Sosyal Medya

Para-banka-finans

Piyasa profesyonelleri “kıpırdamayın” diyor…

Spinn Danışmanlık tarafından düzenlenen ve Şubat ayında 96 piyasa profesyonelinin katıldığı Piyasa Profesyonelleri Anketi yayımlandı...

Piyasa profesyonelleri “kıpırdamayın” diyor…

Spinn Danışmanlık tarafından düzenlenen ve Şubat ayında 96 piyasa profesyonelinin katıldığı Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin (PPA) sonuçlarına göre Şubat’ta hem küresel piyasalarda hem yurt içinde belirsizliğin artması piyasa profesyonellerinin hisse senedi piyasasında bile temkinli olunması gerektiği mesajını vermelerine neden oldu. Şubat’ta piyasa profesyonelleri hisse senedi, USDTRY, DTH, yurtdışı hisse senedi, uzun vadeli ve kısa vadeli yurtiçi borçlanma araçları ve yurtdışı borçlanma araçları için nötr kal tavsiyesinde bulundu, profesyonellerin çoğu sadece mevduat ve altında ağırlığı artır dedi.

Geçen yılın başından bu yılın Şubat ayına kadar sadece 1 kere ağırlığı düşür ve 3 kere nötr kal tavsiyesine konu olan yurtiçi hisse senetleri Şubat’ta yurt içinde merkez bankası başkan değişimi ve
politika etkinliğinin sorgulanması, yurtdışında ise Fed ve AMB belirsizliği ile yeniden nötr kala döndü. Şubat Piyasa Katılımcıları Anketi’ne katılan 96 piyasa profesyonelinin %37.5’i nötr kal tavsiyesinde bulunurken bir ayda en fazla oranda değişen tavsiye %11.6’dan %24.0’e yükselen ağırlığı düşür tavsiyesi oldu.

Hisse senedi piyasası ile ilgili belirsizlik, yılbaşından bu yana yaşanan ralli ve yeni Merkez Bankası Başkanı’nın kararlılık mesajlarıyla oluşan mevduat faizlerinde artış beklentisi Ocak ayındaki aradan sonra mevduatı tekrar öne çıkarmış gibi görünüyor. Şubat’ta piyasa profesyonellerinin %44.8’i önümüzdeki 3 ayda ağırlığı artır tavsiyesinde bulunurken nötr kal tavsiyesinde bulunanların oranı %44.6’dan %34.4’e geriledi.

Diğer bir sabit getirili enstrüman olan kısa vadeli borçlanma araçları ile ilgili olarak Ocak’ta en yüksek paya sahip tavsiye nötr kal olsa da ağırlığı artır ve nötr kal %38.4 ve %39.3 ile birbirine çok yakın gerçekleşmişti. Oysa ki Şubat’ta ağırlığı artır tavsiyesi %30.2’ye düşerken nötr kal tavsiyesi %44.8’e yükseldi. Faiz oranlarındaki artışa rağmen portföy yöneticileri uzun vadeli tahvillerde de yeni pozisyon almak için erken olduğunu düşünüyor olmalılar ki piyasa profesyonellerinin %49.0’u nötr kal derken ağırlığı artır diyenlerin oranı %35.7’den %20.8’e geriledi. Şubat anketinde sorduğumuz bonus soruya aldığımız yanıtlardan anlıyoruz ki piyasa profesyonellerinin çoğu bu yıl içerisinde TCMB’den bir faiz değişikliği beklemiyor. Katılımcıların %50’si TCMB’nin bu yıl faizi sabit tutmasını beklediklerini belirtirken %30.2’si yılsonuna kadar faizin indirileceğini, %19.8’i ise faizin artırılacağını düşünüyor.

Anketimizin başladığı Ocak 2023’ten bu yana Haziran ayı hariç ağırlığı artır tavsiyesinin ön plana çıktığı altında Şubat’ta da ağırlığı artır en yüksek paya sahip tavsiye oldu ve ağırlığı çok artır tavsiyesi 5.6 puan yükselirken ağırlığı düşür 4.9 puan geriledi. Ağırlığı artır diyenlerin oranı ise %44.8 ile geçen ayın %48.2’sine oranla hafif düşük gerçekleşti.

Ocak itibarıyla ons altın dışındaki döviz bazlı enstrümanlarda (USDTRY, DTH, yurtdışı hisse senetleri, yurtdışı borçlanma araçları) önümüzdeki 3 ay için nötr kal tavsiyesi ağır basıyor ancak DTH ve USDTRY’de ağırlığı artıra doğru bir yönelim gözlemliyoruz. USDTRY’de nötr kal tavsiyesi önceki aya göre 10.7 puan gerilerken ağırlığı artır tavsiyesi 9.2 puan yükseldi. DTH’ta da en yüksek paya sahip nötr kal tavsiyesi önceki aya göre 5.1 puan gerilerken ağırlığı artır tavsiyesi 9.1 puan yükseldi.

Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin portföy dağılımı sorusuna verilen yanıtlara göre piyasanın çoğunun portföy tercihlerinde geçen ay olduğu gibi bu ay da yurtiçi hisse senedi ilk sırada yer alırken hisse senedinin tüm katılımcıların yanıtlarından oluşturduğumuz portföydeki payı 4.1 puan düşüşle %27.3’e geriledi. Döviz bazlı enstrümanlarda piyasa profesyonellerinin çoğu altın dışında nötr kal tavsiyesinde bulunurken Şubat’ta portföylerde USDTRY, DTH, yurtdışı hisse senedi, altın ve eurobondun ağırlıkları önceki aya göre artış gösterdi. Hisse senedi dışında TL mevduat ile kısa ve uzun vadeli borçlanma araçlarının payları ise azaltıldı.

Piyasa Profesyonelleri Anketi Portföy Dağılımı: Şubat 2024 (%)

Anket Kasım ayının son haftasında whatsapp ve e-mail üzerinden link paylaşımı ile gerçekleştirilmiştir. Ankete 96 piyasa profesyoneli katılmıştır. Ankete katılım
kişisel bilgiler alınmadan yapılmakta, verilen yanıtların kimlere ait olduğu görülmeden toplanmaktadır.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler