Sosyal Medya

Piyasa

Ripple CEO:  Kripto pazarı bu yıl ikiye katlayacak

ABD kripto borsası Gemini'nin operasyon sorumlusu Marshall Beard, geçtiğimiz günlerde Londra'daki bir kripto konferansında CNBC'ye Bitcoin fiyatının bu yılın ilerleyen dönemlerinde 150.000 dolara çıkmasını beklediğini söyledi.

Ripple CEO:  Kripto pazarı bu yıl ikiye katlayacak

Ripple CEO’su, kripto pazarının büyüklüğünün 2024 sonuna kadar ikiye katlanarak 5 trilyon dolara ulaşacağını öngörüyor. CNBC.com’a konuşan Blockchain girişimi Ripple’ın CEO’su Brad Garlinghouse, iddialı bir öngörüyle kripto paraların toplam piyasa değerinin bu yıl 5 trilyon doları aşacağını ifade ettti.

Brad Garlinghouse, CNBC’e, ilk ABD spot bitcoin borsa yatırım fonunun (ETF’ler) halka arzı  ve yaklaşan bitcoin “halving” (ikiye bölünme) de dahil olmak üzere makro faktörleri öne sürerek kripto pazarının tüm değerinin iki katına çıkmasını beklediğini söyledi.

Garlinghouse CNBC’ye “Uzun zamandır bu sektördeyim ve bir çok trendin gelip gittiğini gördüm” dedi. “Çok iyimserim. Bence makro trendler, ETF’ler gibi büyük resimdeki gelişmeler, ilk kez gerçek kurumsal parayı bu piyasaya girmeye teşvik ediyor.”

Garlinghouse, “Kurumsal fonların talebi artırdığını, arzın ise azaldığını görüyorsunuz” dedi. “Tedarik daraldığında ve talep genişlediğinde ne olacağını söylemek için ekonomi mezunu olmanıza gerek yok.”

 

İlk ABD spot bitcoin ETF’leri 10 Ocak’ta ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından onaylandı. ABD borsalarında işlem görüyorlar ve kurumların ve perakende yatırımcıların, temel varlığa doğrudan sahip olmadan Bitcoin’de pozisyon almalarına olanak tanıyorlar.

Bitcoin  “halving”, yani yarılanması, kripto varlığın tarihinde yaklaşık dört yılda bir gerçekleşen teknik bir işlem. İşlemleri doğrulamak ve yeni tokenler basmak için yüksek güçlü bilgisayarlar kullanan bitcoin ağındaki gönüllüler olan bitcoin madencilerine verilen toplam üretim ödülünü yarıya indiriyor. Bu tür son etkinlik 2020’de gerçekleşti ve bir sonrakinin bu ayın sonlarında gerçekleşmesi planlanıyor.

Garlinghouse, “Kripto endüstrisinin genel piyasa değerinin bu yılın sonuna kadar iki katına çıkacağı tahmin ediliyor… tüm bu makro faktörlerden etkileniyor” dedi. Toplam kripto piyasası kapitalizasyonu 4 Nisan itibarıyla kabaca 2,6 trilyon dolardı. Eğer piyasa iki katına çıkarsa, bu, 5,2 trilyon dolarlık yeni bir toplam kripto piyasası kapitalizasyonu anlamına gelecek.

 

Bitcoin son 12 ayda %140’tan fazla arttı. CoinGecko verilerine göre 13 Mart’ta 73.000 doların üzerinde rekor bir seviyeye ulaştı. Ancak o zamandan beri 70.000 dolar seviyesinin oldukça altına düştü. Dünyanın dijital para birimi, daha geniş bir pazara yatırımcı ilgisine açan  ana token oldu.

Bitcoin, 1 Nisan itibarıyla 1,3 trilyon dolarlık piyasa değeriyle tüm kripto pazarının yaklaşık %49’unu oluşturuyor.

 

ABD kripto düzenlemesine ilişkin olumlu işaretler

Garlinghouse’un kripto pazarını yeni zirvelere ittiğini düşündüğü diğer faktörlerden biri de Amerika Birleşik Devletleri’nde olumlu düzenleyici momentum olasılığı.

Bu yıl bir seçim yılı olduğundan, kripto para umutluları bir sonraki yönetimin kripto endüstrisine daha yumuşak davranacağı konusunda iyimser.

Başkan Gary Gensler yönetimindeki  ABD denetim kuruluşu SEC, Ripple’ın kendisi de dahil olmak üzere kripto şirketlerine yönelik yaptırımlarda agresif davrandı.

SEC, Ripple’ın yakından ilişkili olduğu bir kripto para birimi olan XRP’yi kayıt dışı menkul kıymet anlaşmalarıyla yasadışı olarak sattığı dava açtı. Ripple iddiaları reddederken, dava sürüyor.

Garlinghouse, “Sektörün makro rüzgarları hakkında aslında söyleyeceğim şeylerden biri: Amerika Birleşik Devletleri’nde  kuralların daha fazla netlik kazanacağımızı düşünüyorum” dedi. “ABD hâlâ dünyanın en büyük ekonomisi ve ne yazık ki kripto para piyasalarına en düşman olanlardan biri. Ve sanırım bu da değişmeye başlayacak.”

Garlinghouse, bu yıl kripto piyasası için büyük kazançlar öngören tek kripto boğası değil. ABD kripto borsası Gemini’nin operasyon sorumlusu Marshall Beard, geçtiğimiz günlerde Londra’daki bir kripto konferansında CNBC’ye Bitcoin fiyatının bu yılın ilerleyen dönemlerinde 150.000 dolara çıkmasını beklediğini söyledi. Beard, CNBC’ye şöyle konuştu: “Bu yıl her şey o kadar hızlı değişti ki, yeni düzenlemeler, ETF’ler, halving ve yüksek üretim maliyeti olan madencilerin piyasadan çıkması gerekiyor.”

Beard, “150.000 dolar olacağını düşündüğüm tüm zamanların en yüksek seviyesine kadar yukarı ve aşağı şiddetli hareketler göreceksiniz” diye ekledi. “150.000 dolar muhtemelen bu yıl sınanır. Kriptolar çok hızlı hareket ediyor… ve bence bu ivme arz şoku nedeniyle yukarı yönde.”

 

Kaynak: Ripple CEO predicts crypto market will double in size to $5 trillion by the end of 2024

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler