Sosyal Medya

Borsa

Deniz Yatırım’dan Anadolu Hayat Emeklilik için 4. çeyrek finansal görünüm değerlendirmesi

Anadolu Hayat Emeklilik 4Ç23 konsolide olmayan finansallarında 768 milyon TL net kar açıkladı. Bizim beklentimiz ise 591 milyon TL idi...

Deniz Yatırım’dan Anadolu Hayat Emeklilik için 4. çeyrek finansal görünüm değerlendirmesi

Değerlendirme: Sınırlı Olumlu

Anadolu Hayat Emeklilik 4Ç23 konsolide olmayan finansallarında 768 milyon TL net kar açıkladı. Bizim beklentimiz ise 591 milyon TL idi. Şirketin net kar rakamı %8 ç/ç ve %29 y/y artarken, bu dönemde özsermaye karlılığı %51.2 olarak gerçekleşmiştir. 2023 tüm yılda yıllık %105 net kar artışı ile 2,778 milyon TL net kar açıklayan şirketin 2023 tüm yıl özsermaye karlılığı ise %61.3 olarak gerçekleşmiştir.

Anadolu Hayat Emeklilik için AL önerimizi koruyoruz, hedef fiyatımız ise 66.00 TL’dir. 111.3 milyar TL’lik bireysel emeklilik fon büyüklüğü ile üçüncü sırada yer alan Şirket’in, fon hacmi 2022 sonuna göre %79 artış kaydederken, hayat sigortalarındaki fon büyüklüğü ise 17.9 milyar TL seviyesindedir. %30’luk devlet katkısına rağmen mevduat faizlerinin %40 civarında seyretmesine bağlı olarak 2024’te bireysel emeklilik segmentine olan ilginin biraz yavaşlayabileceğini tahmin ediyoruz. Hayat sigortaları tarafında 2023 yılında yıllık %101 artışla 7.1 milyar TL’ye ulaşan prim üretimi ile %12.3 pazar payı olan şirketin, 2024 yılında prim üretim artış hızının yavaşlaması ebklenebilir. Bunda da ana etkenin bankaların bireysel kredi artışındaki yavaşlama ile birlikte krediye bağlı hayat sigortası büyümesinin yavaşlamasından kaynaklanmasını bekliyoruz. Ancak finansal getirilerin 2023 yılına göre yüksek seyretmesini beklediğimiz 2024 yılında bireysel emeklilik fon hacminin %65 artmasını, yeni müşteri kazanımının bu segmentte daha yavaş olmasına bağlı olarak operasyonel gider artış hızının yavaşlamasını öngörüyoruz. Hayat sigortacılığı tarafında ise %39 yıllık brüt prim üretimi artış beklentimize rağmen provizyon giderlerinin normalleşmesine bağlı olarak net operasyonel kar marjının %16.3 ile önceki üç yıla kıyasla toparlamasını öngörüyoruz.

Finansal gelirler tarafında ise şirketin kendine ait menkul portföyünün 8 milyar TL’yi aşmasına bağlı olarak muhafazakar bir tahmin ile yaklaşık 2.7 milyar TL faiz geliri öngörüyoruz. 2024 için %57.2 özsermaye karlılığı beklentimiz ile 4.6x F/K çarpanı ile işlem gören hissenin temettü verimliliğini %10’lu seviyelerde bekliyoruz. Bu nedenle Anadolu Hayat Emeklilik Al olan önerimizi koruyoruz, hedef fiyatımız ise hisse başına 66.00 TL’dir.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Deniz Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler