Reel Sektör
Hazırgiyim patronlarından asgari ücret talebi
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, beklenen daralma ile birlikte sektörde bir miktar istihdam çıkışı yaşanabileceğini belirtirken maliyetlerdeki…

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, beklenen daralma ile birlikte sektörde bir miktar istihdam çıkışı yaşanabileceğini belirtirken maliyetlerdeki artışlardan şikayetçi oldu. Kaya, hükümetten taleplerini sıralarken “Bizim için en önemli konulardan biri de asgari ücretin OVP’deki yeni dönem enflasyon hedefi ile belirlenmesi. Maliyetlerimizi ancak bu şekilde dengeleyebiliriz” dedi.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, son çeyrekte siparişlerde kısmen iyileşme beklentisine rağmen hazırgiyim sektörü ihracatının bu yılı yüzde 6-7 düşüşle tamamlayacağını; daralma trendinin süreceği 2025 yılında da yüzde 5 gerileme öngördüklerini söyledi.
Önümüzdeki yıl beklenen daralma ile birlikte sektörde bir miktar istihdam çıkışı ve kapanmalarla da karşı karşıya kalacaklarını ifade eden Kaya, bunun önüne geçilebilmesi için finansman desteği, kurun enflasyon derecesinde artması ve asgari ücretin OVP’deki yeni dönem enflasyon hedefi ile belirlenmesi gibi bir dizi beklentileri olduğunu söyledi.
Hazırgiyim sektöründeki gelişmelerin değerlendirildiği basın toplantısında konuşan Kaya, sektörün ihracatının 21.2 milyar dolar ile tarihinin en yüksek rakamına ulaştığı 2022 yılının son çeyreğinden itibaren gerilediğine işaret ederek, son iki yılda istihdamın yüzde 15.3, üretimin ise yüzde 17 daraldığını söyledi.
Bu yılın ilk dokuz ayında ise ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 8 civarında düştüğünü belirten Kaya, “Ancak yılın son çeyreğindeki siparişler ile birlikte kısmen de olsa bir iyileşme bekliyoruz. Bunun neticesinde de bu yılı geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 6-7 düşüşle kapatacağımızı öngörüyoruz. Bu da yıllık 18 milyar dolar veya bunun biraz aşağısına denk geliyor” dedi.
Sektörde toparlanmanın bugünden yarına olmasını da beklemediklerini söyleyen Kaya, “Bu kapsamda 2025 yılında sektörümüzün yüzde 5 daha küçülebileceğini öngörüyoruz. En iyi ihtimalle bu senenin rakamını egale edebiliriz” dedi.
Kaya, daralma trendinin sürmesiyle birlikte sektörde yeni şirket kapanmaları ve istihdam kayıpları riskine de dikkat çekti.
Kaya, “Önümüzdeki yıl beklenen yüzde 5 daralma ile bir miktar istihdam çıkışı ve kapanmalarla da karşı karşıya kalacağız” dedi.
Kaya’nın verdiği bilgiye göre, sektörde halihazırda bir yılda 115 bin , son iki yılda ise 210 bin istihdam kaybı yaşandı.
Sektörün yaşadığı ihracat kayıplarının nedenleri ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise, 2022 yılı başından itibaren uygulanan ekonomi politikaları sonucunda sektördeki üretim maliyetlerinin önemli ölçüde arttığına işaret eden Kaya,”Buna karşın TL’nin değerlenmesi, kur üzerindeki baskı ve iç pazarın sıkılaşma politikaları ile daraltılması sonucu sektörümüz ihracat pazarlarında artık sadece pahalı değil, çok pahalı hale geldi” dedi ve ekledi:
“İki yıl öncesine kadar rekabet ettiğimiz Bangladeş, Vietnam, Hindistan gibi ülkelerden yaklaşık yüzde 20 daha pahalıydık… Günümüzde bu fark yüzde 60’lara ulaştı. Alım grupları bu farkı tolere etmediği için kayıp yaşıyoruz.
Alım gruplarının fiyat baskısı karşısında mecburen fiyatları aşağı çektiklerini söyleyen Kaya, bunun da sektör olarak kârsız hatta bazen bir miktar zararla mal satmalarına neden olduğunu belirtti.
Toplantıda verilen bilgiye göre, Avrupa pazarı yüzde 60 civarı payla Türk hazırgiyim üreticilerinin temel pazarı konumunda bulunuyor.
Kaya, Ortadoğu’daki jeopolitik gelismelerin sektör ihracatına nasıl yansıdığı ile ilgili soru üzerine ise, bazı noktalara uçusların durması ve lojistik sıkıntıların özellikle Laleli, Merter, Osmanbey’den yapılan bavul ticaretine ve kargo yoluyla yapılan ihracata olumsuz yansıyacağını söyledi.
Hükümetin ekonomi politikalarında ağırlıklı olarak enflasyon ve faize odaklandığını ancak sektörün daha büyük sorunları olduğunu ifade eden Kaya; maliyet artışı, kur baskısı ve rekabet edememe sorunlarının üstesinden gelmek için bazı talepleri bulunduğunu söyledi.
sozcu.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Gündem
/ 12 Mayıs 2025Türkiye’de banka hesabında 1 milyon TL veya daha fazla parası olan kişi sayısı kaç?
Türkiye’de ekonomik uçurum her geçen gün daha da belirginleşiyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yayımladığı son veriler, servetin kimde biriktiğini ve kimlerin sistemde yalnızca isim olarak kaldığını çarpıcı bir şekilde gözler önüne serdi.
Döviz
/ 12 Mayıs 2025Atilla Yeşilada video: Yüksek faizden en çok kazanan kim? & Fed faiz indiremez!
Pazar günü yayınlanan bu söyleşimin zamanlaması cuk oturdu. ABD-Çin arasında tarife savaşının biteceğine inanmıyorum. Piyasanın Fed faiz indirim beklentileri çok abartılı. Yatırımcılar kuytuda yatan ABD bütçe pazarlıklarını ve sonucunun dolar ve tahvil getirileri üzerindeki yıkıcı etkisini fiyatlamıyor. Ekonomik İstikrar Programı'ndan geriye bir tek güçlü TL politikası kaldı. Ne Erdoğan, ne de ekonomi yönetimi bu politikadan vazgeçemez. Ben yaz aylarını TL'de geçireceğim.
Borsa
/ 12 Mayıs 2025Gelişen Piyasa hisseleri coştu, ancak belirsizlik sürüyor
ABD ve Çin arasında gerçekleşen son ticaret anlaşması, küresel piyasalarda olumlu bir hava estirdi. İki ülke, karşılıklı olarak uyguladıkları yüksek gümrük vergilerini 90 gün süreyle önemli ölçüde azaltma kararı aldı. Bu gelişme, özellikle gelişmekte olan piyasalarda yatırımcı güvenini artırarak, hisse senedi ve döviz piyasalarında yükselişe neden oldu.
Borsa
/ 12 Mayıs 2025ABD-Çin Ateşkesiyle Borsalar Uçuşa Geçti, Dolar, Tahvil getirileri yükseliyor
ABD ile Çin arasında tarifeler konusunda varılan üç aylık ateşkesin küresel ticaret savaşının sona ereceği umudunu doğurması, dünya genelinde borsalarda güçlü bir yükselişe neden oldu. Riske karşı koruma sağlayan yatırım alanlarından çıkış yaşanırken, yatırımcılar hisse senetlerine yöneldi. Altın satış yerken, dolar ve ABD tahvil faizleri yükseliyor.
Dünya Ekonomisi
/ 12 Mayıs 2025Nissan 20 bin çalışanı ile yollarını ayıracak
Yapısal krizdeki Japon otomotiv devi Nissan, küresel daralma ve zayıf satışlar nedeniyle daha önce açıkladığından iki kat fazla çalışanını işten çıkaracak.
Ekonomi
/ 12 Mayıs 2025Fitch uyardı: Borçlanma büyüyor, yabancı yatırımcı payı düşüyor
Fitch Ratings, Türkiye’nin iç siyasi baskılar ve küresel ekonomik belirsizliklere rağmen borçlanma piyasasında istikrarlı büyümesini sürdürdüğünü açıkladı. 2025-2026 döneminde piyasanın büyüklüğünün 500 milyar doları aşması bekleniyor.
Ekonomi
/ 12 Mayıs 2025Bankacılıkta faiz riski alarmı: BDDK sınırı %15’e çekti
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankacılık hesaplarından kaynaklanan faiz oranı riskine ilişkin yeni yönetmeliğini yayımladı. Konsolide ve konsolide olmayan faiz riski standart rasyosu yüzde 20’den yüzde 15’e indirildi.
Genel
/ 12 Mayıs 2025Otomobilde büyük yarış: 1,5 Milyon TL’ye varan faizsiz kredi fırsatları!
BMW, Fiat, MG, Chery ve daha birçok marka faizsiz ya da düşük faizli kredi kampanyalarıyla araç alımını kolaylaştırıyor. Bazı modellerde 1,5 milyon TL’ye kadar sıfır faizli kredi imkânı sunuluyor.
Ekonomi
/ 12 Mayıs 2025Ciro endeksinde güçlü artış: Ticaret ve hizmet sektörleri öne çıktı
TÜİK verilerine göre Mart 2025’te toplam ciro endeksi yıllık %33,4 artış gösterdi. En yüksek artış ticaret ve hizmet sektörlerinden geldi.
Ekonomi
/ 12 Mayıs 2025İnşaat sektöründe maliyet enflasyonu sürüyor
Mart 2025’te inşaat maliyet endeksi hem aylık hem yıllık bazda artış gösterdi. En yüksek artış işçilik kaleminde kaydedildi.
Borsa
/ 12 Mayıs 2025Rafineri devi zayıfladı: Tüpraş 1. çeyrek kârı tarihi dipte!
Tüpraş, 2025 yılı ilk çeyrekte 97 milyon TL net dönem kârı açıkladı. Piyasa beklentisi 170 milyon TL seviyesindeydi. Şirket, geçen yılın aynı dönemine göre ciddi kâr kaybı yaşadı.
Dünya Ekonomisi
/ 12 Mayıs 2025Ticaret savaşına ara: ABD ve Çin’den karşılıklı tarife indirimi
İsviçre'deki görüşmeler sonrası ABD ve Çin, 90 gün boyunca karşılıklı olarak gümrük tarifelerini önemli ölçüde düşürme kararı aldı. Taraflar, ticaret ilişkilerinde yeni bir müzakere mekanizması kurmaya hazırlanıyor.
Ekonomi
/ 12 Mayıs 2025Mart’ta tüketim frenledi: Perakende satışlarda aylık gerileme
Mart ayında perakende satış hacmi yıllık bazda yükselirken, aylık bazda geriledi. Tüketim eğiliminde ivme kaybı dikkat çekti.
Benzer Haberler