Sosyal Medya

Gündem

The Washington Post: Şimdi Erdoğan ne yapacak?

31 Mart yerel seçimlerinden büyük bir oy kaybıyla ayrılan, elindeki belediyeleri CHP’ye kaptıran AKP’nin ve Erdoğan’ın atacağı adımlar merak konusu.…

The Washington Post: Şimdi Erdoğan ne yapacak?

31 Mart yerel seçimlerinden büyük bir oy kaybıyla ayrılan, elindeki belediyeleri CHP’ye kaptıran AKP’nin ve Erdoğan’ın atacağı adımlar merak konusu. Seçimden sonraki toplantıda “kibir” vurgusu yapan Erdoğan’ın nasıl davranacağı ABD’nin en köklü gazetelerinden biri olan Washington Post’un da gündeminde.

 

Yerel seçimlerde başarı gösteremeyen ve “Partide sadece oy değil, kan ve ruh kaybı var” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önünde şimdi nasıl bir yol var?

ABD’nin en köklü gazetelerinden biri olan Washington Post, yerel seçimler sonrası Erdoğan’ın atacağı olası adımları yazdı

Oksijen gazetesinin aktardığına göre bazı analistler Pazartesi günü bu sonucun bir uyarı olduğunu ve Erdoğan hükümetinin ABD ve komşu Yunanistan gibi NATO müttefikleriyle ilişkileri yumuşatmayı ve içeride daha ‘dostane’ programlar benimsemeyi de içeren bir ‘normalleşme’ yolu izleyeceğini beklediklerini söyledi.

İstanbul’daki Işık Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü olan Seda Demiralp, Erdoğan’ın ülkenin güneyinde 53 binden fazla insanın ölümüne neden olan yıkıcı depremin ardından geçen Mayıs ayında yapılan seçimlerde muhalefetin kazanacağı tahminlerini altüst ettiğinde bu modeli zaten gördüğünü söyledi.

Demiralp “Bu bir uyarıydı” dedi ve ekledi: “Erdoğan’ın normalleşmeye devam etmesini bekliyorum. Yoksa Ak Parti kaybetmeye devam edecek.”

Demiralp, “Liderlik, partilerden ve ideolojilerden daha önemli hale geliyor” dedi ve ekledi: “Özellikle Türkiye gibi kurumların zayıf olduğu bir ülkede insanlar partilerden ve diğer kurumlardan ziyade liderlere bağlanıyor”

Türkiye’yi yakından izleyenler Erdoğan’ın radikal bir U dönüşü yapacağını ya da muhafazakar İslamcı politikalarında köklü değişiklikler olacağını düşünmüyor. Ancak bir yumuşama söz konusu olabilir.

New York merkezli danışmanlık firması Teneo’nun eş başkanı Wolfango Piccoli, “Erdoğan, iktidarı paylaşmaktan kaçındığı için daha büyük bir siyasi uzlaşmaya doğru ilerlemeyecek ve bu acı yenilgi nedeniyle kutuplaştırıcı söylemini yumuşatmayacaktır” dedi.

Ankara’daki German Marshall Fund’ın direktörü Özgür Ünlühisarcıklı, sonuçları Erdoğan için eşi benzeri görülmemiş bir mağlubiyet olarak nitelendirdi.

Ünlühisarcıklı “Türkiye değişime hazır” dedi.

Anadolu Ajansı’na göre katılım oranı geçen yılki yüzde 87’ye kıyasla yüzde 78 civarındaydı. Sonuçlar, oy kullanmayanların çoğunlukla Ak Parti destekçileri olduğunu gösterdi.

Ak Parti için “Daha önce hiç böyle kaybettiğini görmemiştik” diyen Ünlühisarcıklı “Şimdi CHP ilk kez anketlerde Ak Parti’nin önünde. Bu CHP için çok büyük bir başarı çünkü ilk kez Ak Parti’den daha fazla oy aldılar” ifadelerini kullandı.

Sabancı Üniversitesi’nde siyaset bilimi doçenti olan Berk Esen, “Bence Türk seçmenler Erdoğan’a artık yeter mesajını net bir şekilde verdi” dedi. Esen, “Eğer Erdoğan kendine çeki düzen vermez ve iktidar partisini değiştirmezse, Ak Parti’nin oy oranında yaşadığımız bu düşüş devam edecek” diye ekledi.

 

 

 

halktv.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler