sağlaması gerektiğini ifade etti.

2024 YILINDA HEDEF 14 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Taycı, 2024 yılında Türkiye genelinde 14 milyar dolarlık bir ihracat hedeflediklerini ve bu hedef doğrultusunda ürünlerin tanıtımı, pazarlama faaliyetleri, ihracat ve Ar-Ge konusunda eğitimlerin devam edeceğini belirtti. Sahayı ziyaret ederek, müşterilerle doğrudan temas kurarak pazarı kontrol etme stratejisinin önemine vurgu yaptı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler