Reel Sektör
Hazırgiyim patronlarından asgari ücret talebi
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, beklenen daralma ile birlikte sektörde bir miktar istihdam çıkışı yaşanabileceğini belirtirken maliyetlerdeki…

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, beklenen daralma ile birlikte sektörde bir miktar istihdam çıkışı yaşanabileceğini belirtirken maliyetlerdeki artışlardan şikayetçi oldu. Kaya, hükümetten taleplerini sıralarken “Bizim için en önemli konulardan biri de asgari ücretin OVP’deki yeni dönem enflasyon hedefi ile belirlenmesi. Maliyetlerimizi ancak bu şekilde dengeleyebiliriz” dedi.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, son çeyrekte siparişlerde kısmen iyileşme beklentisine rağmen hazırgiyim sektörü ihracatının bu yılı yüzde 6-7 düşüşle tamamlayacağını; daralma trendinin süreceği 2025 yılında da yüzde 5 gerileme öngördüklerini söyledi.
Önümüzdeki yıl beklenen daralma ile birlikte sektörde bir miktar istihdam çıkışı ve kapanmalarla da karşı karşıya kalacaklarını ifade eden Kaya, bunun önüne geçilebilmesi için finansman desteği, kurun enflasyon derecesinde artması ve asgari ücretin OVP’deki yeni dönem enflasyon hedefi ile belirlenmesi gibi bir dizi beklentileri olduğunu söyledi.
Hazırgiyim sektöründeki gelişmelerin değerlendirildiği basın toplantısında konuşan Kaya, sektörün ihracatının 21.2 milyar dolar ile tarihinin en yüksek rakamına ulaştığı 2022 yılının son çeyreğinden itibaren gerilediğine işaret ederek, son iki yılda istihdamın yüzde 15.3, üretimin ise yüzde 17 daraldığını söyledi.
Bu yılın ilk dokuz ayında ise ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 8 civarında düştüğünü belirten Kaya, “Ancak yılın son çeyreğindeki siparişler ile birlikte kısmen de olsa bir iyileşme bekliyoruz. Bunun neticesinde de bu yılı geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 6-7 düşüşle kapatacağımızı öngörüyoruz. Bu da yıllık 18 milyar dolar veya bunun biraz aşağısına denk geliyor” dedi.
Sektörde toparlanmanın bugünden yarına olmasını da beklemediklerini söyleyen Kaya, “Bu kapsamda 2025 yılında sektörümüzün yüzde 5 daha küçülebileceğini öngörüyoruz. En iyi ihtimalle bu senenin rakamını egale edebiliriz” dedi.
Kaya, daralma trendinin sürmesiyle birlikte sektörde yeni şirket kapanmaları ve istihdam kayıpları riskine de dikkat çekti.
Kaya, “Önümüzdeki yıl beklenen yüzde 5 daralma ile bir miktar istihdam çıkışı ve kapanmalarla da karşı karşıya kalacağız” dedi.
Kaya’nın verdiği bilgiye göre, sektörde halihazırda bir yılda 115 bin , son iki yılda ise 210 bin istihdam kaybı yaşandı.
Sektörün yaşadığı ihracat kayıplarının nedenleri ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise, 2022 yılı başından itibaren uygulanan ekonomi politikaları sonucunda sektördeki üretim maliyetlerinin önemli ölçüde arttığına işaret eden Kaya,”Buna karşın TL’nin değerlenmesi, kur üzerindeki baskı ve iç pazarın sıkılaşma politikaları ile daraltılması sonucu sektörümüz ihracat pazarlarında artık sadece pahalı değil, çok pahalı hale geldi” dedi ve ekledi:
“İki yıl öncesine kadar rekabet ettiğimiz Bangladeş, Vietnam, Hindistan gibi ülkelerden yaklaşık yüzde 20 daha pahalıydık… Günümüzde bu fark yüzde 60’lara ulaştı. Alım grupları bu farkı tolere etmediği için kayıp yaşıyoruz.
Alım gruplarının fiyat baskısı karşısında mecburen fiyatları aşağı çektiklerini söyleyen Kaya, bunun da sektör olarak kârsız hatta bazen bir miktar zararla mal satmalarına neden olduğunu belirtti.
Toplantıda verilen bilgiye göre, Avrupa pazarı yüzde 60 civarı payla Türk hazırgiyim üreticilerinin temel pazarı konumunda bulunuyor.
Kaya, Ortadoğu’daki jeopolitik gelismelerin sektör ihracatına nasıl yansıdığı ile ilgili soru üzerine ise, bazı noktalara uçusların durması ve lojistik sıkıntıların özellikle Laleli, Merter, Osmanbey’den yapılan bavul ticaretine ve kargo yoluyla yapılan ihracata olumsuz yansıyacağını söyledi.
Hükümetin ekonomi politikalarında ağırlıklı olarak enflasyon ve faize odaklandığını ancak sektörün daha büyük sorunları olduğunu ifade eden Kaya; maliyet artışı, kur baskısı ve rekabet edememe sorunlarının üstesinden gelmek için bazı talepleri bulunduğunu söyledi.
sozcu.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Borsa
/ 18 Temmuz 2025İŞ YATIRIM: Para Nereye Gidiyor?
Yabancı Sermaye Akımları Zayıf Seyrini Koruyor 7-11 Temmuz haftasına ait verileri değerlendiren İş Yatırım Ekonomisti Dağlar Özkan, “Para Nereye Gidiyor?”…
Borsa
/ 18 Temmuz 2025ABD’de Bilanço Sezonu Hız Kazandı: SP500 Nereye?
ABD’de Bilanço Sezonu Hız Kazandı: Bankalar ve Havacılık Sektörü Öne Çıktı ABD’de 2025 yılı ikinci çeyrek bilançolarının açıklanmaya başlamasıyla birlikte,…
Borsa
/ 18 Temmuz 2025ANALİZ: BIST Yeni Hedefi Nedir?
Faiz ve Bilanço Gelişmeleri Belirleyici Olacak Son haftalarda Borsa İstanbul’da yaşanan hareketlilik yatırımcıların dikkatini çekerken, 15 Temmuz tatili nedeniyle kısa…
Genel
/ 18 Temmuz 2025Kripto Varlıkların Piyasa Değeri 4 Trilyon Doları Aştı: Bitcoin 150 Bin Dolara mı Gidiyor?
ABD’de tarihi stablecoin yasasının kabul edilmesinin ardından, kripto para piyasasının toplam değeri 4 trilyon doları aşarak yeni bir rekora imza attı. Altcoin rallisinin öncülüğünde gelen yükseliş, yatırımcıları opsiyon piyasasında daha da yüksek seviyelere bahis yapmaya yöneltti.
Borsa
/ 18 Temmuz 2025Tacirler Yatırım 2Y25 Strateji Raporu: Dövizde İstikrar, Faizde Belirsizlik, Borsa’da Potansiyel
Tacirler Yatırım, 2025’in ikinci yarısına girerken döviz kurlarında ılımlı değer kaybı, faizlerde yukarı yönlü revize edilen patika ve Borsa İstanbul’da yılın ikinci yarısında toparlanma öngörüyor. Model Portföyde önemli değişiklikler yapılırken, 12 aylık BIST 100 hedefi %36 yükseliş potansiyeli taşıyor.
Genel
/ 18 Temmuz 2025Atilla Yeşilada & Semih Sakallı: Kimse rahatlama beklemesin! İçi boş ekmek 15 TL & Z kuşağının tek kurtuluşu sandık|
Atilla Yeşilada ve Semih Sakallı, Merkez Bankası’nın faiz kararını, Yeni Şafak’ın manşetini, ekmek ve kiraz fiyatlarını, Kerim Rota’nın yazısını ve siyasetteki son gelişmeleri konuştu.
Genel
/ 18 Temmuz 2025CATS/Ragıp Soylu: Türkiye’nin Güney Kafkasya’daki Rolü AB İçin Stratejik Bir Sınav
Türkiye'nin Güney Kafkasya'daki artan etkisi, Avrupa Birliği (AB) açısından hem bir fırsat hem de bir meydan okuma anlamına geliyor. Ankara ve Brüksel, bölgesel istikrar, Rusya ve İran etkisinin dengelenmesi ve Orta Koridor üzerinden Doğu-Batı bağlantısının güçlendirilmesi gibi ortak hedeflere sahip olsa da, bu hedeflere yönelik politikaları çoğu zaman uyumsuz. Zengezur Koridoru ve Orta Koridor gibi projelerin hız kazandığı bir dönemde, AB Türkiye ile iş birliği yapıp yapmayacağına karar vermek zorunda.
Ekonomi
/ 18 Temmuz 2025Castrol’den Devrim Niteliğinde Program: Atık Yağ Getirene Bedava Yeni Yağ
Castrol Türkiye, çevre dostu ve sürdürülebilir enerji kullanımına öncülük eden “Daha Döngüsel” programını hayata geçirdi. Bu yenilikçi girişimle, kullanılmış motor…
Ekonomi
/ 18 Temmuz 2025Banka Kartı Olan Herkesi İlgilendiriyor: Yeni Şifre Zorunluluğu Geliyor
Kredi ve banka kartlarının kullanım oranı her geçen yıl artarken, dolandırıcılık yöntemleri de dijital mecralara kayıyor. Mobil bankacılık ve internet…
Ekonomi
/ 18 Temmuz 2025Kamu İşçisi İçin Zamda Son Teklif: Yüzde 24’e Yükseldi, Gözler Son Turda
Yaklaşık 600 bin kamu işçisini ilgilendiren 2025–2026 dönemi toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin üçüncü ve son zam teklifi açıklandı. Yeni teklife…
Ekonomi
/ 18 Temmuz 2025Koç Üniversitesi’nden Temmuz 2025 Raporu: Yıl Sonu Enflasyon Beklentisi %65’e Geriledi
Koç Üniversitesi’nin Temmuz 2025 Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi sonuçlarına göre, enflasyon beklentilerinde düşüş trendi sürerken, yatırım tercihlerinde döviz, altın ve…
Çetin ünsalan
/ 18 Temmuz 2025Çetin Ünsalan: Geleneksel emekliye vaat günleri başladı
Türkiye’nin emekli dramı devam ediyor. Ama bir meselede sorun yaşamaktan daha ağırı nedir biliyor musunuz? Konuyu çözmesi gerekenlerin içi boş vaatlerle ya da tutarsız söylemlerle sizi oyalaması.
Borsa
/ 18 Temmuz 2025Piyasalar Ağustos Fırtınası Öncesi Nefes Alıyor: Fed-Trump Gerilimi Tırmanıyor
Küresel piyasalar yazın ikinci yarısına girerken, Asya’dan gelen enflasyon verileri, Çin’in demografik hamleleri, Avrupa’daki büyüme sinyalleri ve ABD’de Fed ile Trump arasındaki gerilim yatırımcıları kritik karar haftalarına hazırlıyor. Türkiye cephesinde ise 24 Temmuz’daki faiz kararı ve yüksek gıda enflasyonu, piyasaları temkinli bir bekleyişe sürüklüyor.
Benzer Haberler