Sosyal Medya

Genel

İddia: İsrail’in saldırı planına ABD onayı!

ABD’nin, İran’a kapsamlı bir saldırı düzenlememesi şartıyla İsrail’in Refah’a saldırı planını kabul ettiği iddia edildi. Refah kentinde yaklaşık 1,5 milyon…

İddia: İsrail’in saldırı planına ABD onayı!

ABD’nin, İran’a kapsamlı bir saldırı düzenlememesi şartıyla İsrail’in Refah’a saldırı planını kabul ettiği iddia edildi. Refah kentinde yaklaşık 1,5 milyon yerinden edilmiş Filistinli sığınmacı bulunuyor.

 

Katar merkezli Al-Araby Al-Jadeed, ABD ile İsrail’in uzun zamandır tartışılan Gazze Şeridi’nin en güneyinde, Mısır sınırında yer alan Refah’a saldırı konusunda anlaştığını yazdı.

İsrail’in, İran’ın 13 Nisan’da yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle başlattığı saldırılarına misilleme yapacağı yönünde beklentiler sürerken, ertelendiği bildirilen Refah’a saldırı planına ilişkin yeni gelişmeler gündeme geldi.

Adı açıklanmayan Mısırlı yetkili, “Amerikan yönetimi, İran’a karşı geniş çaplı bir saldırı düzenlememek karşılığında işgal hükümetinin (İsrail) Refah’a askeri operasyonla ilgili daha önce sunduğu planı kabul etti” dedi.

Yetkililer, Mısır hükümetinin de Refah’a planlanan saldırının muhtemel etkileriyle başa çıkabilmesi için hazırlıklar yaptığını kaydetti.

Refah’a saldırı planını onayladığını defalarca kez yineleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 8 Nisan’da yaptığı açıklamada saldırı için tarih belirlendiğini belirtmişti.

Buna karşın, İsrail devlet televizyonu KAN’ın 14 Nisan tarihli haberinde ise Netanyahu’nun tarihinin belli olduğunu açıkladığı Refah’a saldırı planının “ertelendiği” iddiasına yer verilmişti.

Ayrıca, İsrail’in, kara işgali öncesinde bölgeye sığınanları çıkarmak için iki hafta içerisinde Refah yakınlarında 10 bin çadır kurmayı planladığı öne sürülmüştü.

30 bin ek çadırın da satın alma aşamasında olduğu, bunların da aynı bölgeye daha sonra kurulacağı kaydedilmişti.

İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana sürdürdüğü saldırıları nedeniyle yaklaşık 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi’nde 1,9 milyon kişi, yerinden edildi. Bu Filistinlilerin çoğu, İsrail’in daha önce “güvenli bölge” olduğunu iddia ettiği Refah kentine sığındı.

Gazze Şeridi’nin en güneyinde, Mısır sınırında yer alan Refah’ın İsrail saldırılarından önce 280 bin olan nüfusu, halihazırda 5 katından fazla artarak neredeyse 1,5 milyona ulaştı.

İsrail saldırılarından kaçarak, yeterli kalacak yerin bulunmadığı ve altyapının yetersiz kaldığı Refah’a sığınan Filistinlilerin büyük bölümü, derme çatma çadırlardan oluşan kamplarda yaşam mücadelesi veriyor.

İsrail ordusunun sık sık hava saldırıları düzenlediği Refah’a kara saldırısı başlatması halinde sivillerin Gazze Şeridi’nde sığınacak yerinin kalmayacağından endişe ediliyor.

 

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler